Ιός RSV: Ποιοι απειλούνται και τα συμπτώματα που προκαλεί

Ο ιός RSV προκαλεί λοίμωξη της αναπνευστικής οδού. Προσβάλλει 64 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και υπολογίζεται πως τρία εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών και περίπου 300 χιλιάδες ηλικιωμένοι χρειάζεται να νοσηλευτούν λόγω του ιού ετησίως.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV είναι ένας πολύ κοινός ιός της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, προκαλώντας βρογχιολίτιδα που μπορεί να οδηγήσει και σε πνευμονία.

Αποτελεί μάλιστα το σημαντικότερο αίτιο βρογχιολίτιδας τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού. Το ανησυχητικό είναι πως οι ερευνητές προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο που να προστατεύει παιδιά και ηλικιωμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Ο ιός διαρκεί συνήθως μία ή δύο εβδομάδες και τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν μόνα τους. Όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα καθώς ο RSV μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές λοιμώξεις.

Ειδικά φέτος, που το ανοσοποιητικό των παιδιών έχει ατονήσει από τα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας, την ίδια ώρα καταγράφεται έξαρση όλων των αναπνευστικών ιώσεων και της εποχικής γρίπης (μαζί με τον κορονοϊό).

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του RSV μπορεί να ξεκινήσουν από 2 έως και 8 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. Αλλά στα βρέφη, μπορεί να εκδηλωθεί μόνο με μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμό και προβλήματα αναπνοής.

Ένας τρόπος για να διακρίνουμε τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό από το κρυολόγημα είναι πως τα συμπτώματα του RSV συχνά εμφανίζονται σε φάσεις, αντί να εμφανίζονται ταυτόχρονα.

Ποιοι κινδυνεύουν πιο πολύ
Ο RSV μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον οποιονδήποτε, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ειδικά για τα βρέφη κάτω του 1 έτους, καθώς και για τους ενήλικες άνω των 65 ετών. Οι ενήλικες που διατρέχουν επίσης κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη από RSV είναι όσοι έχουν χρόνια καρδιακή ή πνευμονοπάθεια ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα συμπτώματα της γρίπης, του κορονοϊού και του RSV μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται. Αλλά κάθε ιός μπορεί να περιλαμβάνει αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν τις ευάλωτες ομάδες σε νοσηλεία.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς άλλαξε το αμυντικό δόγμα

Φέτος συμπληρώνονται 27 χρόνια από την κρίση των Ιμίων και πέρα από τη μνήμη των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κρατούν ζωντανή, στην Ιστορία έχει

Φιάσκο με το μαγικό φίλτρο Πανοραμίξ  κατανομής των οργανικών θέσεων των Λ/Φ στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ηρεμία επικρατεί στο Γαλατικό Χωριό των Λιμενικών παρά το γεγονός, ότι μειώθηκε και με την βούλα η εισαγωγή για το έτος 2023 των Λ/Φ κατά 40%. Φούσκα αποδείχθηκε και στην πράξη το «μαγικό φίλτρο» κατανομής των οργανικών θέσεων που κατασκεύασε

Πίτα ΕΑΑΛΣ: Οι τυχεροί της χρονιάς

Αναδημοσιεύουμε ενημέρωση της Ε.Α.Α.Λ.Σ. που αναρτήθηκε πριν λίγο στην ιστοσελίδα της: “Όπως επιτάσσει το έθιμο, αλλά και η δεοντολογία είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τους τυχερούς της χρονιάς για την Ένωσή μας, που έτυχαν τα τέσσερα φλουριά που είχαν

Δημήτριος και Τάσος Καφετζής: Δύο αδέλφια στο πηδάλιο του Celebrity Ascent

Το κρουαζιέροπλοιο Celebrity Ascent της Celebrity Cruises, το οποίο θα ξεκινήσει από το Fort Lauderdale των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2023, προσφέρει δρομολόγια Ανατολικής και Δυτικής Καραϊβικής, φέρνοντας τους επιβάτες του σε λιμένες, όπως η Aruba, το Bimini, το Grand

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