Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να στείλει στρατό στην Ουκρανία ως ειρηνευτική δύναμη

Η Τουρκία φέρεται να έχει ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές πως είναι θετική στο να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία ως ειρηνευτική δύναμη.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος και μίλησαν στο Bloomberg, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συζητήσει ήδη το θέμα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Πηγή από τη Ρωσία επιβεβαίωσε πως το θέμα συζητήθηκε χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποια ήταν η απάντηση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Υπενθυμίζεται πως εξ αρχής η Άγκυρα επιδίωκε ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, καθώς διατηρούσε και διατηρεί στενές σχέσεις και με τις δύο πλευρές. Μάλιστα υπήρξε κομβική η παρέμβασή του για τη δημιουργία ενός εμπορικού διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, μια συμφωνία η οποία τελικά τερματίστηκε το 2023, ύστερα από την αποχώρηση της Ρωσίας.

Μάλιστα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα δήλωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα του Ερντογάν να συμβάλλει στις επαφές των δύο πλευρών. Επιπλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε αποδέκτης εγκωμιαστικών σχολίων από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η δεύτερη συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών για την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη (27/02) στην Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποκλείσει την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ενώ η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο που επίσης έχουν δηλώσει πρόθυμες να στείλουν στρατό, ζητούν σε κάποιο βαθμό αμερικανική υποστήριξη. Από την πλευρά της η Μόσχα έχει τονίσει πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί ευρωπαϊκές νατοϊκές δυνάμεις, με οποιαδήποτε μορφή, σε ουκρανικό έδαφος.

Επομένως, σημειώνουν αναλυτές, η Τουρκία – με δεδομένες τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία – θα μπορούσε να αποδειχτεί μια πιθανή λύση σε αυτό το θέμα. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg η πρόθεση της Άγκυρας να στείλει δυνάμεις για την επιτήρηση μιας πιθανής εκεχειρίας με τα σημερινά δεδομένα καθίσταται κρίσιμη στις συνομιλίες. Ωστόσο, πηγή που μίλησε στο διεθνές μέσο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία για να συμμετέχει σε ειρηνευτική αποστολή θα πρέπει να συμμετέχει και στις διαβουλεύσεις και τις προετοιμασίες για τον σχηματισμό της.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις