Η συνέντευξη Τύπου του Κ. Μητσοτάκη: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος – «Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Τουρκίας-Ελλάδας» – Η απάντηση του για Ανδρουλάκη

Αναλυτικά όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός

Τέλος στα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 86η ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι «δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί».

«Δεν είμαι κωλοτούμπας για να αλλάζω τον εκλογικό νόμο»

Για τις παροχές που ανακοίνωσε στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ο λόγος για τον οποίο είμαστε σε θέση να μπορούμε να στηρίζουμε την κοινωνία και την οικονομία με ένα γενναιόδωρο πακέτο μέτρων έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η υψηλή ρυθμοί ανάπτυξης είναι αυτή που δημιουργούν τον δημοσιονομικό χώρο που μας επιτρέπει χωρίς να ξεφεύγουμε από τους στόχους που έχουμε αναλάβει, να μπορούμε να στηρίζουμε την κοινωνία και την οικονομία, σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία».

Και συνέχισε: «Θυμίζω ότι κάτι αντίστοιχο πράττουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Θέλω επίσης να θυμίσω ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού για το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 αλλά και για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023. Επίσης όσους μας κατηγορούν ότι δίνουμε πολλά, θα επαναλάβω αυτό που είπα και χθες την χθεσινή μου ομιλία. Εάν αυτή τη στιγμή από οικονομικής σκοπιάς άφηνα με την κοινωνία απροστάτευτη, το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο επώδυνο για τη χώρα από ότι εάν έρθουμε τώρα να στηρίξουμε στο μετρό των δυνατοτήτων μας στην ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Πιστεύω ότι η πολιτική που ακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε δικαίωσε ακριβώς αυτή την προσήλωση».

Αναφορικά με την πολιτική σταθερότητα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως «έχω δεχθεί εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Όμως δεν είμαι κωλοτούμπας. Έχω πει πολλές φορές ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Ο νόμος αυτός είναι ένας νόμος οποίος αυξάνει λίγο τον πήχη της αυτοδυναμίας σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο, και θέτει τον πήχη της αυτοδυναμίας περίπου στα 37 με 38 τοις 100. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να έρθω και να πω ότι αλλάζω τον εκλογικό νόμο, κατεβάζοντας καταλήγω τον πήχη της αυτοδυναμίας, επειδή με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε μεγαλύτερες πιθανότητες για επίτευξη πολιτικής σταθερότητας. Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, εκτός από μία περίπτωση. Εάν έρθει ο ΣυΡιζΑ και δεχθεί ότι οι καρποί της απλής αναλογικής είναι μία βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής σταθερότητας και συμφωνήσουμε από κοινού να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, έτσι ώστε να αποφύγουμε την αχρείαστη κάλπη της απλής αναλογικής».

«Υπάρχει περίπτωση να προκύψει πολιτική τερατογένεση με κυβέρνηση Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη, Κουτσούμπα»

Για το θέμα της αυτοδυναμίας και τις εκλογικές συνεργασίες, ο πρωθυπουργός επεσήμανες τα εξής

«Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι ένα καταστροφικό σύστημα για τη χώρα, οδηγεί σε ασταθείς κυβερνήσεις και ετερόκλητες συνεργασίες καθώς επίσης και σε μία προοπτική μειωμένης αποτελεσματικότητας διακυβέρνησης, σε μία περίοδο που η χώρα θα παίρνει γρήγορες αποφάσεις. Η εκτίμησή μου πως θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές, προκύπτει από τα απλά μαθηματικά τις κάλπες της απλής αναλογικής. Όμως θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Αριθμητικά, εάν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε στο κοινοβουλευτικό συσχετισμό της κάλπης της απλής αναλογικής τα δεδομένα των σημερινών δημοσκοπήσεων, θεωρητικά, ναι, υπάρχει η δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα.

Υπάρχει περίπτωση το πρώτο, να προηγείται σημαντικά το δεύτερο και να σχηματίσει κυβέρνηση ο κύριος Τσίπρας, ο κύριος Ανδρουλάκης, ο κύριος Βαρουφάκης και ο κύριος Κουτσούμπας. Αριθμητικά αυτό μπορεί να συμβεί. Θα συνιστά όμως πολιτική τερατογένεση κάτι τέτοιο και θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό οι πολίτες».

