Κώστας Κατσαφάδος : Το «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης είναι το έργο της

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΥ

Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή ΝΔ στην Α’ Πειραιώς και Νήσων

Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας, όπως και ο κόσμος, κινείται και σχεδιάζει έχοντας στο μυαλό της την αβεβαιότητα που κυριαρχεί γύρω από τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, που δυσχεραίνουν τη διενέργεια ασφαλών προβλέψεων παγκοσμίως.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθούμε όλοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, να εφαρμόζουμε και να υλοποιούμε πολιτικές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και προσπαθούν να κλείσουν την ψαλίδα των ανισοτήτων στην κοινωνία. Αυτό εκτιμώ ότι είναι το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης στην πορεία προς τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση υλοποιεί άμεσα τις παρακάτω δεσμεύσεις:

– Νομοθετήσαμε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση (έως τις 20 Δεκεμβρίου 2022) για ευάλωτους συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους του επιδόματος παιδιού.

– Νομοθετήσαμε την αύξηση των συντάξεων, που αναμένεται να φτάσει στο 7,75%.

– Μονιμοποιήσαμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό ακούγεται σχεδόν λογιστικό, αλλά στην πράξη είναι αύξηση του εισοδήματος για τους μισθωτούς.

– Αυξήσαμε τις μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από 12 σε 24, ώστε να βοηθήσουμε τους πολίτες να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

– Επεκτείναμε την άδεια μητρότητας για εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα σε 9 (από 6) μήνες.

– Θεσπίσαμε κρατική επιδότηση 40% των ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δίνουμε κίνητρο σε εταιρείες να πάψουν να έχουν εργαζομένους σε μερική απασχόληση.

– Επεκτείναμε σε όλους τους ένστολους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, με την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών.

– Μειώσαμε το ποσοστό αναπηρίας (από 67% σε 50%) για λήψη παροχών αναπηρίας, για την εναρμόνιση όλων των κατηγοριών.

– Θεσπίσαμε το πρόγραμμα της Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά 0 – 6 ετών που έχουν διαγνωστεί με αναπηρίες ή αναπτυξιακές δυσκολίες.

Στην ενεργειακή ακρίβεια, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πήραμε επίσης επιπλέον μέτρα:

Έχουμε ήδη θεσπίσει μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Θεσπίσαμε μηχανισμό και για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σύνολο των εσόδων θα διοχετεύεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για χρηματοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ενέργειας, κάτι που διαπιστώνουν όλοι οι πολίτες στους λογαριασμούς τους. Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να προχωρήσει και προχωράει.

Τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για λόγους ενεργειακής ασφάλειας. Το ποσοστό συμμετοχής της ηλιακής ενέργειας στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, που έφτασε το 2021 στο 8,8%, φέτος αναμένεται να φτάσει στο 10%.

Υπήρξε επίσης ρεκόρ εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα το 2022.

Η ισχύς των νέων διασυνδεδεμένων έργων αναμένεται να φτάσει στο τέλος του έτους στα 1.340 MW, υπερβαίνοντας ήδη από τους πρώτους εννέα μήνες τις προβλέψεις της κυβέρνησης.

Αυτά είναι μερικά από τα βήματα που κάναμε ως κυβέρνηση, αυτές τις ημέρες, με στόχο τη στήριξη της κοινωνίας, ενώ η κατάθεση του Προϋπολογισμού δείχνει τον δρόμο της συνέχειας, της συνέπειας και της υπευθυνότητας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νέο επίλεκτο σώμα του αμερικανικού στρατού: «Δοκιμάζονται οι αντοχές του ανθρώπου» (vid)

Στο ανελέητο κρύο της Αλάσκας, ο στρατός των ΗΠΑ σφυρηλατεί μια νέα γενιά στρατιωτών ικανών να ευδοκιμήσουν στα πιο σκληρά περιβάλλοντα. Μέσα σε ανέμους που παγώνουν τα κόκκαλα και θερμοκρασίες που μπορεί να πέσουν σε ιστορικά χαμηλά, οι στρατιώτες δοκιμάζονται με τρόπους που υπερβαίνουν την παραδοσιακή στρατιωτική

Εργοδότης παρακολουθούσε με GPS το εταιρικό ΙΧ υπαλλήλου του

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) δέχθηκε την καταγγελία πρώην εργαζομένου σε θέση υπαλλήλου – πωλητή, σύμφωνα με την οποία τα προσωπικά δεδομένα του είχαν τύχει παράνομης επεξεργασίας μέσω του συστήματος γεωεντοπισμού (GPS), που λειτουργούσε σε όχημα το οποίο

Ευχάριστα νέα για όσους έχουν οφειλές στο Δημόσιο, για ποιους έρχεται «ψαλίδι» στην παρακράτηση

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό από το 70% που ανέρχεται σήμερα το ποσοστό παρακράτησης θα μειωθεί κάτω από 50%. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που κάποιος χρειάζεται ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο για παράδειγμα, αντί να παρακρατηθεί ποσοστό 70%

Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι: Ελεύθερη η είσοδος σήμερα, Κυριακή 3 Μαρτίου

Ελεύθερη είναι η είσοδος σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που υπάγονται στο υπουργείο Πολιτισμού σήμερα, Κυριακή 3 Μαρτίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη καθώς αποτελεί την πρώτη Κυριακή του μήνα, ενώ είναι η τελευταία Κυριακή με δωρεάν είσοδο για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, που λήγει στις 31 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται

Μετάβαση στο περιεχόμενο