Κινέζοι κατάσκοποι αλωνίζουν στην Ευρώπη

Το ΚΚ Κίνας, κατά τις βρετανικές υπηρεσίες, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο κατασκόπων παγκοσμίως, με επιτυχίες στη βιομηχανική και τεχνολογική κατασκοπεία.

Δεν είναι ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις ούτε χίλιοι δεκατρείς. Ξεπερνούν τους 220.000 οι Κινέζοι πράκτορες που βρίσκονται σε όλες τις χώρες του κόσμου και που συνεργάζονται με 67 διαφορετικές υπηρεσίες. Αυτές οι τελευταίες υπάγονται στην περίφημη Gonganbu (Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας), η οποία ιδρύθηκε 20 περίπου χρόνια πριν το ΚΚ Κίνας, υπό την ηγεσία του Μάο πάρει την εξουσία το 1949.

Στη δεκαετία του 1920, καθώς το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και η ένοπλη πτέρυγά του, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) όδευαν προς την κατάληψη της κινεζικής εξουσίας,  οι μελλοντικοί ηγέτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δημιούργησαν τις πρώτες μονάδες μυστικών υπηρεσιών.

Έτσι,τόσο ο Μάο Τσε Τουνγκ οσο και ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ έδιναν μεγάλη σημασία στις μυστικές υπηρεσίες για να εδραιώσουν την εξουσία τους, να συντρίψουν τη διαφωνία και να παρακολουθούν τους κινδύνους που θα μπορούσαν να απειλήσουν το καθεστώς. Τα κινήματα υπέρ του Θιβέτ, τα φαλουνγκόνγκ, οι φοιτητές της πλατείας Τιενανμεν, χωρίς να ξεχνάμε την περίπτωση της Ταϊβάν και τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, ήταν για μια περίοδο οι προτεραιότητες του κινεζικού καθεστώτος.Πολλά πράγματα όμως άρχισαν να αλλάζουν στο μέτρο που η Κίνα έμπαινε όλο και πιο βαθειά στον παγκόσμιο καταμερισμό της εργασίας έχοντας και μεγάλες γεωπολιτικές φιλοδοξίες.Εκτός από την κρατική ασφάλεια,ιδρύθηκε ετσι το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας (Gonganbu), η υπηρεσία πληροφοριών της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ (Diaochabu) και οι υπηρεσίες πληροφοριών του PLA, κυρίως αρμόδιες για  τον κυβερνοπόλεμο και στοχευμένες αποσταθεροποιητικές ενέργειες. Τελικά δε, πρόκειται για μια αρχιτεκτονική τόσο περίπλοκη όσο και ισχυρή, που τέθηκε σε εφαρμογή σταδιακά και σήμερα αποτελεί ένα δίκτυο, που είναιτο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Οι ξένες αποστολές των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών, αρχικά καθαρά πολιτικές και επί μακρόν επικεντρωμένες στην Ταϊβάν, έχουν επίσης εξελιχθεί σταδιακά σε άλλους τομείς, ιδίως στην οικονομία. Αυτή είναι η κύρια συμβολή του Deng και του διαδόχου του, Yang Zemin. Οι δύο άνδρες είχαν πράγματι καταλάβει ότι η βιομηχανική κατασκοπεία δεν είναι μόνο ένα από τα βασικά στοιχεία της κατασκοπείας, αλλά αποτελεί επίσης ένα σημαντικό ζήτημα για μια αναπτυσσόμενη Κίνα, που ανυπομονεί να προετοιμαστεί για το μέλλον παίζοντας το χαρτί της «ήπιας δύναμης». Ο Ροζέ Φαλιγκό,Γάλλος συγγραφέας,δημοσιογράφος και ερευνητής, σε τρια βιβλία του, μάς μεταφέρει  στους μηχανισμούς αυτής της νέας μορφής κατασκοπείας, μερικοί από τους οποίους,είχαν και διεθνή δημοσιότητα.

Τούτων λεχθέντων, για τους Κινέζους πράκτορες, η Ευρώπη είναι πραγματική Γη της Επαγγελίας. Όπως τονίζεται σε τελευταία βρετανική έκθεση, στη Γηραιά Ήπειρο, αλωνίζουν κυριολεκτικά και εκμεταλλεύονται όλες τις αδυναμίες του κράτους δικαίου.

Σε σημαντική έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουλίου από την Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας του Βρετανικού Κοινοβουλίου, το οποίο εποπτεύει ειδικές βρετανικές υπηρεσίες, καταλήγει στο συμπέρασμα μετά από τέσσερα χρόνια εργασίας, ότι τα μέτρα αντικατασκοπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι «εντελώς ανεπαρκή» μπροστά στην κλίμακα του κινδύνου. Το έγγραφο περιγράφει με ταπεινωτικές λεπτομέρειες πώς οι διαδοχικές Κυβερνήσεις της Αυτής Μεγαλειότητας έδωσαν για χρόνια προτεραιότητα σε οικονομικά συμφέροντα και σε κερδοφόρες επενδύσεις από την Άπω Ανατολή παραμερίζοντας βασικούς λόγους ασφαλείας.

Οι διαπιστώσεις αυτές δεν ισχύουν όμως μόνον για το Ην. Βασίλειο. Κατά κορυφαίους παράγοντες της βρετανικής υπηρεσίας καλύπτουν τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα βέβαια[Στο Βήμα της Κυριακής 22-12-2022,δημοσιευτηκε πρωτοσέλιδο αποκαλυπτικό άρθρο του Βασίλη Λάμπρόπουλου. για το Γραφείο της Κινεζικής  Αστυνομίας στην Αθήνα, το οποίο εχει και παραρτήματα τώρα}.

Στο Βερολίνο, ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Thomas Haldenwang, πριν λίγο καιρό, δήλωνε ότι «….αν η Ρωσία συνιστά θύελλα, η Κίνα είναι η κλιματική αλλαγή…». Με τη δήλωσή του αυτή, ο Γερμανός αξιωματούχος υπονοούσε ότι μακροπρόθεσμα, η πιο σοβαρή γεωπολιτική απειλή προέρχεται από το Πεκίνο και όχι από τη Μόσχα. Αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς να συνεχίσει να πιέζει το σχέδιο πώλησης του ενός τέταρτου του λιμανιού του Αμβούργου στην κινεζική Cosco, παρόλο που η γερμανική διοίκηση έχει κατατάξει αυτό το λιμάνι στις «κρίσιμες» υποδομές της χώρας. Το σοβαρό λάθος που ήταν η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας στις αρχές του αιώνα δεν θα έχει χρησιμεύσει ως μάθημα!

Στη Γαλλία, από την καταδίκη για προδοσία δύο πρώην μυστικών πρακτόρων το 2020, έχει αποδειχθεί ότι οι κινεζικές υπηρεσίες έχουν διεισδύσει στη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας!!! Ακόμη και η ειρηνική Ελβετία ανησυχεί. Στην ετήσια έκθεσή της, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών προειδοποιεί για συνεχιζόμενη αύξηση των κινεζικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων. Αυτές εξαπλώνονται στην Ευρώπη εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι τα φώτα της δημοσιότητας είναι στην Ουκρανία. Η σκιά αρμόζει σε κατασκόπους.

Για να γυρίσουμε όμως στην Κίνα, ο Γάλλος ερευνητής και συγγραφέας Ροζέ Φαλιγκό ,που γνωρίζει τη χώρα σε βάθος, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της αμερικανικής CIA, ότι το 2035 η Κίνα θα είναι κορυφαία δύναμη στον Κόσμο, με απίθανη δύναμη σε όλα τα επίπεδα της κατασκοπείας.

Στα έντεκα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, ο Σι Τζινπίνγκ έχει πολλαπλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους που διαθέτει στις πληροφορίες, είτε πολιτικά, τεχνολογικά, βιομηχανικά, στρατιωτικά ή χωροταξικά. Το βλέπει ως μοχλό για να εδραιώσει την πλανητική υπεροχή της Κίνας και να ξεπεράσει την Αμερική.

Ενώ η Ρωσία εκφράζει τον ρεβανσισμό της εναντίον της Δύσης με επιθετικό και στρατιωτικό τρόπο, η Κίνα επιδιώκει παρόμοιους στόχους με πιο διακριτικό αλλά και πιο στρατηγικό τρόπο. Όπως σημειώνει η ελβετική έκθεση, οι Κινέζοι πράκτορες είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τους Ρώσους επειδή, αντί να ενεργούν υπό διπλωματική κάλυψη, «παρουσιάζονται κυρίως ως επιστήμονες, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες ή γυναίκες».

Παράλληλα όμως με την κλασική κατασκοπεία, η Κίνα βασίστηκε εδώ και πολύ καιρό σε μεγάλης κλίμακας λόμπι και επιχειρήσεις επιρροής που περιλαμβάνουν, αφενός, τον στενό έλεγχο των κινεζικών κοινοτήτων στο εξωτερικό και, αφετέρου, την υπονόμευση εξεχόντων μελών της πολιτικής ή της οικονομίας. Πολύ συχνά δε, αυτές οι ελίτ, εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Πεκίνου, με την κραταιά πεποίθηση ότι συμβάλλουν  στην ειρήνη και την ανάπτυξη.

«….Αυτή η στάση», τονίζει η Mona Chayn, γνωστή Αμερικανίδα δημοσιογράφος – συγγραφέας, ειναι «μάνα εξ ουρανού» για τη μεγαλύτερη δικτατορία του κόσμου, η οποία δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της να ηγηθεί και ενός παγκόσμιου πολιτικού αυταρχισμού.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετώντας πάνω από την Καλαμάτα

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Στο αμέτρητο πλήθος των εταιρειών παγκοσμίως, λίγες είναι εκείνες που μπορούν να καυχηθούν ότι ίδρυσαν μια πλήρως λειτουργική σχολή πιλότων σε ξένη επικράτεια και που την είδαν να διαπρέπει μέσα σε ελάχιστους μήνες. Το αξιοθαύμαστο

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο