ΚΚΕ: Ερώτηση για τα οξυμένα προβλήματα των ψαράδων της Κρήτης

Ερώτηση για τα οξυμένα προβλήματα των ψαράδων της Κρήτης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Εθνικής Οικονομικών.

Αναλυτικά:

«Η αλιευτική πολιτική που διαχρονικά εφαρμόστηκε από όλες τις μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κλπ.), έχοντας ως οδηγό την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ, φέρνει τους βιοπαλαιστές ψαράδες αντιμέτωπους με το πρόβλημα της επιβίωσης.

»Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι ψαράδες της Κρήτης, αντί να δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους και να παρθούν μέτρα ανακούφισης, φορτώνονται κι άλλα βάρη στη σκληρή καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν, με τα συστήματα παρακολούθησης σκαφών (VMS) και την ηλεκτρονική καταγραφή των αλιευμάτων, καθώς πλέον υποχρεώνονται σε καθημερινή υποβολή δεδομένων του Ημερολογίου Αλιείας από μηνιαία που ίσχυε μέχρι τώρα. Με άλλα λόγια, προκειμένου να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ, απαιτείται από τους βιοπαλαιστές ψαράδες, που στην κυριολεξία παλεύουν για το μεροκάματο, να φορτωθούν ένα ακόμη έξοδο για πάγια σύνδεση με παρόχους δεδομένων. Επίσης, επειδή περισσότεροι δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να κάνουν μόνοι τους τη δήλωση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων -ΟΣΠΑ- αναγκάζονται να πληρώνουν φοροτεχνικά γραφεία.

»Στα πλαίσια της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, η κυβέρνηση δεν δίνει λύσεις παρά μόνο ανέξοδες υποσχέσεις στα πραγματικά προβλήματα, που οδηγούν στον αφανισμό τους ψαράδες. Για παράδειγμα, είναι γνωστό το πρόβλημα με τα εισβολικά είδη στην Κρήτη. Είναι γνωστό πως ακόμη και για τα 75-80 μεροκάματα που κάνει τον χρόνο ο ψαράς, δεν διασφαλίζεται η ψαριά, αλλά μόνο χασούρα από τους λαγοκέφαλους κλπ., με τον περιορισμό των αλιευμάτων και ζημιές έως και σε 8.500 ευρώ τον χρόνο (με τιμές του 2022) για κάθε αλιευτικό σκάφος, σύμφωνα με σχετική μελέτη που έχει κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο.

»Γνωστά είναι και τα άλλα προβλήματα, όπως η βαριά φορολογία, η επιβολή τελών κυκλοφορίας για τα σκάφη τους, τα υπέρογκα ποσά για τις ασφαλιστικές εισφορές, το κόστος των καυσίμων που έχει εκτοξευθεί, όπως και το κόστος για δίχτυα, παραγάδια κλπ.

»Μπροστά σε αυτή την κατάσταση αποτελούν εμπαιγμό οι απαντήσεις της κυβέρνησης στις σχετικές Ερωτήσεις του ΚΚΕ. Στο αίτημα για αποζημιώσεις από εισβολικά και προστατευόμενα είδη, το ΥΠΑΑΤ, αντί για κατεπείγουσες λύσεις, απαντά (στην 3155/12.2.2024 Ερώτηση) ότι ακόμη βρίσκεται “σε στάδιο ολοκλήρωσης των απαιτούμενων προπαρασκευαστικών ενεργειών” για τους όρους και τις προϋποθέσεις αποζημίωσης. Ίδια απάντηση είχε δοθεί και στην 625/ 27-03-2023 Επίκαιρη Ερώτηση, κατά την οποία ο τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και αρμόδιος για θέματα Αλιείας δήλωσε ότι θα υπάρξει κρατική μέριμνα για τις καταστροφές αλιευτικών εργαλείων και από τότε η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αντίστοιχες απαντήσεις για τα προβλήματα των ψαράδων έχουν δοθεί και από τα συναρμόδια Υπουργεία.

»Αυτή η πολιτική ΕΕ – κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων είναι που οδηγεί στη συρρίκνωση του αριθμού των αλιευτικών σκαφών, ξεκληρίζει τους ψαράδες που είναι ήδη στο επάγγελμα και αποτρέπει τους νέους να ασχοληθούν με το παραδοσιακό επάγγελμα, με συνέπεια η παράκτια αλιεία να κινδυνεύει με αφανισμό.

»ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

»- Να γίνει δεκτό το αίτημα των βιοπαλαιστών ψαράδων, ώστε να εξαιρεθούν από το καθεστώς για τα συστήματα παρακολούθησης σκαφών (VMS) και την ηλεκτρονική καταγραφή των αλιευμάτων.

»- Να δίνεται με κατεπείγουσες ενέργειες αποζημίωση στο 100% των ζημιών (που άλλωστε έχουν τεκμηριωθεί με επιστημονική μελέτη) στα αλιευτικά εργαλεία από τα θαλάσσια είδη, (π.χ. λαγόψαρα κλπ.), καθώς και από τα καιρικά φαινόμενα.

»- Την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας στα σκάφη των βιοπαλαιστών ψαράδων και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Νέες επιθέσεις των Χούθι ανοιχτά της Υεμένης – Στόχευσαν τρία εμπορικά πλοία και δύο καταδρομικά των ΗΠΆ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον τριών εμπορικών πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και εναντίον δύο καταδρομικών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε ότι εξαπολύθηκαν πύραυλοι

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Πρόστιμο στην Ασημακοπούλου και το ΥΠΕΣ για τις διαρροές των email

Σε επιβολή προστίμου προς το υπουργείο Εσωτερικών ύψους 400 χιλιάδων ευρώ και κατά της ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου ύψους 40 χιλιάδων ευρώ προχώρησε η Αρχή προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την υπόθεση των emails. Ως προς την ΝΔ και

Οι Τούρκοι βγάζουν ερευνητικό σκάφος κοντά στα Ίμια – «Το Αιγαίο δεν ανήκει σε μία χώρα»

Παρά τις αμοιβαίες επισκέψεις των ηγετών και τη Διακήρυξη των Αθηνών, είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλείψει το αναθεωρητικό της δόγμα. Τουναντίον, η Γαλάζια Πατρίδα γίνεται… εθνικό όραμα. Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία από τον σταθμό της

ΠΑΣΟΚ: Να παραιτηθεί η υπ. Εσωτερικών μετά από το πόρισμα για τη διαρροή στη ΝΔ προσωπικών δεδομένων εκλογέων

«Η υπ. Εσωτερικών οφείλει να παραιτηθεί μετά την απόφαση-κόλαφο της αρμόδιας Αρχής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σχετικά με το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διαρροή στη ΝΔ προσωπικών δεδομένων εκλογέων. Συγκεκριμένα,

Μετάβαση στο περιεχόμενο