Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να στείλει στρατό στην Ουκρανία ως ειρηνευτική δύναμη

Η Τουρκία φέρεται να έχει ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές πως είναι θετική στο να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία ως ειρηνευτική δύναμη.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος και μίλησαν στο Bloomberg, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συζητήσει ήδη το θέμα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Πηγή από τη Ρωσία επιβεβαίωσε πως το θέμα συζητήθηκε χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποια ήταν η απάντηση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Υπενθυμίζεται πως εξ αρχής η Άγκυρα επιδίωκε ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, καθώς διατηρούσε και διατηρεί στενές σχέσεις και με τις δύο πλευρές. Μάλιστα υπήρξε κομβική η παρέμβασή του για τη δημιουργία ενός εμπορικού διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, μια συμφωνία η οποία τελικά τερματίστηκε το 2023, ύστερα από την αποχώρηση της Ρωσίας.

Μάλιστα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα δήλωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα του Ερντογάν να συμβάλλει στις επαφές των δύο πλευρών. Επιπλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε αποδέκτης εγκωμιαστικών σχολίων από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η δεύτερη συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών για την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη (27/02) στην Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποκλείσει την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ενώ η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο που επίσης έχουν δηλώσει πρόθυμες να στείλουν στρατό, ζητούν σε κάποιο βαθμό αμερικανική υποστήριξη. Από την πλευρά της η Μόσχα έχει τονίσει πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί ευρωπαϊκές νατοϊκές δυνάμεις, με οποιαδήποτε μορφή, σε ουκρανικό έδαφος.

Επομένως, σημειώνουν αναλυτές, η Τουρκία – με δεδομένες τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία – θα μπορούσε να αποδειχτεί μια πιθανή λύση σε αυτό το θέμα. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg η πρόθεση της Άγκυρας να στείλει δυνάμεις για την επιτήρηση μιας πιθανής εκεχειρίας με τα σημερινά δεδομένα καθίσταται κρίσιμη στις συνομιλίες. Ωστόσο, πηγή που μίλησε στο διεθνές μέσο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία για να συμμετέχει σε ειρηνευτική αποστολή θα πρέπει να συμμετέχει και στις διαβουλεύσεις και τις προετοιμασίες για τον σχηματισμό της.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύναψη σύμβασης τρίτου δρομολογίου στη γραμμή «ΡΟΔΟΣ – ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ»

Με σκοπό την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση του Καστελλόριζου υπογράφηκε σήμερα 14/03/2025 σύμβαση για την εξυπηρέτηση της γραμμής από Πειραιά προς Καστελλόριζο, με την εκτέλεση ενός επιπλέον δρομολογίου την εβδομάδα, με το οποίο επεκτείνεται το δρομολόγιο από ΠΕΙΡΑΙΑ προς ΡΟΔΟ. Η σχετική

niologio.gov.gr : Σε πλήρη λειτουργία η ψηφιακή νηολόγηση

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση του ελληνικού νηολογίου συνεχίζεται, με νέες λειτουργίες να εντάσσονται στο niologio.gov.gr, απλοποιώντας περαιτέρω τις διαδικασίες και μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Η πλατφόρμα, η οποία τέθηκε σε λειτουργία τον Μάιο του 2024, έχει ήδη αποδώσει απτά αποτελέσματα, με τη

Ανασχηματισμός 2025: Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση αφήνει εκτός 14 υπουργούς και υφυπουργούς. Οι πρωτοκλασάτοι Χρήστος Στυλιανίδης (πρώην υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), Θεόδωρος Σκυλακάκης (πρώην υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Χρήστος Σταϊκούρας (πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών) και Νίκος Παναγιωτόπουλος (πρώην υπουργός Μετανάστευσης) μένουν

Βασίλης Κικίλιας: Τα στοιχήματα του νέου υπουργού Ναυτιλίας

Ένα χαρτοφυλάκιο γεμάτο προκλήσεις αναμένει τον νέο Υπουργό Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια. Ένα χαρτοφυλάκιο που συνδέεται με τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις και την «πράσινη μετάβαση» αλλά και με τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, την ασφάλεια στα πλοία και τη διαχείριση σημαντικών κονδυλίων που

Μετάβαση στο περιεχόμενο