Κι’ όμως:  Η μη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων δημιουργεί ανισορροπία

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο των  Χρ. Μαζανίτη, Π. Γαλιατσάτου, Θ. Τσιτσα  στην  Realnews με τον  τίτλο «Σε επιφυλακή για προβοκάτσια στο Αιγαίο – Η Άγκυρα επιχειρεί να στήσει θερμό επεισόδιο με σκάφη διακίνησης μεταναστών και με αλιευτικά», το οποίο αναδημοσιεύθηκε και στα Λιμενικά Νέα.

Από τα πολλά και ενδιαφέροντα στο άρθρο που παρουσιάζουν την τακτική και τις προκλήσεις των Τούρκων  στα θαλάσσια σύνορα στο Ανατολικό Αιγαίο συγκρατούμε το απόσπασμα: «…οι Τούρκοι έχουν αλλάξει και τον τρόπο δράσης (modus operandi), χρησιμοποιώντας drones μεγάλης εμβέλειας, με τα οποία εποπτεύουν την ευρύτερη περιοχή στην οποία πρόκειται να δράσουν, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει παρουσία Λιμενικού ή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.».

Η επισήμανση αυτή δημιουργεί αυτόματα συνειρμούς, για το ποια ανάλογα μέσα διαθέτει σήμερα το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ,  προκειμένου αντιπαρατεθεί στα Τουρκικά μέσα.

Η σύγκριση μάλλον δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Τα διατιθέμενα  ηλεκτρονικά  μέσα επιτήρησης από το  Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ περιορίζονται σε κινητά συστήματα επί των θαλάσσιων και χερσαίων μέσων.

Η Τουρκική Ακτοφυλακή υποστηρίζεται από σταθερό σύστημα επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων.

Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στερείται ανάλογου συστήματος, για το οποίο ενώ έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του αρχικά από πόρους της Ε.Ε. και μετέπειτα από εθνικούς πόρους, η διαγωνιστικές διαδικασίες εξακολουθούν να ευρίσκονται εδώ και οκτώ (08) χρόνια στα αρχικά τους στάδια.

Η τουρκική Ακτοφυλακή υποστηρίζεται από δικό της στόλο ικανού αριθμού Ελικοπτέρων.

Το Λιμενικό Σώμα διαθέτει ελικόπτερα η τεχνική υποστήριξη των οποίων μέχρι τώρα από την ΕΑΒ ήταν άκρως προβληματική. Η εκτέλεση  του έργου της τεχνικής υποστήριξης μέσω διαδικασιών  της   NSPA (ΝΑΤΟ Support & Procurement Agency – Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ) δημιουργεί κάποια αισιοδοξία. Το σχετικό έργο ήδη έχει αναλάβει με σύμβαση  Airbus Franc .

Όμως το έλλειμα υποστήριξης με δικά του μέσα, για το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα. Αναπληρώνεται με μέσα των Ε.Δ, όταν απαιτείται, αλλάζοντας όμως και τον χαρακτήρα της κάθε αποστολής του από αστυνομική σε στρατιωτική επιχείρηση.

Η Τουρκική Ακτοφυλακή χρησιμοποιεί drones μεγάλης εμβέλειας.

Το Λιμενικό Σώμα, παρά το γεγονός ότι ήταν το πρώτο Σώμα, που διενήργησε πειραματικά  εναέριες επιτηρήσεις  με UAV εξελιγμένα τεχνολογικά πριν από μια 10ετία, ακόμη σήμερα προβληματίζεται, αν πρέπει να προβεί σε τέτοιου είδους προμήθειες. Παλαιότερα μάλιστα κάποιοι «ειδικοί» αφαίρεσαν από τις προδιαγραφές των σκαφών άνω των 30 μ. (που έγινε η προμήθειά τους) τον εξοπλισμό τους με drones.

Περιττό να αναφερθεί, ότι σήμερα τα drones χρησιμοποιούνται όχι μόνο για επιτήρηση αλλά και για στρατιωτικούς σκοπούς. Τα αεροσκάφη πλέον διαδραματίζουν δεύτερο ρόλο.

Η χρηματοδότηση από πλευράς της Ε.Ε. υπάρχει. Η πολιτική βούληση έχει εκδηλωθεί 

Η κλιμακούμενη ένταση από πλευράς της Τουρκίας δεν δικαιολογεί κανένα εφησυχασμό για την  ταχύτητα των διαδικασιών από τις Υπηρεσίες των Προμηθειών του ΥΝΑΝΠ.

Δεν υπάρχει πλέον χρόνος. Κάθε καθυστέρηση λειτουργεί σε βάρος της ασφάλειας της χώρας.

Έτσι απλά.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοπλες δυνάμεις: Έρχεται ειδικό μισθολόγιο από το 2024 – Όλα όσα είπε ο Μητσοτάκης

Έρχεται ειδικό μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή «Θα υπάρξει ειδικό μισθολόγιο αναπροσαρμοσμένο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από 1/1/2024». « Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια καλύτερων μισθών για το δημόσιο » σημείωσε

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει σήμερα στη Βουλή για το επίδομα και το μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις

Για την καταβολή του επιδόματος ειδικών αποστολών σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και σε άλλα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν έχουν δει αυξήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα αναμένεται να μιλήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στο πλαίσιο

Όταν δυο Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ συναντήθηκαν κι είχαν πολλά να πουν

Όπως μου επεσήμανε απόστρατος Στρατηγός Τεθωρακισμένων που συνευρεθήκαμε στις 25 Ιανουαρίου στη Σχολή Ευελπίδων, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του Αρχηγού ΓΕΣ, το κερασάκι στην τούρτα της πολύ συγκινητικής τελετής ήταν μια συνάντηση δυο άλλων Αρχηγών και μάλιστα δύο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Ενός

Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες