Σαλπάρει το πρώτο αυτόνομο ηλεκτρικό containership

Το «Yara Birkeland» θα ξεκινήσει σύντομα μια δοκιμαστική περίοδο δύο ετών, πριν τεθεί σε τακτική δρομολόγηση

Ετοιμο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία είναι το πλοίο «Yara Birkeland», το πρώτο αυτόνομο και πλήρως ηλεκτρικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Το πλοίο θα ξεκινήσει σύντομα μια δοκιμαστική περίοδο δύο ετών, πριν τεθεί σε τακτική δρομολόγηση σε μια διαδρομή στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας. Το πλοίο τροφοδοτείται πλήρως από ένα σύστημα μπαταρίας ιόντων λιθίου, της ελβετικής εταιρείας παροχής λύσεων αποθήκευσης ενέργειας Leclanché SA.

Η παροχή ενέργειας χωρίς εκπομπές παρέχεται από ένα σύστημα μπαταρίας 6,7 MWh με ενσωματωμένη υγρή ψύξη για τη διασφάλιση της βέλτιστης θερμοκρασίας λειτουργίας. Το Leclanché Marine Rack System (MRS) διασφαλίζει τον βέλτιστο έλεγχο θερμοκρασίας των στοιχείων της μπαταρίας και τη μόνιμη αξιόπιστη λειτουργία τους, για μια διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10 ετών, σύμφωνα με την Leclanché SA.

Επιπλέον, το MRS προσφέρει προστασία από υπερθέρμανση και ένα ολοκληρωμένο σύστημα πυροπροστασίας ειδικά σχεδιασμένο και πιστοποιημένο για ναυτιλιακές δραστηριότητες.

Το πλοίο «Yara Birkeland», μήκους περίπου 80 μέτρων και πλάτους 15 μέτρων, 3.120 τόνων, μεταφορικής ικανότητας 120 εμπορευματοκιβωτίων (TEU), ολοκλήρωσε το παρθενικό του ταξίδι στο Οσλο στα μέσα Νοεμβρίου και στη συνέχεια έπλευσε στο Porsgrunn, μια περιοχή στην οποία βρίσκεται η μονάδα της Yara International, που παράγει λιπάσματα και είναι πλοιοκτήτρια του πλοίου.

Το πλοίο «Yara Birkeland» είναι ένα έργο συνεργασίας μεταξύ πολλών παραγόντων, όπου η Kongsnerg είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την παράδοση όλης της νέας τεχνολογίας. Το πλοίο θα λειτουργεί και θα παρακολουθείται από το κέντρο παρακολούθησης της Massterly στο Horten. Η Masterly είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Kongsberg και της Wilhelmsen.

Η έναρξη ενός τεχνικά απαιτητικού έργου όπως είναι το «Yara Birkeland» σε συνεργασία σε τεχνολογικό επίπεδο με την Kongsberg Maritime είναι μια μικρή προσπάθεια στη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως ένας από τους πολλούς βιομηχανικούς παίκτες, είπε ο Jon Sletten, project manager του «Yara Birkeland».

Ενα πλοίο μηδενικών εκπομπών δείχνει ότι είναι δυνατό να συμβάλει θετικά στην απαιτούμενη μείωση των εκπομπών αερίων που επιβαρύνουν το κλίμα. Ενα ρητό από έναν από τους ιδρυτές της Yara στις αρχές του 19ου αιώνα έλεγε «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος, συμπλήρωσε ο Jon Sletten.

Η τεχνολογία της Leclanché μας προσφέρει ένα πλοίο που κινείται με μπαταρίες και φορτίζεται με ηλεκτρική ενέργεια από τα «πράσινα» υδροηλεκτρικά. Αυτό είναι ένα σχεδιασμένο βήμα προς μια πράσινη κατεύθυνση και αποτελεί μια ενθάρρυνση για όλους να επενδύσουν επίσης σε ανάλογες τεχνολογίες, πρόσθεσε ο Sletten.

Εξοικονόμηση

Είμαστε πολύ περήφανοι που μπορούμε να συνεισφέρουμε στην επιτυχία αυτού του έργου. Με το σύστημα μπαταριών που εγκατέστησε στο «Yara Birkeland», η Leclanché συμβάλλει σε χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που ισοδυναμούν με 40.000 λιγότερες οδικές διαδρομές σε ετήσια βάση, φορτηγών που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια, σημείωσε από την πλευρά του, ο Anil Srivastava, Διευθύνων Σύμβουλος της Leclanché.

Η ετήσια εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας του πλοίου, τόσο στα καύσιμα όσο και στο πλήρωμα, υπολογίζεται έως και 90%, και καθιστά τα αυτόνομα πλοία και τα πλοία με μπαταρία βιώσιμα στο διεθνές εμπόριο, συμπλήρωσε ο Anil Srivastava. Μόλις ολοκληρωθεί η δοκιμαστική περίοδος, το «Yara Birkeland» θα δρομολογηθεί σε εντελώς αυτόνομη βάση μεταφέροντας προϊόντα σε εμπορευματοκιβώτια από το εργοστάσιο παραγωγής της Yara International στην Heroya στο λιμάνι του Brevik. Στις 19 Νοεμβρίου, ο νορβηγός πρωθυπουργός Jonas Gahr Stοrewas και ο υπουργός Αλιείας και Θαλάσσιας Πολιτικής Bjornar Skjaeran ξεναγήθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Yara, Svein Tore Holsether.

Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να παρουσιάσουμε το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό και αυτοκινούμενο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Θα μειώσει κατά 1.000 τόνους τις εκπομπές CO2 και θα αντικαταστήσει 40.000 ταξίδια με πετρελαιοκίνητα φορτηγά ετησίως, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Yara.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεαρός θα δικαστεί για τη μεταφορά επτά παράνομων αλλοδαπών στη Ρόδο

Για τη μεταφορά επτά αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, κατηγορείται 21χρονος Σύριος που συνελήφθη από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και στις αρχές Δεκεμβρίου θα δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Ο 21χρονος (κατά δήλωσή

Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας: Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίζονται δυναμικά στην καρδιά του χειμώνα

Πλησιάζοντας πλέον στην καρδιά του χειμώνα, το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας (International School of the Sea) του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει δυναμικά, παρά τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις δράσεις εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη έρευνα πεδίου για την προστασία των

Επίσκεψη Μαθητών του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης σε Μονάδες της ΠΑ

Την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης, επισκέφθηκαν την 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης (123ΣΤΕ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ),

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ – 22»

Την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρακολούθησε την διεξαγωγή της τελικής φάσης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22». Η άσκηση έλαβε χώρα από