Ιστορική «αλλαγή κορυφής» στον κλάδο των containerships

Η MSC ξεπέρασε τη Maersk καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μάχη γιγάντων για την πρώτη θέση στις μεταφορές

Μαίνεται ο ανταγωνισμός για την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών του κόσμου – της ιταλοελβετικής MSC και της δανέζικης Maersk.

Σύμφωνα με στοιχεία της Alphaliner, η MSC (Mediterranean Shipping Co) βρέθηκε στην πρώτη θέση των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών του κόσμου, ξεπερνώντας σε μέγεθος στόλου τη Maersk που κρατούσε τα σκήπτρα μέχρι χθες. Περίπου 52 χρόνια μετά την ίδρυσή της το 1970, η MSC της ιταλικής οικογένειας Απόντε, με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας, προσπέρασε στις 5 Ιανουαρίου 2022 τη Maersk Group ως τη μεγαλύτερη εταιρεία τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, κατέχοντας μερίδιο 17% στην παγκόσμια αγορά.

Η Mediterranean Shipping Co βρέθηκε πρώτη έπειτα από αγορές πλοίων και ελέγχει τώρα στόλο 645 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνολικής χωρητικότητας 4.284.728 teu, σε σύγκριση με τα 4.282.840 teu της Maersk. Τα τελευταία χρόνια, η MSC έχει παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη, κυρίως μέσω της σταδιακής τοποθέτησης παραγγελιών νεότευκτων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Από το 2020, η ελβετική εταιρεία έχει αναπτυχθεί σημαντικά μέσω της αγοράς 128 second hand πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων: πρόκειται για ένα αριθμό αγορών που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία της ναυτιλίας, αναφέρει η Alphaliner.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες έχουν μια θέση στην πρώτη δεκάδα, μέσω μιας σειράς συγχωνεύσεων και εξαγορών, η άνοδος της MSC στην κορυφή ήταν εντελώς οργανική. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η MSC αναμένεται να ολοκληρώσει την πρώτη αγορά εταιρείας και συγκεκριμένα να αποκτήσει το 67% των μετοχών της βραζιλιάνικης περιφερειακής ναυτιλιακής και εταιρείες logistics εταιρείας Log-In Logistica. Αυτό θα προσθέσει επιπλέον περίπου 15.000 teu στον στόλο του Ομίλου MSC.

Η MSC ξεκίνησε το 1970 με ένα γερμανικής κατασκευής μεταχειρισμένο σκάφος μόλις 2.900 dwt, που αποκτήθηκε από τη Hapag-Lloyd και μετονομάστηκε σε PATRICIA. Με την πάροδο του χρόνου, άκμασε και εξελίχθηκε σε έναν τεράστιο όμιλο, υπογραμμίζει η Alphaliner.

Με έδρα τη Γενεύη, ο όμιλος έχει διαφοροποιημένα συμφέροντα στη ναυτιλία τακτικών γραμμών (MSC, WEC Lines, Medlog, Linea Messina), στα τερματικά λιμενικών σταθμών (TIL, MSC), στην ακτοπλοΐα (GNV και SNAV), στα logistics (Medlog), στις κρουαζιέρες (κρουαζιέρες MSC), κ.λπ. Με ένα επιβεβαιωμένο βιβλίο παραγγελιών νεότευκτων πλοίων περίπου 1 εκατ. teu, το μεγαλύτερο από όλες τις υπόλοιπες ναυτιλιακές, η MSC αναμένεται να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της ως της μεγαλύτερης γραμμής εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο κατά τη διάρκεια του 2022, αν και όπως εξηγεί η Alphaliner, πρόσκαιρα μπορεί για λίγο η Maersk να επιστρέψει στην κορυφή καθώς αναμένεται να παραλάβει ορισμένα νέα πλοία.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεαρός θα δικαστεί για τη μεταφορά επτά παράνομων αλλοδαπών στη Ρόδο

Για τη μεταφορά επτά αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, κατηγορείται 21χρονος Σύριος που συνελήφθη από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και στις αρχές Δεκεμβρίου θα δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Ο 21χρονος (κατά δήλωσή

Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας: Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίζονται δυναμικά στην καρδιά του χειμώνα

Πλησιάζοντας πλέον στην καρδιά του χειμώνα, το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας (International School of the Sea) του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει δυναμικά, παρά τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις δράσεις εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη έρευνα πεδίου για την προστασία των

Επίσκεψη Μαθητών του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης σε Μονάδες της ΠΑ

Την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης, επισκέφθηκαν την 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης (123ΣΤΕ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ),

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ – 22»

Την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρακολούθησε την διεξαγωγή της τελικής φάσης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22». Η άσκηση έλαβε χώρα από