Ιταλική δικαιοσύνη: Παράνομο να επιστρέφονται στη Λιβύη άνθρωποι που διασώζονται στη θάλασσα

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε ότι το να οδηγούνται μετανάστες οι οποίοι διασώζονται στη Μεσόγειο πίσω στη Λιβύη είναι παράνομο, απόφαση που χαιρετίστηκε από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το δικαστήριο επικύρωσε την πρωτόδικη καταδίκη του καπετάνιου ιταλικού ρυμουλκού, του Asso 28, που αφού διέσωσε το 2018 συνολικά 101 μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν σε βάρκα τους οδήγησε πίσω στο λιβυκό έδαφος.

Η διάσωση έγινε σε διεθνή ύδατα, περίπου 105 χιλιόμετρα από τις λιβυκές ακτές, υπενθυμίζεται στην ετυμηγορία. Ανάμεσα στους μετανάστες ήταν έγκυες και παιδιά, διευκρινίζεται.

Ο καπετάνιος -το ονοματεπώνυμό του είναι διαγραμμένο στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, προφανώς για την προστασία της ιδιωτικής του ζωής- καταδικάστηκε να εκτίσει ένα χρόνο φυλάκισης αφού κρίθηκε ένοχος για εγκατάλειψη ανηλίκων, ανθρώπων που χρειάζονταν ιατρική βοήθεια, αυθαίρετη αποβίβαση και εγκατάλειψη ανθρώπων.

Είναι πάντως απίθανο να οδηγηθεί πίσω από τα σίδερα, καθώς συνήθως στην Ιταλία εκτίονται στις φυλακές ποινές από τέσσερα χρόνια φυλάκιση και πάνω.

Η ετυμηγορία είναι τελεσίδικη· επικυρώνει αποφάσεις δυο κατώτερων δικαστηρίων. Εκδόθηκε την 1η Φεβρουαρίου, όμως δεν αποκαλύφθηκε παρά το σαββατοκύριακο από ιταλικά ΜΜΕ. Αντίγραφο της απόφασης περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς χθες.

Οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, όπως και αυτές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζουν ολοένα πιο σκληρή πολιτική έναντι των παράτυπων μεταναστών, καθώς ανεβαίνει η ισχύς της ακροδεξιάς, που αξιώνει να μειωθεί αν όχι να τερματιστεί το κύμα αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης.

Η θαλάσσια οδός από τη Λιβύη προς την Ιταλία -ή αλλιώς της κεντρικής Μεσογείου- συγκαταλέγεται στις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες και τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.

«Τώρα υπάρχει δικαστικό προηγούμενο το οποίο επιβεβαιώνει αυτό που λέμε εδώ και χρόνια: η Λιβύη δεν είναι ασφαλής χώρα», τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση Mediterranea Saving Humans μέσω X (του πρώην Twitter).

Το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ιταλία επίσης εξήρε την απόφαση κι επέκρινε την ιταλική κυβέρνηση για τη συνεργασία της με τις αρχές της Λιβύης για την μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Οι επαναπροωθήσεις στη Λιβύη και η συνεργασία με τη «λεγόμενη ακτοφυλακή» της Λιβύης αντίκειται προς «το καθήκον να μεταφέρονται οι άνθρωποι που διασώζονται σε ασφαλή τοποθεσία», υπογράμμισε.

Δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, οι μετανάστες δεν μπορούν να επιστρέφονται παρά τη θέλησή τους σε χώρες όπου διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να υποστούν κακομεταχείριση. Οι καταχρήσεις σε βάρος μεταναστών και προσφύγων στη Λιβύη είναι αθρόες και γνωστές για χρόνια.

Το 2018, η ενέργεια του Asso 28 είχε επικριθεί έντονα από την Ύπατη Αρμοστεία του Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που έκανε λόγο τότε για δυνητική «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την προσφορά της στη Θεσσαλία με 50 εκατ.

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού συμμετείχε σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο Μουζάκι, για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τόσο ο Υπουργός Υποδομών

Σημαντικός ακτοπλοϊκός κόμβος το λιμάνι της Ραφήνας

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κόμβο ακτοπλοϊκών υπηρεσιών λόγω της κοντινότερης απόστασής του από τις Κυκλάδες και την Εύβοια, αλλά και  μελλοντικής του σύνδεσης με τον σιδηρόδρομο και την Αττική οδό, εξελίσσεται το λιμάνι της Ραφήνας. Το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητα της Αρχής

Απαγορευμένες ζώνες για τις μηχανότρατες και νέες προστατευόμενες περιοχές – Οι δεσμεύσεις για τις ελληνικές θάλασσες

Σε περίπου 780 εκατ. ευρώ έχει εκτιμηθεί ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των  21 δεσμεύσεων της Ελλάδας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Our Ocean Conference 2024 που διεξήχθη στην Αθήνα.  Η… μερίδα του λέοντος, ήτοι 500 εκατ. ευρώ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο