Κώστας Κατσαφάδος : Το «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης είναι το έργο της

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΥ

Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή ΝΔ στην Α’ Πειραιώς και Νήσων

Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας, όπως και ο κόσμος, κινείται και σχεδιάζει έχοντας στο μυαλό της την αβεβαιότητα που κυριαρχεί γύρω από τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, που δυσχεραίνουν τη διενέργεια ασφαλών προβλέψεων παγκοσμίως.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθούμε όλοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, να εφαρμόζουμε και να υλοποιούμε πολιτικές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και προσπαθούν να κλείσουν την ψαλίδα των ανισοτήτων στην κοινωνία. Αυτό εκτιμώ ότι είναι το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης στην πορεία προς τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση υλοποιεί άμεσα τις παρακάτω δεσμεύσεις:

– Νομοθετήσαμε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση (έως τις 20 Δεκεμβρίου 2022) για ευάλωτους συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους του επιδόματος παιδιού.

– Νομοθετήσαμε την αύξηση των συντάξεων, που αναμένεται να φτάσει στο 7,75%.

– Μονιμοποιήσαμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό ακούγεται σχεδόν λογιστικό, αλλά στην πράξη είναι αύξηση του εισοδήματος για τους μισθωτούς.

– Αυξήσαμε τις μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από 12 σε 24, ώστε να βοηθήσουμε τους πολίτες να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

– Επεκτείναμε την άδεια μητρότητας για εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα σε 9 (από 6) μήνες.

– Θεσπίσαμε κρατική επιδότηση 40% των ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δίνουμε κίνητρο σε εταιρείες να πάψουν να έχουν εργαζομένους σε μερική απασχόληση.

– Επεκτείναμε σε όλους τους ένστολους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, με την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών.

– Μειώσαμε το ποσοστό αναπηρίας (από 67% σε 50%) για λήψη παροχών αναπηρίας, για την εναρμόνιση όλων των κατηγοριών.

– Θεσπίσαμε το πρόγραμμα της Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά 0 – 6 ετών που έχουν διαγνωστεί με αναπηρίες ή αναπτυξιακές δυσκολίες.

Στην ενεργειακή ακρίβεια, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πήραμε επίσης επιπλέον μέτρα:

Έχουμε ήδη θεσπίσει μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Θεσπίσαμε μηχανισμό και για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σύνολο των εσόδων θα διοχετεύεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για χρηματοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ενέργειας, κάτι που διαπιστώνουν όλοι οι πολίτες στους λογαριασμούς τους. Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να προχωρήσει και προχωράει.

Τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για λόγους ενεργειακής ασφάλειας. Το ποσοστό συμμετοχής της ηλιακής ενέργειας στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, που έφτασε το 2021 στο 8,8%, φέτος αναμένεται να φτάσει στο 10%.

Υπήρξε επίσης ρεκόρ εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα το 2022.

Η ισχύς των νέων διασυνδεδεμένων έργων αναμένεται να φτάσει στο τέλος του έτους στα 1.340 MW, υπερβαίνοντας ήδη από τους πρώτους εννέα μήνες τις προβλέψεις της κυβέρνησης.

Αυτά είναι μερικά από τα βήματα που κάναμε ως κυβέρνηση, αυτές τις ημέρες, με στόχο τη στήριξη της κοινωνίας, ενώ η κατάθεση του Προϋπολογισμού δείχνει τον δρόμο της συνέχειας, της συνέπειας και της υπευθυνότητας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γέμισαν τα λιμάνια των Τούρκων με κινέζικα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα από την Κίνα ετοιμάζονται να κάνουν «απόβαση» σε τούρκικο λιμάνι με τον τελικό τους προορισμό να παραμένει άγνωστος. Οι πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι ένα πλοίο RoRo το οποίο μεταφέρει για την ακρίβεια 3.968 αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί στην

Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή την τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη -Προς στήριξη το ΠΑΣΟΚ

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας σκοπεύει να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση τη νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν να κλείσει άμεσα το θέμα με την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία και εμφανίζονται

Οι ένστολοι που θα είναι υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στις εκλογές

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ για εκλογές ανάμεσα στους 350 υποψήφιους είναι και πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας: – Γεώργιος Φεστερίδης απόστρατος αστυνομικός στην Α’ Θεσσαλονίκης – Βασίλης Γκαλογιάννης Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛΑΣ –

ΠΟΛ: Επίσκεψη – Παροχή ρουχισμού για όλους τους συναδέλφους του Α’ Λ/Τ Πόρου Κεφαλληνίας

Διαβάστε την ανακοίνωση: Αντιπροσωπεία της ΠΟΛ σε μια συμβολική κίνηση παρέδωσε χειμερινό ρουχισμό (υπηρεσιακό μπουφάν fly jacket) για όλα τα στελέχη του Α’ Λιμενικού Τμήματος Πόρου Κεφαλληνίας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την εταιρεία ”ΑΦΟΙ ΝΙΚΟΛΕΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε ” https://www.nikoletatos.gr και https://www.facebook.com/daikinbluedealer για την παροχή