Η ΤτΕ ζητάει να μπει τέλος στην πρόωρη συνταξιοδότηση – Ποιους αφορά η τοποθέτηση Στουρνάρα

Παρέμβαση στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, στις συνταξιοδοτήσεις λόγω αναπηρίας σύμφωνα με το ποσοστό του δικαιούχου, αλλά και στις συντάξεις χηρείας «φωτογραφίζει» η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) με την αναφορά περί «μείωσης των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης».

Στην Έκθεση που παρουσίασε ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, υπάρχει η συγκεκριμένη τοποθέτηση με την προσθήκη ότι με τον τρόπο αυτό θα «διευκολυνθεί η επανένταξη και η παραμονή περισσότερων εργαζομένων στην αγορά εργασίας». Ουσιαστικά, ο κορυφαίος τραπεζίτης της χώρας, επιμένει στην τακτική να δυσκολέψει και άλλο η έξοδος προς τη συνταξιοδότηση, μιας και με τον τρόπο αυτό καλύπτονται κάπως τα χιλιάδες κενά σε κομβικές θέσεις εργασίας που υπάρχουν. Παράλληλα, όσοι συνεχίσουν να εργάζονται, προσφέρουν ασφαλιστικές εισφορές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ δεν το επιβαρύνουν με εφάπαξ και με μηνιαίες συντάξεις…

Υπενθυμίζεται ότι έτσι και αλλιώς, με νομοθετικές παρεμβάσεις κατά τη μνημονιακή περίοδο, για ειδικές κατηγορίες κυρίως εργαζομένων γυναικών, έχει δρομολογηθεί νομοθετικά η σύγκλιση των ορίων συνταξιοδότησης με αυτά των υπολοίπων εργαζομένων. Άλλωστε το γενικό όριο συνταξιοδότησης έχει ανέλθει στα 67 έτη με 15 έτη ασφάλισης ή στα 62 έτη με 40 χρόνια δουλειάς.

Σε κάθε περίπτωση επιτακτική, χαρακτηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, την ανάγκη μείωσης ή επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Στην έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνεται ως απαραίτητη η συγκεκριμένη παρέμβαση, για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του μισθολογικού κόστους, που παρατηρείται ήδη από το 2023. Άλλωστε, εκτιμάται ότι το κόστος ανά μονάδα εργασίας το 2024, θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, άρα θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τις 4,5 μονάδες που αυξήθηκε και κατά το προηγούμενο έτος.

Το κυριότερο πρόβλημα που διαπιστώνεται τώρα πια στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, είναι οι κενές θέσεις που καταγράφονται, ως απόρροια της συνεχούς αύξησης της απασχόλησης και της μείωσης του ποσοστού ανεργίας. Έτσι, έχει  περιοριστεί σημαντικά η «δεξαμενή» προσωπικού που είναι διαθέσιμο για τυχόν πρόσληψη από τις επιχειρήσεις. Ένα πρόβλημα που αφορά τόσο το ανειδίκευτο, όσο και το ειδικευμένο προσωπικό.

Η ΤτΕ θεωρεί ότι για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα στενότητας που καταγράφεται στην αγορά εργασίας, είναι απαραίτητη η περαιτέρω ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης των εργαζομένων, καθώς και η κατάρτιση των μακροχρόνια ανέργων σε νέες δεξιότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται να συνεχιστεί η υλοποίηση αποτελεσματικών προγραμμάτων κατάρτισης του εργατικού δυναμικού. Μάλιστα, προτείνεται να δοθεί έμφαση στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς έτσι θα στηριχθεί περαιτέρω και η ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα όμως, επισημαίνεται στην Έκθεση ότι θα πρέπει για να συμπληρωθεί το «καίριο» όπως χαρακτηρίζεται κενό εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων στην εγχώρια αγορά εργασίας, να υπάρξει ενσωμάτωση μεταναστών. Επίσης, ζητείται από την Πολιτεία να θεσπίσει κίνητρα ώστε να υπάρξει προσέλκυση εξειδικευμένων μεταναστών. Για να συμβεί κάτι τέτοιο όμως, τονίζεται ότι «πρέπει να οριστεί το θεσμικό πλαίσιο για τις μεταναστευτικές εισροές και να χαραχθούν οι στρατηγικές και οι πολιτικές για τη σταδιακή και επιτυχή ένταξή τους στην κοινωνία.»

Άλλο ένα μέτρο μείωσης των κενών θέσεων εργασίας είναι η δημιουργία μηχανισμών για την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο. Στην Έκθεση έχουν συμπεριληφθεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι το 2023, καταγράφηκε αύξηση 62,6% στις κενές θέσεις εργασίας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο