Τη σημασία των άμεσων και διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα, αλλά και την επιμονή της Τουρκίας να αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αναδεικνύει η επιλογή της για την αποστολή τεσσάρων φρεγατών νοτίως των στενών Κάσου – Καρπάθου.
Οι φρεγάτες έπλεαν στην ευρύτερη περιοχή λόγω της τελικής φάσης της άσκησης «Mavi Balina» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού (εντός λίστας ΜΟΕ) και έλαβαν εντολή να αναπτυχθούν στην περιοχή εξαιτίας φημολογίας ότι εκεί επρόκειτο να πλεύσει για έρευνες το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume», το οποίο είχε βρεθεί τον περασμένο Ιούλιο στο επίκεντρο μιας κρίσης διάρκειας 40 ωρών.
Προκαλεί εντύπωση ότι η τουρκική πλευρά προχώρησε στην ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων ενώ το ιταλικό πλοίο παραμένει στα βόρεια του Ηρακλείου Κρήτης, δίχως, μάλιστα, να έχει εκδοθεί κάποια οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX).
Η συγκέντρωση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων προκάλεσε την εύλογη απορία της ελληνικής πλευράς. Στην περιοχή βρισκόταν μια κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) και σε απόσταση μία φρεγάτα, που ωστόσο ουδέποτε κινήθηκαν κοντά στα τουρκικά πλοία.
Η διαχείριση της κρίσης έγινε σε διπλωματικό επίπεδο, με την τουρκική πλευρά να αντιλαμβάνεται ότι επρόκειτο για βεβιασμένη κίνηση. Οι μονάδες που είχαν συγκεντρωθεί νοτίως των στενών Κάσου – Καρπάθου αποχώρησαν, μετά τις απαραίτητες συνεννοήσεις, αργά το απόγευμα.
Ενδεικτικό της υπερβολικής τουρκικής κινητοποίησης ήταν το ότι καταγράφηκαν και χθες συνολικά τέσσερις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο (μεταξύ Κάσου και Καρπάθου) από ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235, ένα UAV και δύο ελικόπτερα που συμμετείχαν στην άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Η τουρκική αντίδραση επί ενός ανύπαρκτου –σε αυτή την περίσταση– θέματος, πέρα από τα λανθασμένα αντανακλαστικά της Άγκυρας, αναδεικνύει και κάτι άλλο. Τη νευρικότητα και ευαισθησία που δείχνει η Τουρκία σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε δραστηριότητα ή συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο. Η «Κ» έχει αναδείξει τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Άγκυρα το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην πρώτη περίπτωση αντιδρά υποστηρίζοντας ότι υφίστανται διαφορές, ενώ στη δεύτερη σαν να υπερασπίζεται υπαρκτά δικαιώματα. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στην περιοχή νοτίως Κάσου και Καρπάθου η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο, που είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, με την Τουρκία να διεκδικεί επήρεια λόγω του πολλαπλώς προβληματικού ως προς τη διεθνή νομιμότητά του και σίγουρα παράτυπου τουρκολιβυκού μνημονίου.