Κλιματική αλλαγή – Οι επιστήμονες πατάνε το «red button» – «Κάθε χρονιά από εδώ και πέρα θα είναι πιο θερμή από την προηγούμενη»

Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ, ανακοίνωσε την Δευτέρα η κλιματική υπηρεσία της ΕΕ, μια δυσοίωνη εξέλιξη που σημαίνει ότι το 2024 μπορεί να ξεπεράσει το φονικό ρεκόρ του περυσινού καλοκαιριού.
Όλοι οι μήνες από τον Ιούνιο του 2023 και μετά, συνολικά 13 συνεχόμενοι μήνες, ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων ετών, ανακοίνωσε η κλιματική υπηρεσία του Copernicus.
Η κλιματική αλλαγή συνδυάστηκε πέρυσι με το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο συνεχίστηκε το 2024 και μόλις τώρα αρχίζει να εξασθενίζει, με την ελπίδα ότι η ζέστη μπορεί να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες.
Ήδη, όμως, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το 2024 μπορεί να ξεπεράσει το 2023 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, πιθανώς το θερμότερο των τελευταίων 100.000 ετών.
Η πιθανότητα είναι «μεγάλη» δήλωσε στο Reuters η γνωστή κλιματολόγος Φριντερίκε Ότο του Imperial College στο Λονδίνο.
«Εκτιμώ πλέιν ότι υπάρχει πιθανότητα περίπου 95% να ξεπεράσουμε το ρεκόρ του 2023» συμφώνησε ο Ζίκι Χάουσφαδερ, ερευνητής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Berkeley Earth.
Με το βόρειο ημισφαίριο να βρίσκεται ακόμα στη μέση ενός δύσκολου καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες ήδη φέρνουν καταστροφικές συνέπειες.
Περισσότεροι από 1.300 άτομα πέθαναν από θερμοπληξία τον περασμένο μήνα στο μουσουλμανικό προσκύνημα του Χατζ στη Μέκκα, ενώ αρκετοί θάνατοι καταγράφηκαν στον πρωτοφανούς διάρκειας καύσωνα που έζησε το Νέο Δελχί.
Είναι μια κατάσταση που θυμίζει τις συνέπειες του 2023, όταν η Ελλάδα και άλλες περιοχές της Ευρώπης χτυπήθηκαν από καύσωνα ασυνήθιστα μεγάλης διάρκειας. Η διψασμένη Ισπανία έχασε σχεδόν όλη τη σοδειά σιταριού, η Αργεντινή υπέστη μεγάλη ζημιά στην παραγωγή σόγιας και ο Καναδάς έζησε τη χειρότερη αντιπυρική περίοδο της ιστορίας του.
Υδροφόρα μοιράζει νερό σε διψασμένους κατοίκους εν μέσω καύσωνα στο Νέο Δελχί στις 24 Ιουνίου (Reuters)
Η κλιματική αλλαγή πιστεύεται ότι έπαιξε ρόλο και στην καταιγίδα Daniel, η οποία έφερε πρωτοφανή ύψη βροχόπτωσης στην Ελλάδα και προκάλεσε πλημμύρα με χιλιάδες θύματα στη Λιβύη.
Το 12μηνο που τέλειωσε τον Ιούνιο, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη ήταν 1,64 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, μια απόκλιση που χαρακτηρίζεται τεράστια.
Στην κλιματική σύνοδο του Παρισιού το 2015, η διεθνής κοινότητα έθεσε ως στόχο να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασία στους 1,5 βαθμούς Κελσίου ως τα τέλη του αιώνα σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος υπουργός Ναυτιλίας στη Βρετανία

Ο Μάικ Κέιν (φωτογραφία) διορίστηκε υπουργός Ναυτιλίας από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας μετά τη νίκη τους στις γενικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα. Ο Κέιν έχει εκπροσωπήσει την κυρίως εργατική τάξη στην εκλογική περιφέρεια των Wythenshawe και Sale

Στην πατρίδα του Οδυσσέα, δεν τον θέλουν… (*)

ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι είστε ένας άνθρωπος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που ασχολείται με την εμπορική ναυτιλία, η οποία είναι τοις πάσι γνωστό- αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών. Γνωστό είναι επίσης ότι διά της ναυτιλίας, με

Νέες προδιαγραφές ρυμούλκησης για την ασφαλή διαχείριση υπηρεσιών στα λιμάνια

Με στόχο η διαχείριση των ναυτικών συμβάντων στο Αιγαίο αλλά και η ρυμούλκηση μεγάλων πλοίων στα λιμάνια να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε νέα “πίστωση” χρόνου στα ρυμουλκά πλοία να συμμορφωθούν πλήρως με τις νέες προδιαγραφές του προεδρικού

Τα μαθήματα από τη δράση των φρεγατών κατά των UAV στην Ερυθρά

Χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών εξάγουν οι Έλληνες αξιωματικοί από τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέχρι σήμερα τα ελληνικά πλοία έχουν καταρρίψει τρία UAV των Χούθι, ένα εκ των οποίων με τη

Μετάβαση στο περιεχόμενο