Ημερήσια Διαταγή Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα για την “Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”

Η 10η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να μας θυμίζει ότι όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους.

Η 10η Δεκεμβρίου παραμένει η πιο επίκαιρη Παγκόσμια Ημέρα που, εκτός από το συμβολικό χαρακτήρα της, απευθύνει ηχηρό μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα. Ένα μήνυμα ισότητας που ορίζει ότι όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή ή οποιοδήποτε άλλο διακριτικό χαρακτηριστικό.

Δικαιώματα καθολικά, αδιαίρετα και αναπαλλοτρίωτα, που άπτονται κάθε πτυχής της υπόστασης του ανθρώπου και του κοινωνικού, πολιτικού, οικονομικού και πολιτιστικού του βίου. Δικαιώματα που έχει ο καθένας εγγενώς ως άνθρωπος, από τη στιγμή της γέννησής του.

Μέσα σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από απρόβλεπτες εξελίξεις και ραγδαίες μεταβολές, απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις και τις νέες απειλές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οφείλουμε όλοι, από τη θέση ευθύνης που καθένας κατέχει, να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση. Μια απάντηση που επιβεβαιώνει την σταθερή προσήλωσή μας στην προστασία και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους χωρίς εξαιρέσεις.

Είναι προφανές πως η Αστυνομία αποτελεί έναν κοινωνικό θεσμό. Έναν θεσμό προορισμένο να υπηρετεί την κοινωνία και να εξασφαλίζει σε κάθε πολίτη την απρόσκοπτη άσκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οδηγό της υπηρεσιακής δράσης του προσωπικού μας συνιστά η Αρχή ότι στα ανθρώπινα δικαιώματα εδράζεται το κράτος δικαίου και από αυτά απορρέουν οι δημοκρατικές αξίες κάθε ευνομούμενης πολιτείας. Οδηγό της συμπεριφοράς του προσωπικού μας αποτελεί η Αρχή ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου συνιστά πρωταρχική υποχρέωση όλων.

Ας αναλογιστούμε σήμερα και ας επιβεβαιώσουμε τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανασυγκρότηση του κόσμου που θέλουμε, στην ανάγκη για παγκόσμια αλληλεγγύη, στην υποχρέωση για μια κοινωνία ελεύθερη, δίκαιη και ασφαλή.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παναγιωτόπουλος: Αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση – Τι είπε για Α/ΓΕΕΘΑ και προσωπικό ΕΔ

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά

Τουρισμός: Αντέχει η «βαριά βιομηχανία» το κύμα τουριστών;

Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, οι ανακοινώσεις περί ρεκόρ αφίξεων δημιουργούν θετικό κλίμα για την οικονομία και οι προσδοκίες αυξάνονται σε… ετήσια βάση.  Πράγμα λογικό, βέβαια, εάν αναλογιστούμε ότι το 2019 είχε εκτιμηθεί