Όλες οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

Στη χρήση πετρελαίου θέρμανσης ωθεί η κυβέρνηση τους πολίτες, με στόχο αφενός να πληρώσουν λιγότερα τη χειμερινή περίοδο αφετέρου να περιορίσει το κόστος του προϋπολογισμού. Από τη μία, λοιπόν, διευρύνει τα κριτήρια και τους δικαιούχους του επιδόματος και από την άλλη θα επιδοτεί όλους τους καταναλωτές με 25 λεπτά το λίτρο κατά την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Η επιδότηση αυτή αναμένεται να ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους αλλά θα αυξομειώνεται ανάλογα με την τιμή του πετρελαίου.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ το ποσό που θα λάβουν συνολικά ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ έναντι 174 εκατ. ευρώ την περυσινή περίοδο. Μάλιστα, για όσους χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο θέρμανσης ή υγραέριο, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα είναι διπλάσιο. Δηλαδή, εάν με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια το ποσό που θα έπρεπε να λάβουν ήταν της τάξης των 200 ευρώ, θα τους πιστωθεί στον λογαριασμό το ποσό των 400 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για όσους λάβουν για πρώτη φορά το επίδομα, αφού τα προηγούμενα χρόνια έμεναν εκτός καθώς κάλυπταν τα εισοδηματικά όρια.

Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης
– Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης για τους 1,3 εκατ. δικαιούχους.

– Το επίδομα θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ από 174 εκατ. ευρώ πέρυσι.

– Οσοι στραφούν από το φυσικό αέριο ή τον ηλεκτρισμό στο πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβουν διπλάσιο επίδομα.

– Τα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, αυξάνονται από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο, και από τα 20.000 ευρώ στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ειδικότερα τα εισοδηματικά όρια διαμορφώνονται ως εξής:

1. Άγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.

2. Έγγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ.

3. Έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ.

4. Έγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

5. Έγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ.

– Αυξάνεται το επίδομα από 300 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες, σε 350 ευρώ. Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 ( οι λεγόμενες βαθμοημέρες,) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

– Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Π.χ. για κάθε δικαιούχο του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ Χ 0,43 = 150,5. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού το ποσό των 150,5 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20%. Συνεπώς, εάν έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 180,6 ευρώ, εάν έχει 2 τέκνα στα 210,6 ευρώ κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, “Το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που, κατά κύριο λόγο, θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%. Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες”.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Όλες οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε λειτουργία από σήμερα Μηχανισμός Καταγγελιών

Έναρξη λειτουργίας του Μηχανισμού Καταγγελιών Ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας του Μηχανισμού υποβολής Καταγγελιών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων από τον Υπεύθυνο Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η δημιουργία του Μηχανισμού αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων του Υπευθύνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος

ΕΑΑΛΣ: Συνεχίζει με ρουχισμό την αρωγή της στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ. (ΕΑΑΛΣ), συνεχίζοντας το ανθρωπιστικό της έργο προς ανακούφιση των πλημμυροπαθών συμπατριωτών μας, αποστέλλει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 28 κούτες με 650 τεμάχια ειδών ρουχισμού καινούργια, προσφορά του Ομίλου FF και του προέδρου του, τον οποίο ευχαριστούμε

Ο ΥφΕΘΑ στη ΣΝΔ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), όπου απηύθυνε ομιλία στους σπουδαστές. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος Αξιωματικός και επεσήμανε τις

Μετάβαση στο περιεχόμενο