Αν η πολιτεία επιθυμεί να συνεχίσει να έχει στο ενεργητικό της στρατιωτικούς υψηλής στάθμης…οφείλει να εγκύψει στα προβλήματα τους επειγόντως και με σοβαρότητα

Κενά και κίνητρα

Άρθρο του Γιώργου Κακλίκη*

Οι αναφορές στο αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων και τα κολακευτικά που ακούγονται για τις ικανότητες και το ηθικό των στελεχών τους τονώνουν το ηθικό της κοινωνίας.  Αφοσιωμένες στα θεσμοθετημένα καθήκοντά τους οι ένοπλες δυνάμεις όχι μόνο απολαμβάνουν την εκτίμηση αλλά και την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό απέναντι τους.  Στοιχεία απαραίτητα για την ενισχυμένη διατήρηση του ηθικού δεσμού λαού στρατεύματος.  Ιδιαίτερα μάλιστα σε στιγμές κατά τις οποίες σειρήνες του κακού προσπαθούν να κάμψουν το φρόνημα της ελληνικής πλευράς.

Σε αυτά τα θετικά προστίθενται όσα πρόσφατα έγιναν και σύντομα πρόκειται να γίνουν για την παραπέρα ενίσχυση της άμυνας της χώρας.  Τα μαχητικά Ραφάλ, οι φρεγάτες Μπελαρά, τα αναβαθμισμένα F-16 και η προγραμματιζόμενη προμήθεια μιας μοίρας F-35 έρχονται να καλύψουν τα από πολλού οφειλόμενα στις ανάγκες της ελληνικής άμυνας.

Και, όπως ακούμε τους ειδικούς να αποφαίνονται, η χώρα θα καλύψει σε σημαντικό βάθος χρόνου τις ανάγκες της στον αμυντικό τομέα δρώντας αποτρεπτικά στις προκλητικές διαθέσεις της Άγκυρας.  Όσο κι αν οι ιθύνοντες της τελευταίας αποπειρώνται να πείσουν τόσο την ελληνική πλευρά όσο και εαυτούς για τη δήθεν ματαιότητα των μαζικών αυτών προμηθειών αμυντικού υλικού.

Πριν από λίγα χρόνια όταν ο τούρκος πρόεδρος κατέστειλε το πραξικόπημα του 2016 πολλοί διαπίστωναν τη μείωση της τουρκικής αμυντικής ικανότητας λόγω των πολυάριθμων αποστρατεύσεων κάνοντας λόγο για το καθόλου ευκαταφρόνητο έλλειμμα χειριστών της τουρκικής πολεμικής μηχανής.  Στην Ελλάδα σήμερα η άμυνα ενισχύεται μεν υλικά όμως επικρέμαται ο κίνδυνος να μειωθεί ο αριθμός αξιωματικών σε σημείο που ίσως βρεθεί σε οριακά σημεία για τον χειρισμό του υπάρχοντος και του τελευταίας γενιάς αμυντικού υλικού.

Στα MME επισημάνθηκε το φετινό πρόβλημα των κενών θέσεων των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές.  Οι θέσεις δεν καλύφθηκαν και μάλιστα σε ανησυχητικό ποσοστό διότι με την υψηλή βάση εισαγωγής αποκλείστηκε μεγάλος αριθμός υποψηφίων.  Η ατυχής αυτή εξέλιξη θα αντιμετωπιστεί με τη μείωση της βάσης εισαγωγής.

Όμως η μείωση της βάσης εισαγωγής συνιστά μέτρο προσωρινό και εύλογα προκύπτει η αναγκαιότητα να εξεταστούν και άλλες παράμετροι όπως η πρόκληση αύξησης ενδιαφέροντος προσέλευσης στις εισαγωγικές υποψηφίων υψηλού επιπέδου.  Και το ενδιαφέρον αυτό προσελκύεται μέσα από σειρά κινήτρων από τα οποία δεν πρέπει να εξαιρεθεί εκείνο των αμοιβών τους.

Οι καιροί θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί και τα προσδοκώμενα από το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων θα είναι πολλά.  Με τον κίνδυνο προ των πυλών επιβάλλεται η εκτίμηση κράτους και κοινωνίας να μην εξαντλείται σε λόγους και επαίνους αλλά να ενισχύονται και υλικά εκείνοι από τους οποίους όλοι περιμένουμε πολλά.

Ας μην ξεχνάμε πως τα στελέχη αυτά τόσο όσο βρίσκονται εν ενεργεία όσο και όταν περνούν στην αποστρατεία έχουν απολαβές, που αδυνατούν να συγκριθούν με το μέγεθος του έργου, των ευθυνών, της εγρήγορσης και του εξειδικευμένου αντικειμένου του λειτουργήματός τους.  Αν η πολιτεία επιθυμεί να συνεχίσει να έχει στο ενεργητικό της στρατιωτικούς υψηλής στάθμης ανταποκρινόμενους πάντα στις απαιτήσεις των καιρών οφείλει να εγκύψει στο πρόβλημα επειγόντως και με σοβαρότητα.

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος ΕΛΙΑΜΕΠ

ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόβλεψη για δεύτερη οικονομική κρίση το 2026 για Ελλάδα και άλλες χώρες

Ως ορόσημο αναγνωρίζεται το 2026 για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, που προειδοποιούν πως χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και η Γαλλία, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο επιστροφής σε μια δημοσιονομική

Η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων – Πώς τα €50 της αύξησης γίνονται €1 την ημέρα (Παραδείγματα)

Στους φτωχούς και πολύ φτωχούς συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα με τα εισοδήματα που εισπράττουν, στηρίζεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα με το οποίο θα πληρωθούν τα χρέη του παρελθόντος. Σύμφωνα με τα

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφτηκε την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, όπου τον υποδέχθηκαν o Διοικητής της 117 Πτέρυγας Μάχης (117ΠΜ), Ταξίαρχος (Ι) Ιωάννης Καραμάνης και ο Διοικητής του Κέντρου

Διεξαγωγή Σχολείου με Αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων»

Από την Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΓΕΕΘΑ το Διακλαδικό Σχολείο Εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ με αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων» (Strategic Deployment and Movement Planning), στις εγκαταστάσεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο