Αν η πολιτεία επιθυμεί να συνεχίσει να έχει στο ενεργητικό της στρατιωτικούς υψηλής στάθμης…οφείλει να εγκύψει στα προβλήματα τους επειγόντως και με σοβαρότητα

Κενά και κίνητρα

Άρθρο του Γιώργου Κακλίκη*

Οι αναφορές στο αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων και τα κολακευτικά που ακούγονται για τις ικανότητες και το ηθικό των στελεχών τους τονώνουν το ηθικό της κοινωνίας.  Αφοσιωμένες στα θεσμοθετημένα καθήκοντά τους οι ένοπλες δυνάμεις όχι μόνο απολαμβάνουν την εκτίμηση αλλά και την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό απέναντι τους.  Στοιχεία απαραίτητα για την ενισχυμένη διατήρηση του ηθικού δεσμού λαού στρατεύματος.  Ιδιαίτερα μάλιστα σε στιγμές κατά τις οποίες σειρήνες του κακού προσπαθούν να κάμψουν το φρόνημα της ελληνικής πλευράς.

Σε αυτά τα θετικά προστίθενται όσα πρόσφατα έγιναν και σύντομα πρόκειται να γίνουν για την παραπέρα ενίσχυση της άμυνας της χώρας.  Τα μαχητικά Ραφάλ, οι φρεγάτες Μπελαρά, τα αναβαθμισμένα F-16 και η προγραμματιζόμενη προμήθεια μιας μοίρας F-35 έρχονται να καλύψουν τα από πολλού οφειλόμενα στις ανάγκες της ελληνικής άμυνας.

Και, όπως ακούμε τους ειδικούς να αποφαίνονται, η χώρα θα καλύψει σε σημαντικό βάθος χρόνου τις ανάγκες της στον αμυντικό τομέα δρώντας αποτρεπτικά στις προκλητικές διαθέσεις της Άγκυρας.  Όσο κι αν οι ιθύνοντες της τελευταίας αποπειρώνται να πείσουν τόσο την ελληνική πλευρά όσο και εαυτούς για τη δήθεν ματαιότητα των μαζικών αυτών προμηθειών αμυντικού υλικού.

Πριν από λίγα χρόνια όταν ο τούρκος πρόεδρος κατέστειλε το πραξικόπημα του 2016 πολλοί διαπίστωναν τη μείωση της τουρκικής αμυντικής ικανότητας λόγω των πολυάριθμων αποστρατεύσεων κάνοντας λόγο για το καθόλου ευκαταφρόνητο έλλειμμα χειριστών της τουρκικής πολεμικής μηχανής.  Στην Ελλάδα σήμερα η άμυνα ενισχύεται μεν υλικά όμως επικρέμαται ο κίνδυνος να μειωθεί ο αριθμός αξιωματικών σε σημείο που ίσως βρεθεί σε οριακά σημεία για τον χειρισμό του υπάρχοντος και του τελευταίας γενιάς αμυντικού υλικού.

Στα MME επισημάνθηκε το φετινό πρόβλημα των κενών θέσεων των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές.  Οι θέσεις δεν καλύφθηκαν και μάλιστα σε ανησυχητικό ποσοστό διότι με την υψηλή βάση εισαγωγής αποκλείστηκε μεγάλος αριθμός υποψηφίων.  Η ατυχής αυτή εξέλιξη θα αντιμετωπιστεί με τη μείωση της βάσης εισαγωγής.

Όμως η μείωση της βάσης εισαγωγής συνιστά μέτρο προσωρινό και εύλογα προκύπτει η αναγκαιότητα να εξεταστούν και άλλες παράμετροι όπως η πρόκληση αύξησης ενδιαφέροντος προσέλευσης στις εισαγωγικές υποψηφίων υψηλού επιπέδου.  Και το ενδιαφέρον αυτό προσελκύεται μέσα από σειρά κινήτρων από τα οποία δεν πρέπει να εξαιρεθεί εκείνο των αμοιβών τους.

Οι καιροί θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί και τα προσδοκώμενα από το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων θα είναι πολλά.  Με τον κίνδυνο προ των πυλών επιβάλλεται η εκτίμηση κράτους και κοινωνίας να μην εξαντλείται σε λόγους και επαίνους αλλά να ενισχύονται και υλικά εκείνοι από τους οποίους όλοι περιμένουμε πολλά.

Ας μην ξεχνάμε πως τα στελέχη αυτά τόσο όσο βρίσκονται εν ενεργεία όσο και όταν περνούν στην αποστρατεία έχουν απολαβές, που αδυνατούν να συγκριθούν με το μέγεθος του έργου, των ευθυνών, της εγρήγορσης και του εξειδικευμένου αντικειμένου του λειτουργήματός τους.  Αν η πολιτεία επιθυμεί να συνεχίσει να έχει στο ενεργητικό της στρατιωτικούς υψηλής στάθμης ανταποκρινόμενους πάντα στις απαιτήσεις των καιρών οφείλει να εγκύψει στο πρόβλημα επειγόντως και με σοβαρότητα.

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος ΕΛΙΑΜΕΠ

ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργασία αποστράτων: Οι απόψεις ΕΑΑΛΣ αναρτήθηκαν στη δημόσια διαβούλευση

Στο άρθρο 114 με τίτλο «Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων – Αντικατάσταση άρθρου 20 ν. 4387/2016» επικεντρώθηκε ο σχολιασμός του ΔΣ της ΕΑΑΛΣ, που περιλαμβάνεται στην παρακάτω επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, που δημοσιεύεται για την πληρότητα της

Υπόθεση Καργιώτη: Ταυτοποιούν τα πρόσωπα που μιλούσαν στον ασύρματο

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Νέο κύκλο ερευνών στην υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Αντώνη Καργιώτη, που βρήκε φρικτό θάνατο όταν μέλη του πληρώματος του πλοίου «Blue Horizon» τον έσπρωξαν και τον έριξαν στη θάλασσα, σηματοδοτεί το υπόμνημα που κατέθεσαν στη Δικαιοσύνη

Κίσινγκερ: «Μακαριότατε, παραείστε μεγάλος για το νησί σας» – Οι χειρισμοί στο Κυπριακό

Ο Χένρι Κίσινγκερ ήταν σύμβολο νίκης για τους Τούρκους και τους Τουρκοκυπρίους και αναξιόπιστος για τους Ελληνοκύπριους. Ηταν μισητός στην Κύπρο ο Χένρι Κίσινγκερ, όχι μόνο επειδή ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν εμπόδισε, ενώ μπορούσε, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974,

Ένοπλες Δυνάμεις: Η εξομολόγηση μιας 27χρονης υπολοχαγού καταδρομέα

Για την απόφασή της να γίνει στρατιωτικός και να υπηρετήσει στους καταδρομείς, τους στόχους της αλλά και τις αντιδράσεις που έχει συναντήσει στην καριέρα της στις Ένοπλες Δυνάμεις μίλησε στον Σταύρο Θεοδωράκη μια 27χρονη υπολογαχός, η οποία είναι αλεξιπτωτίστρια-καταδρομέας. Όπως είπε μάλιστα, «θεωρητικά μπορεί

Μετάβαση στο περιεχόμενο