Αναφερόμενος στην υπόθεση επισύνδεσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είπε ότι «όλες οι θεσμικές διαδικασίες κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα προκειμένου να διαλευκανθεί υπόθεση υποκλοπής το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη. Με θάρρος ανέλαβα την πολιτική ευθύνη, δέχτηκα της παραίτησης του διοικητή της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, ανοίξαμε τη Βουλή μια εβδομάδα νωρίτερα για να κάνουμε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, κινήθηκαν οι σχετικές κοινοβουλευτικές θεσμικές διαδικασίες, και έχει ξεκινήσει η διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής».

Και συνέχισε: «Κατά συνέπεια, δεν υπήρξε καμία διάθεση για συγκάλυψη. Δεν πρόκειται όμως να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό. Οι μυστικές υπηρεσίες διέπονται από κανόνες, πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία και ακριβώς αυτή την λογοδοσία θέλουμε να ενισχύσουμε μέσα από τις βελτιώσεις που θα κάνουμε στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά από κει και πέρα υπάρχουν τάξεις μυστικότητας που θα πρέπει να τηρούνται. Ο κύριος Ανδρουλάκης, κατανοώ τον θυμό του, αντιλαμβάνομαι ότι επιχειρεί μία συνεχή εργαλειοποίηση ενός προβλήματος. Έχει πάντα την δυνατότητα να πάει στην εθνική υπηρεσία πληροφοριών και στο πλαίσιο του νόμου να λάβει τις απαντήσεις που θα του δώσουν».

Σε ανάλογη ερώτηση για το ίδιο θέμα σημείωσε επιπλέον πως «δεν είναι κανονικών να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός. Από κει και πέρα όμως θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι επί της αρχής κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται διά νόμου από μία εν δυνάμει διαδικασία παρακολούθησης. Εάν το Σύνταγμα ήθελε να προβλέψει κάτι τέτοιο, θα το είχε αναφέρει ρητά. Τα όποια ρήγματα στην εθνική ασφάλεια θα προκύψουν από ανθρώπους που βρίσκονται σε θέση ευθύνης ή έχουν πρόσβαση στις μυστικές υπηρεσίες. Δεν κινδυνεύουμε ούτε από μανάβηδες ούτε από υδραυλικούς. Κατά συνέπεια, για τα ζητήματα των πολιτικών προσώπων, επί της αρχής δεν θα πρέπει να αποκλείονται, όμως θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα προκειμένου να μπορεί να διαταχθεί μία τέτοια νόμιμη επισύνδεση. Η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και τεκμηριωμένη. Όμως απαιτούσε περισσότερη πολιτική ευαισθησία και περισσότερο προβληματισμό στην διαδικασία λήψης αυτής της απόφασης παρακολούθησης, στο επίπεδο του διοικητή της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών. Από την πρώτη στιγμή που ο κύριος Ανδρουλάκης εκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε οποιαδήποτε συνάντηση μαζί μου. Δύο φορές του ζήτησα να συναντηθούμε. Ο κύριος Ανδρουλάκης το απέφυγε επιμελώς. Έχει πει πολλές φορές ότι δεν δέχεται με οποιονδήποτε τρόπο να είμαι εγώ πρωθυπουργός σε μία οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας. Του απάντησα ότι τον πρωθυπουργό τον επιλέγει ο ελληνικός λαός και όχι αυτός. Αυτό το σφάλμα που έγινε με την παρακολούθηση ήταν βούτυρο στο ψωμί του κυρίου Ανδρουλάκη. Τον βοήθησε να κινηθεί σε μία πολιτική γραμμή ρήξης με τη Νέα Δημοκρατία. Ακολουθεί μία πολιτική που τον φέρνει σε απόσταση με το πολιτικό το κοινό».

