Oι τουρκικές δημοσκοπήσεις – παγίδες για τον Ερντογάν;

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της τουρκικής εταιρείας MetroPOLL για τα εσωτερικά της Τουρκίας δείχνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να χάνει στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών από όλους τους υποψηφίους που θα σταθούν απέναντί του, αλλά παρόλα αυτά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά εμφανίζεται ως ο μόνος «ηγέτης» που μπορεί να βγάλει την Τουρκία από την κρίση…

Ενώ ο Ερντογάν πηγαίνει στις εκλογές σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που δημιούργησε ο ίδιος, παραδόξως, μπορεί να θεωρηθεί ως ο μόνος ηγέτης που μπορεί να ξεπεράσει αυτήν την κρίση. Σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι συνολικά η αντιπολίτευση στην Τουρκία δεν μπορεί να βρει μια περπατησιά που θα ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό καθώς οι εθνικιστικές κορώνες που εκτοξεύει εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν μάλλον λειτουργούν υπέρ του, ως βούτυρο στο ψωμί του.

Ο Τούρκος πρόεδρος, με τούτα και με εκείνα έχει καταφέρει να στρέψει την πολιτική ατζέντα από τα οικονομικά προβλήματα, στα εθνικά και συγκεκριμένα στην αναθεωρητική επέκταση της χώρας του προς δυσμάς. Γι’ αυτό τον λόγο και οι δημοσκοπήσεις προσπαθούν να μετρήσουν ή να ζυγίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα προσέλθουν οι Τούρκοι στις κάλπες.

Αυτό που σίγουρα τρομάζει τον Ερντογάν και αυξάνει κατακόρυφα την ρητορική του είναι βεβαίως ο παρακάτω πίνακας ο οποίος τον εμφανίζει να χάνει με οποιονδήποτε αντίπαλο στον 2ο γύρο, ακόμα και με τον Κιλιτσντάρογλου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του τουρκικού «Τ24», η τουρκική εταιρεία δημοσκοπήσεων MetroPOLL, πραγματοποίησε τη σφυγμομέτρηση σχετικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας κλιμακώνεται.

Στην ερώτηση προς τους Τούρκους πολίτες: «Πιστεύετε ότι η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τον τελευταίο μήνα αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας ατζέντας για τις εκλογές»;

το 51,5% απάντησε «ΝΑΙ»

το 26,2% απάντησε «ΟΧΙ»

και το 18,6 απάντησε «Δεν γνωρίζω»

Αυτό δείχνει ότι η πλειοψηφία των Τούρκων (51,5%) πιστεύουν, ότι η ένταση με την Ελλάδα είναι προεκλογική τακτική της κυβέρνησης Ερντογάν.

Στην ερώτηση: «Αν είναι φίλος ο ελληνικός λαός ή εχθρός;»

Το 64% απάντησε ότι ο ελληνικός λαός είναι φίλος

Το 31,3% απάντησε ότι ο ελληνικός λαός είναι εχθρός

ενώ το 4,7% δεν απάντησε

Ποιοι απάντησαν ότι οι Έλληνες είναι φίλοι ανά κόμμα:

60,3% του κυβερνώντος AKP

73,8% του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP)

65,1 % του Καλού Κόμματος (İyi Parti ) της Μεράλ Ακσενέρ

68,6 του Δημοκρατικού Κόμματος τω Λαών (HDP)

57,8% του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP)

Βεβαίως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ανάγνωση των αποτελεσμάτων μιας τέτοιας δημοσκόπησης προφανώς κρύβει «παγίδες», αφού μπορεί να δείχνει ότι ο τουρκικός λαός αντιλαμβάνεται το πολιτικά τερτίπια του Ερντογάν που πουλάει «τρόπαια» αναθεωρητισμού και αύξησης συνόρων, όμως έχει παρασύρει προς αυτή την κατεύθυνση όλο το πολιτικό σύστημα στη γείτονα. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως θετική εξέλιξη, αφού είναι απολύτως βέβαιο ότι και οι άλλοι υποψήφιοι θα μπουν σε μια διαδικασία πλειοδοσίας επιθετικότητας έναντι της Ελλάδας. Αφήστε δε που οι περισσότεροι εκ των αντιπάλων του είναι χειρότεροι από τον Ερντογάν σε επίπεδο εθνικιστικών εξάρσεων και επιθετικής ρητορικής.

Συμπερασματικά δεν προκύπτει κανένα «ράπισμα» εναντίον του Ερντογάν από την συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Πολύ περισσότερο δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Ερντογάν δεν θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα ακόμα και αν δεν καταφέρει να συντρίψει τους αντιπάλους του. Είναι πιο εύκολο να τους απορροφήσει μέσω μιας κυβέρνησης συνεργασίας και ειδικά όσους σήμερα χρησιμοποιεί ως… λαγούς για την «Γαλάζια Πατρίδα».

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο