Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) της Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 12»

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Διμερούς Διακλαδικής Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ-12» Ελλάδας και Αιγύπτου που ξεκίνησε το Σάββατο 19 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου.

Στην άσκηση είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα η Κύπρος, οι ΗΠΑ και για πρώτη φορά με Φρεγάτα η Σαουδική Αραβία, καθώς και με Παρατηρητές η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κονγκό, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν και η Ρουμανία (πατήστε εδώ).

Η σειρά ασκήσεων «ΜΕΔΟΥΣΑ» εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν δρομολογηθεί και εκτελούνται με βάση το συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ για την ενδυνάμωση της συνέργειας και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των συμμετεχουσών Χωρών, όπως και στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδος και Αιγύπτου για το έτος 2022 (πατήστε εδώ).

Η «ΜΕΔΟΥΣΑ» λαμβάνει χώρα από το 2015 εναλλάξ στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Το 2021 πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης (πατήστε εδώ), με την πάγια διεξαγωγή αυξημένης δυσκολίας διακλαδικών επιχειρησιακών σεναρίων να την καθιστούν μία από τις σημαντικότερες διακλαδικές ασκήσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Στην φετινή άσκηση, επιπλέον των Χωρών που έλαβαν μέρος το 2021 συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα οι ΗΠΑ, καθώς και με Παρατηρητές η Γερμανία, το Κονγκό, το Μπαχρέιν και η Ρουμανία.

Η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών πραγματοποιήθηκε στην ακτή «EL OMAYED», περίπου 30 χλμ βορειοδυτικά της Αεροπορικής Βάσης BORG EL ARAB και την παρακολούθησαν επί του Ελικοπτεροφόρου Πλοίου Αμφίβιων Επιχειρήσεων της Αιγύπτου LHD τ. MISTRAL ENS GAMAL ABDEL NASSER:

  • Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Ομόλογό του Chief of Staff of the Egyptian Armed Forces Aντιστράτηγο Osama Roshdy Askar.
  • Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.
  • Ο Chief of the Royal Navy Saudi Αντιναύαρχος Fahad Bin Abdullah Al Ghofaily, ως εκπρόσωπος του Chairman of the General Staff General Fayyad Bin Hamed Al-Ruwaili.
  • Ο Διοικητής του Ναυτικού της Αιγύπτου Αντιναύαρχος Ashraf Ibrahim Atwa Megahed.
  • Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασκήσεων – Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης – Προσομοίωσης του ΓΕΕΘΑ (ΔΑΕΕΠ) Αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Αγγουράς ΠΝ.
  • Οι Ακόλουθοι Άμυνας της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Κατά την διάρκεια της DV-DAY, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σύνθετα διακλαδικά και υψηλού συντονισμού και απαιτήσεων επιχειρησιακά σενάρια, μεταξύ των οποίων άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών από Ε/Π καθώς και καταρρίχηση με την μέθοδο fast rope, νηοψία και αναρρίχηση σε Πολεμικό Πλοίο, με επιστέγασμα την συνδυασμένη αμφίβια ενέργεια στην ακτή «EL OMAYED» με την υποστήριξη Μαχητικών Αεροσκαφών και Επιθετικών Ελικοπτέρων, που εκτέλεσαν εικονικές αεροπορικές προσβολές.

Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν διέλευση απονομής τιμών των Πολεμικών Πλοίων και των Ιπτάμενων Μέσων που συμμετείχαν στην άσκηση, στην οποία από πλευράς του Αιγυπτιακού Ναυτικού συμμετείχε και η νεότευκτη Φρεγάτα τ. MEKO A200 ENS AL AZIZ.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στον σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης, η οποία απέδειξε για ακόμα μία φορά το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο των συμμετεχουσών μονάδων, αναφερόμενος δε στην αξία των πολυεθνικών συνεργασιών τόνισε την σπουδαιότητά τους για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, που παγίως υποστηρίζουν έμπρακτα η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΥΠΑ και ΟΝΕΧ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την εκπαίδευση εργαζομένων

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η ΕΠΑΣ Μαθητείας Ελευσίνας της ΔΥΠΑ θα λειτουργήσει τις νέες ειδικότητες «Τεχνίτης Ναυπηγικής Βιομηχανίας» και «Τεχνίτης Υποστήριξης Ηλεκτρολογικών Συστημάτων». Mνημόνιο συνεργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με τον Όμιλο ONEX Shipyards & Technologies για τη στενότερη

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Την Τετάρτη 30/11/2022, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου και ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδων Κίντζιος, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το αντικείμενο συνεργασίας είναι η

Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκη με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κ. Petar Todorov

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης συναντήθηκε, χθες Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, στη Σόφια με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κ. Petar Todorov. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, δίνοντας έμφαση στη διασυνοριακή

Εορτασμός Αγίου Νικολάου: «Ανοικτά» για το κοινό τα πολεμικά πλοία

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε η λίστα των λιμανιών στα οποία θα δέσουν τα πολεμικά πλοία στο πλαίσιο του εορτασμού του προστάτη του Π.Ν. Αγίου Νικολάου. Κατά την διάρκεια παραμονής τους θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να τα επισκεφθεί από τις 10.00