Καύσιμα: Στα 2 ευρώ το λίτρο έφτασε πάλι η τιμή της αμόλυβδης

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης επέστρεψε τον Ιανουάριο στα επίπεδα των 2 ευρώ ανά λίτρο. Για την ακρίβεια σε νησιά, όπως στην Κεφαλονιά εκτοξεύτηκε ακόμη και στα επίπεδα των 2,10 ευρώ ανά λίτρο.

Αναζωπύρωση των τιμών διαπιστώνεται και στις Κυκλάδες με τις τιμές της βενζίνης να έχουν εκτιναχθεί ακόμη και στα 2,44 ευρώ ανά λίτρο.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στις 29 Ιανουαρίου είχε ανέβει κατά 0,076 ευρώ ανά λίτρο από την 1η Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί στα 1,918 ευρώ ανά λίτρο.

Μεγαλύτερη ήταν η αύξηση, κατά 0,162 ευρώ ανά λίτρο, του πετρελαίου θέρμανσης. Σε διάστημα ενός μήνα η τιμή του καυσίμου σκαρφάλωσε στα 1,301 ευρώ ανά λίτρο. Ο βασικότερος λόγος της ανατίμησης ήταν ως γνωστό το «ψαλίδισμα» της επιδότησης που έδινε στην αντλία η κυβέρνηση για να διατηρείται το κόστος της θέρμανσης χαμηλά.

Πολύ χαμηλότερη ήταν η αύξηση του πετρελαίου κίνησης. Η μέση τιμή ανέβηκε μόλις κατά 0,026 ευρώ ανά λίτρο και διαμορφώθηκε στα 1,821 από 1,795 ευρώ ανά λίτρο.

Στελέχη της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών παρατηρώντας και τη διακύμανση των τιμών των προϊόντων του αργού πετρελαίου στις ευρωπαϊκές αγορές, κάνουν λόγο για νευρικότητα σε αυτές από τη μεριά των αγοραστών και των πωλητών συμβολαίων βενζίνης, ντίζελ και πετρελαίου θέρμανσης.

Τη μεταβλητότητα των τιμών την αποδίδουν στη συγκεχυμένη εικόνα που προκαλούν στη διεθνή αγορά του πετρελαίου και των προϊόντων του, δύο γεγονότα. Το πρώτο αφορά στις κυρώσεις που τίθενται σε ισχύ από τις 8 Φεβρουαρίου για τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου.

Αφενός απαγορεύονται οι εξαγωγές από τη Ρωσία προς χώρες της Ευρώπης και αφετέρου οι Βρυξέλλες εξετάζουν την επιβολή ανώτατης τιμής σε προϊόντα πετρελαίου που θα πωλούνται προς τρίτες χώρες. Το δεύτερο γεγονός έχει να κάνει με το κατά πόσο η επανάκαμψη της Κίνας στις αγορές θα επηρεάσει τη ζήτηση καυσίμων, δηλαδή αν η ζήτηση που θα εκδηλώσει, θα προκαλέσει ελλείψεις ή δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στην προσφορά ποσοτήτων.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις