Κι’ όμως:  Η μη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων δημιουργεί ανισορροπία

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο των  Χρ. Μαζανίτη, Π. Γαλιατσάτου, Θ. Τσιτσα  στην  Realnews με τον  τίτλο «Σε επιφυλακή για προβοκάτσια στο Αιγαίο – Η Άγκυρα επιχειρεί να στήσει θερμό επεισόδιο με σκάφη διακίνησης μεταναστών και με αλιευτικά», το οποίο αναδημοσιεύθηκε και στα Λιμενικά Νέα.

Από τα πολλά και ενδιαφέροντα στο άρθρο που παρουσιάζουν την τακτική και τις προκλήσεις των Τούρκων  στα θαλάσσια σύνορα στο Ανατολικό Αιγαίο συγκρατούμε το απόσπασμα: «…οι Τούρκοι έχουν αλλάξει και τον τρόπο δράσης (modus operandi), χρησιμοποιώντας drones μεγάλης εμβέλειας, με τα οποία εποπτεύουν την ευρύτερη περιοχή στην οποία πρόκειται να δράσουν, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει παρουσία Λιμενικού ή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.».

Η επισήμανση αυτή δημιουργεί αυτόματα συνειρμούς, για το ποια ανάλογα μέσα διαθέτει σήμερα το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ,  προκειμένου αντιπαρατεθεί στα Τουρκικά μέσα.

Η σύγκριση μάλλον δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Τα διατιθέμενα  ηλεκτρονικά  μέσα επιτήρησης από το  Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ περιορίζονται σε κινητά συστήματα επί των θαλάσσιων και χερσαίων μέσων.

Η Τουρκική Ακτοφυλακή υποστηρίζεται από σταθερό σύστημα επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων.

Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στερείται ανάλογου συστήματος, για το οποίο ενώ έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του αρχικά από πόρους της Ε.Ε. και μετέπειτα από εθνικούς πόρους, η διαγωνιστικές διαδικασίες εξακολουθούν να ευρίσκονται εδώ και οκτώ (08) χρόνια στα αρχικά τους στάδια.

Η τουρκική Ακτοφυλακή υποστηρίζεται από δικό της στόλο ικανού αριθμού Ελικοπτέρων.

Το Λιμενικό Σώμα διαθέτει ελικόπτερα η τεχνική υποστήριξη των οποίων μέχρι τώρα από την ΕΑΒ ήταν άκρως προβληματική. Η εκτέλεση  του έργου της τεχνικής υποστήριξης μέσω διαδικασιών  της   NSPA (ΝΑΤΟ Support & Procurement Agency – Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ) δημιουργεί κάποια αισιοδοξία. Το σχετικό έργο ήδη έχει αναλάβει με σύμβαση  Airbus Franc .

Όμως το έλλειμα υποστήριξης με δικά του μέσα, για το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα. Αναπληρώνεται με μέσα των Ε.Δ, όταν απαιτείται, αλλάζοντας όμως και τον χαρακτήρα της κάθε αποστολής του από αστυνομική σε στρατιωτική επιχείρηση.

Η Τουρκική Ακτοφυλακή χρησιμοποιεί drones μεγάλης εμβέλειας.

Το Λιμενικό Σώμα, παρά το γεγονός ότι ήταν το πρώτο Σώμα, που διενήργησε πειραματικά  εναέριες επιτηρήσεις  με UAV εξελιγμένα τεχνολογικά πριν από μια 10ετία, ακόμη σήμερα προβληματίζεται, αν πρέπει να προβεί σε τέτοιου είδους προμήθειες. Παλαιότερα μάλιστα κάποιοι «ειδικοί» αφαίρεσαν από τις προδιαγραφές των σκαφών άνω των 30 μ. (που έγινε η προμήθειά τους) τον εξοπλισμό τους με drones.

Περιττό να αναφερθεί, ότι σήμερα τα drones χρησιμοποιούνται όχι μόνο για επιτήρηση αλλά και για στρατιωτικούς σκοπούς. Τα αεροσκάφη πλέον διαδραματίζουν δεύτερο ρόλο.

Η χρηματοδότηση από πλευράς της Ε.Ε. υπάρχει. Η πολιτική βούληση έχει εκδηλωθεί 

Η κλιμακούμενη ένταση από πλευράς της Τουρκίας δεν δικαιολογεί κανένα εφησυχασμό για την  ταχύτητα των διαδικασιών από τις Υπηρεσίες των Προμηθειών του ΥΝΑΝΠ.

Δεν υπάρχει πλέον χρόνος. Κάθε καθυστέρηση λειτουργεί σε βάρος της ασφάλειας της χώρας.

Έτσι απλά.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: «Μπλόκο» από τον Άρειο Πάγο για τις ευρωεκλογές

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακοίνωσε την τελική λίστα των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αφήνοντας «εκτός» το κόμμα των Σπαρτιατών. Υπομνήματα κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών είχαν καταθέσει Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά. Οι «Σπαρτιάτες»

Τοποθέτηση τρόπιδος στη φρεγάτα «Φορμίων» του ΠΝ

Η τοποθέτηση τρόπιδας του πρώτου μπλοκ της τρίτης ελληνικής φρεγάτας FDI HN – γνωστές και ως Belharra – με την ονομασία «Φορμίων» πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου, στο ναυπηγείο της Naval Group, στην πόλη Λοριάν της Γαλλίας. Όπως ανακοινώθηκε από την

Ραγδαία αύξηση της εγκατάλειψης ναυτικών το 2024

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι περιπτώσεις εγκατάλειψης ναυτικών τους πρώτους μήνες του 2024, ενώ την ίδια ώρα ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός εξετάζει την πιθανότητα να συστήσει ειδική ομάδα εργασίας για επικαιροποίηση και επανεξέταση των υποθέσεων από τη

Πέρασε στη Βρετανία ο νόμος της Ρουάντα

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Τον αμφιλεγόμενο νόμο που επιτρέπει την απέλαση στη Ρουάντα παράνομα ευρισκομένων στη Βρετανία αιτούντων άσυλο ενέκρινε χθες τα ξημερώματα η Βουλή των Κοινοτήτων, ύστερα από μακρά δικαστική διένεξη μεταξύ του ανώτατου δικαστηρίου και της νομοθετικής εξουσίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο