Καθολική απαγόρευση της αλιείας στη Γυάρο για τα επόμενα δύο χρόνια

Την καθολική απαγόρευση της αλιείας στη Γυάρο για τα επόμενα δύο χρόνια αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Την καθολική απαγόρευση της αλιείας στη Γυάρο για τα επόμενα δύο χρόνια αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην απόφαση αυτή οδήγησε η ατυχής, όπως αποδείχθηκε, απόφαση να καταργηθεί η απαιτούμενη άδεια αλιείας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την υπεραλίευση της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής μέσα σε λίγες ημέρες, καταστρέφοντας ό,τι είχαν επιτύχει πέντε χρόνια προστασίας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς υπέγραψε την τρίτη παράταση του καθεστώτος προστασίας της Γυάρου – αυτή τη φορά για δύο έτη, έως τον Ιούλιο του 2024. Και μάλιστα αποφασίστηκε η καθολική απαγόρευση της αλιείας για το διάστημα αυτό, κάτι που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στον πυρήνα του εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Αλοννήσου.

«Με στόχο την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην καθολική απαγόρευση της αλιείας, ενώ αναμένει τα επιστημονικά στοιχεία από το ΕΛΚΕΘΕ και τη WWF για την κατάσταση της ιχθυοπανίδας κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Το πρόγραμμα «Life» συνεχίζεται κανονικά, ενώ βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, ώστε να προχωρήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Γυάρου και της θαλάσσιας περιοχής», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Καθολική απαγόρευση της αλιείας στη Γυάρο για τα επόμενα δύο χρόνια-1

Η ενέργεια του υπουργείου ήρθε μετά από τη δημοσιοποίηση (βλ. «Κ» 8.9.2022: «Γυάρος: Προσπάθειες πέντε ετών χάθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες») των συνεπειών μιας λανθασμένης απόφασης την άνοιξη.

Όταν θεσπίστηκε το «προσωρινό» καθεστώς προστασίας της Γυάρου, μετά από το πολυετές ερευνητικό πρόγραμμα LIFE, η αλιεία σε μια ζώνη γύρω από το νησί επετράπη μόνο συγκεκριμένους μήνες και με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η απόφαση ήταν ασαφής ως προς το ποια δημόσια αρχή ήταν υπεύθυνη για την άδεια, με αποτέλεσμα η περιοχή να μην αλιευτεί για πέντε χρόνια και να μετατραπεί σε παράδεισο για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Φέτος τον Απρίλιο όμως το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να άρει την υποχρέωση άδειας, με αποτέλεσμα μόλις ξεκίνησε η αλιευτική περίοδος, σκάφη από όλη την Ελλάδα να έρθουν στη Γυάρο και μέσα σε λίγες ημέρες να εξαφανίσουν αυτό το «θαύμα» της προηγούμενης πενταετίας.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορκίστηκαν οι πρωτοετείς Ναυτικοί Δόκιμοι και οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι Λιμενικού

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), η ορκωμοσία των πρωτοετών Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού και των Δοκίμων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Στην τελετή της ορκωμοσίας, παρέστησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου

Σε επιφυλακή για τις μεταναστευτικές ροές σε Έβρο και νησιά – Τι λένε στην ΕΡΤ αντιπεριφερειάρχης Έβρου και Λιμενικό

Σε επιφυλακή για μεταναστευτικές ροές στα σύνορά μας είναι οι Αρχές. Όπως είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Έβρου, «ο Έβρος είναι μία περιοχή που ζει το μεταναστευτικό από το 1990 δηλαδή 32 χρόνια. Καθημερινά έχουμε εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες που επιχειρούν

Υδροπλάνα στα Ψαρά – Πότε ξεκινούν πτήσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Στα Ψαρά εγκρίθηκε υδατοδρόμιο και πλέον επιτρέπεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να πραγματοποιούνται καθημερινά μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων (προσθαλάσσωση – αποθαλάσσωση) ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων. Όπως μετέδωσε το politischios, δρομολογούνται οι υποδομές άμεσα σε Ψαρά και Κυλλήνη, ώστε να υποδεχτούν την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο πτήσεις

Νέα υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Νέα διεύθυνση για την παραβατικότητα των ανηλίκων προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα». Ο κ. Θεοδωρικάκος ειπε ότι «η έξαρση είναι πολύ μεγάλη και