Η μάστιγα της πολυνομίας πλήττει και το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ

Σε αχαρτογράφητα νερά…

Η επίδραση της πολυνομίας και κατ΄ επέκταση της κακής εφαρμογής των νόμων είναι εδώ και πολλά χρόνια εμφανής σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας και του δημόσιου βίου .

Έτσι σε κάθε μέσο συνετό και σκεπτόμενο άνθρωπο γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι  η ύπαρξη αλληλοσυγκρουόμενων και αντιφατικών νόμων χαρακτηρίζει σημαντικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα κατά την εφαρμογή τους .

Το Λ.Σ. ΕΛΑΚΤ ως ένοπλο Σώμα , στρατιωτικώς οργανωμένο με αρμοδιότητες που σχετίζονται όμως και  (κυρίως) με την καθημερινότητα του Πολίτη δεν αποτελεί εξαίρεση (δυστυχώς) στο φαινόμενο της πολυνομίας που ενίοτε αγγίζει τα όρια της ΄΄κακονομίας΄΄.

Τόσο σε θέματα που σχετίζονται με το προσωπικό του Λ.Σ. ΕΛΑΚΤ , όσο και σε θέματα που αφορούν  στις σχέσεις του Λ.Σ. ΕΛΑΚΤ με την κοινωνία και σημαντικούς τομείς όπως η επιχειρηματικότητα  η πολυνομία ζει και βασιλεύει (Κώδικες προσωπικού , γενικοί και ειδικοί κανονισμοί , Κ.Υ.Α , εγκύκλιοι , διαταγές , οδηγίες κλπ) .

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος αναφέρω το ακόλουθο παράδειγμα : Πόσοι νόμοι χρειάσθηκαν για να καθορίσει ο νομοθέτης το ρόλο του Λ.Σ. ΕΛΑΚΤ και του προσωπικού του ; Μάλλον θα εκπλαγείτε .  Mετρήστε λοιπόν (με χρονολογική σειρά)  . Με  το ν. 2935/2001 ΄΄Προσωπικό Λιμενικού Σώματος και άλλες διατάξεις΄΄ , το ν. 3079/2002,΄΄Κύρωση του Κώδικα του Προσωπικού Λιμενικού Σώματος΄΄ ,  το ν. 3922/2011 ΄΄Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις ΄΄ και το ν. 4150/2013 ΄΄Υπουργείο Ναυτιλίας –Αιγαίου κλπ΄΄  , το ν. 4597/2019 που τροποποίησε τον προηγούμενο  , το ν.4676/2020 που τροποποίησε και αυτός τον προηγούμενο!!!!.

Μόνο από την πληθώρα των διατάξεων αυτών των νόμων  φαίνεται ξεκάθαρα ότι   και στο Λ.Σ. ΕΛΑΚΤ παρατηρείται ΄΄ενδημική πολυνομία΄΄ σε θέματα που αφορούν την ίδια του την ύπαρξη , την αποστολή και τις αρμοδιότητές του . Γιατί χρειάσθηκαν έξι (6) νόμοι για να πούμε στην κοινωνία τι είναι το Λ.Σ. ΕΛΑΚΤ και ποια υπηρεσία ακριβώς παρέχουν τα στελέχη του ;

Δεν θα αναφερθώ (τουλάχιστον στην παρούσα φάση) σε ζητήματα που αφορούν τις υπηρεσιακές  μεταβολές του προσωπικού, όπου εκεί πραγματικά παρατηρείται μία ασφυκτική και δαιδαλώδης  κατάσταση με διατάξεις νόμων , Προεδρικών Διαταγμάτων  και Υπουργικών  Αποφάσεων τόσο του Λ.Σ. ΕΛΑΚΤ ,όσο και του Πολεμικού Ναυτικού (Ένοπλες Δυνάμεις) που αλληλεπικαλύπτονται και αλληλοαναιρούνται. Απορία : Γιατί ο πρόσφατος διακλαδικός κανονισμός πειθαρχίας ενόπλων δυνάμεων (π.δ. 48/2022)  να γίνει ερήμην  του Λ.Σ. ΕΛΑΚΤ και εάν έχει γίνει η επιλογή κάποιοι να νομοθετούν ερήμην του Λ.Σ για το Λ.Σ. τότε μήπως θα πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα της  εξομοίωσης (ταμπού)  ,τουλάχιστον ως προς την πειθαρχία, με το Π.Ν. (άρθρο 129 ν. 3079/2002).

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο , κατά τη γνώμη μου , ότι η πολυδιάσπαση της νομοθεσίας σχετικά με τα ζητήματα του προσωπικού Λ.Σ. ΕΛΑΚΤ και του ίδιου του Λιμενικού Σώματος δημιουργεί την ανάγκη θέσπισης ενός ενιαίου με συνοχή  κειμένου, το οποίο θα διευκολύνει τόσο τα στελέχη του , όσο και την ίδια την κοινωνία να αντιληφθεί το ρόλο και την αποστολή του .

Ο εξορθολογισμός και η απλοποίηση των διάσπαρτων και πολυπληθών διατάξεων σχετικά με το Λ.Σ. ΕΛΑΚΤ είναι μονόδρομος  εάν θέλουμε να περιορίσουμε τις ΄΄αστοχίες΄΄ σε επίπεδο νομοθέτησης και εφαρμογής μακριά από παθογενή φαινόμενα και με πορεία προς μία χαρτογράφηση της υφιστάμενης πολυνομίας -κακονομίας γιατί  πρωτίστως είναι ζήτημα Δημοκρατίας…

ΞΥΝΟΜΠΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

21η Απριλίου 1967: Η μαύρη επέτειος της Χούντας

Σαν σήμερα, πριν από 58 χρόνια, η Χούντα των συνταγματαρχών κατέλαβε την εξουσία στην Αθήνα. Διακόπηκαν έτσι αφενός η δύσβατη πορεία κοινωνικής και πολιτικής φιλελευθεροποίησης που είχε ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 60, αφετέρου η σύγκλιση της χώρας με τη

Υποθηκοφυλακεία: Από τον Καποδίστρια στο «γρηγορόσημο»

Δημήτρης Αθηνάκης Εξακόσια εκατομμύρια σελίδες. Χιλιάδες φάκελοι, μέχρι και στις τουαλέτες. Διπλοεγγραφές, τριπλοεγγραφές και, ορισμένες φορές, επί δεκαπέντε. Χαρτάκια στις εισόδους για τη σειρά. Αναμονή ετών και δεκαετιών. Δικαστήρια. Και ξανά δικαστήρια. Τα 392 καταργηθέντα υποθηκοφυλακεία, που αντικαταστάθηκαν από το Κτηματολόγιο, κληροδοτούν

Απεβίωσε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ηλικία 88 ετών

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος Λατινοαμερικανός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, απεβίωσε σήμερα (21/4) σε ηλικία 88 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Βατικανό. Η είδηση του θανάτου του έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοινότητα. Πιστοί έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται ήδη στο Βατικανό για

Ναυτιλία: Ποιός πληρώνει τελικά τα τέλη;

Στη «δύνη» των τελών βρίσκεται όπως όλα δείχνουν για το τρέχον έτος το παγκόσμιο εμπόριο. Οι συζητήσεις για την επιβολή λιμενικών τελών σε πλοία που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ δεν έχουν τελεσιδικήσει καθώς αναμένεται η τελική απόφαση επί της προτάσεως του

Μετάβαση στο περιεχόμενο