«Είμαι πάντοτε ανοικτός σε μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν»

Για τα ελληνοτουρκικά και τη στάση της Άγκυρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου (σ.σ. περί του… «θα έρθει μια νύχτα για να επιτεθεί στην Ελλάδα»). Είναι εξαιρετικά προβληματική αυτή η διαρκής επιθετικότητα που εκπέμπεται όχι μόνο από τον κύριο Ερντογάν αλλά συνολικά από το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο. Καταλαβαίνω γιατί πριν από μία εκλογική αναμέτρηση, τα κόμματα στην Τουρκία υπερθεματίζουν ως προς τον τουρκικό εθνικισμό. Κάνω όμως μεγάλο λάθος, γιατί δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία και υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Και συνέχισε: «Εμείς όπως έχουμε πει πολλές φορές δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την Τουρκία σε ένα μπαράζ σκληρών δηλώσεων που κάθε μέρα θα ανεβάζουν περισσότερο το θερμόμετρο. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει και στο χαρακτήρα μου. Από την άλλη, θα επιμένουμε πάντα να δίνουμε σαφείς απαντήσεις και να αναδεικνύουμε εντός και εκτός Ελλάδος αυτή την απόλυτη διαστρέβλωση που επιχειρείται από την Άγκυρα, που ενώ είναι αυτή που προκαλεί την ένταση, θέλει να παρουσιάσει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν απειλή για την Τουρκία. Ενώ πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η Τουρκία μπορεί να είναι απειλή για τα ελληνικά νησιά, πολλώ δε μάλλον όταν ο τούρκος πρόεδρος επιμένει να θέτει ζήτημα κυριαρχίας για τα νησιά μας. Θα συνεχίσουμε να εξοπλίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε και διαύλους ανοικτής επικοινωνίας με την γειτονική χώρα. Γιατί δεν ήμουν εγώ αυτός που ανατίναξε τις γέφυρες επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα. Είμαι πάντοτε ανοικτός να συναντήσω τον κύριο Ερντογάν».

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση στο μεταναστευτικό»

Για τη διαχείρηση του μεταναστευτικού, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τα εξής:

«Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση στο μέτωπο των μεταναστευτικών ροών και νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι όταν λέμε πως φυλάμε τα σύνορα μας με αποτελεσματικότητα αλλά και με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα, είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Σε αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε και θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στα στελέχη του λιμενικού, της αστυνομίας αλλά και των ενόπλων δυνάμεων οι οποίοι πραγματικά υπερβάλλουν εαυτόν σε αυτή την προσπάθεια να προστατέψουν τα σύνορά μας όχι από πρόσφυγες που έρχονται κατατρεγμένοι και απελπισμένοι αναζητώντας καθεστώς προστασίας, αλλά από ανθρώπους οι οποίοι δυστυχώς πέφτουν θύματα πολιτικής εργαλειοποίησης από την γειτονική χώρα, αλλά και από τα άθλια δίκτυα των διακινητών ανθρώπων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Θα συνεχίσουμε λοιπόν αταλάντευτοι στην πολιτική που ακολουθούμε, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τα χερσαία σύνορά μας με φυσικό φράχτη όπου αυτό είναι απαραίτητο, με επιπλέον μέτρα επιτήρησης και θα εξακολουθούμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα, της ενεργητικής αποτροπής απέναντι σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις μεταναστευτικές ροές για να μας σκίσουν την οποιαδήποτε γεωπολιτική πίεση. Εκτιμώ και σέβομαι πάρα πολύ τον ρόλο των περισσότερων μη κυβερνητικών οργανώσεων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Έχουμε συνεργαστεί με πολλές και οι πιο πολλές είναι αξιόπιστες, όχι όλες όμως. Υπάρχουν κάποιες που το προσφυγικό το βλέπουν ως μπίζνα. Αυτές, επιδιώκουν την συνέχιση αυτόν τον ροών προκειμένου να αποκομίζουν ίδια οικονομικά οφέλη. Έχουμε πλέον μητρώο μη κυβερνητικών οργανώσεων και ξέρουμε με ποιες θα πρέπει να συνεργαζόμαστε και ποιες είναι προβληματικές».

Γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων: Κάθε πράγμα στον καιρό του

Σχετικά με τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει μια εθνική στρατηγική για την ισότητα όσων συμμετέχουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+. Για πρώτη φορά επίσης άτομα τα οποία ανοικτά προσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλα και δεν κρύβουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, συμμετέχουν σε μία ελληνική κυβέρνηση, και στη θέση ενός πολύ στενό μου συνεργάτη, αλλά και υφυπουργός στο υπουργείο πολιτισμού και αυτό γίνεται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση, δεν έγινε από κάποιους άλλους οι οποίοι υποτίθεται είναι προοδευτική. Αυτή τη στιγμή υπάρχει νομική κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης. Για το ζήτημα του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, θα έλεγα, κάθε πράγμα στον καιρό του»

Αναφερόμενος ακολούθως στις γυναικοκτονίες, είπε πως «αποδέχομαι τον συγκεκριμένο όρο γυναικοκτονίες, γιατί θέλω να προσδιορίσω με αυτόν τον τρόπο ότι τα εγκλήματα αυτά από κάποτε θα χαρακτηρίζαμε εγκλήματα πάθους και τα κρύβαμε κάτω από το χαλί, τα θεωρούσαμε πως ήταν μέρος της εγκληματικής δραστηριότητας που υπήρχε στην χώρα, ότι μπορεί να έφταιγε και λίγο η γυναίκα που το προκάλεσε, πρέπει να αποκτήσουν έναν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό ο οποίος εδώ, δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη και ξεχωριστή νομική κατοχύρωση. Έχουμε ένα ιδιαίτερα εξαιρετικά αυστηρό νομικό πλαίσιο για τις ανθρωποκτονίες και δεν μπορώ να δεχτώ ότι μία γυναικοκτονία, δηλαδή η δολοφονία μίας γυναίκας η οποία έχει ως αιτία το ίδιο της το φύλο είναι πιο απεχθείς από την δολοφονία ενός παιδιού ή από την δολοφονία ενός ηλικιωμένου. Κατά συνέπεια, ναι, συμφωνώ με τον όρο γυναικοκτονία, αλλά για τον δημόσιο διάλογο, για την αύξηση της ευαισθητοποίησης για ένα πρόβλημα που υπήρχε πάντα στην ελληνική κοινωνία».

«Δυστυχώς, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού πριν την 1η Μαΐου 2023»

Σε ερώτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Ο  νόμος ορίζει με σαφήνεια την διαδικασία μέσα από την οποία προσδιορίζεται η αύξηση του κατώτατου μισθού και το χρονοδιάγραμμα λέει με σαφήνεια ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει στις αρχές του χρόνου και θα υλοποιηθεί εντός δύο με τριών μηνών. Γι’ αυτό και προσδιόρισα την εφαρμογή της αύξησης από την 1 Μαΐου για να είμαστε και συνεπείς με την μεγάλη αύξηση που δώσαμε την 1 Μαΐου 2022. Αυτό νομίζω ότι είναι το συνετό, απαιτείται τουλάχιστον ένας ετήσιος προγραμματισμός και για τις επιχειρήσεις και αυτόν θα πράξουμε.

Τώρα, δεν μπορώ να σας προσδιορίσω το ύψος της αύξησης γιατί δεν γνωρίζω τα δεδομένα που θα λάβουμε υπόψη μας τόσο εμείς όσο και οι κοινωνικοί εταίροι που θα συμμετέχουν σε αυτή διαδικασία, όταν αυτή δρομολογηθεί στις αρχές του επόμενου έτους».

Δείτε την συνέντευξη Τύπου:

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε λειτουργία από σήμερα Μηχανισμός Καταγγελιών

Έναρξη λειτουργίας του Μηχανισμού Καταγγελιών Ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας του Μηχανισμού υποβολής Καταγγελιών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων από τον Υπεύθυνο Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η δημιουργία του Μηχανισμού αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων του Υπευθύνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος

ΕΑΑΛΣ: Συνεχίζει με ρουχισμό την αρωγή της στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ. (ΕΑΑΛΣ), συνεχίζοντας το ανθρωπιστικό της έργο προς ανακούφιση των πλημμυροπαθών συμπατριωτών μας, αποστέλλει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 28 κούτες με 650 τεμάχια ειδών ρουχισμού καινούργια, προσφορά του Ομίλου FF και του προέδρου του, τον οποίο ευχαριστούμε

Ο ΥφΕΘΑ στη ΣΝΔ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), όπου απηύθυνε ομιλία στους σπουδαστές. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος Αξιωματικός και επεσήμανε τις

Μετάβαση στο περιεχόμενο