Κυβερνητικό «rotation»: Πώς και γιατί επελέγησαν τα νέα πρόσωπα και το ερώτημα των εκλογών

Μια πρώτη ανάγνωση από τις επιλογές του μίνι ανασχηματισμού πηγάζει ακόμη και από τον αιφνιδιασμό που πέτυχε ο πρωθυπουργός θέλοντας έτσι να βάλει τέλος στη σεναριολογία που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, είχαν αρχίσει να φουντώνουν ξανά οι φήμες ως προς το πότε θα γίνουν οι επερχόμενες εκλογές, κάνοντας λόγο για Σεπτέμβριο ή αρχές του 2027.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε αυτόν τον «στοχευμένο» ανασχηματισμό, κλείνοντας άμεσα το ζήτημα των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα και δίνοντας προς τα έξω την εικόνα «ταχύτητας» και «αποφασιστικότητας».

Εξάλλου, τη δική τους σημασία είχαν και οι τέσσερις αλλαγές που ανακοινώθηκαν, από όπου προκύπτει ένας συνδυασμός «αέρα ανανέωσης» και εμπειρίας που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου.

Ο ανασχηματισμός αν και αρχικά αναμενόταν την Πέμπτη τελικώς επισπεύθηκε με τον Παύλο Μαρινάκη παρά τη σχετική φημολογία να παραμένει στη θέση του κυβερνητικού εκπρόσωπου.

Έτσι, με απόφαση του πρωθυπουργού Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών αναλαμβάνει ο Γιώργος Κώτσηρας, παράλληλα, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική αναλαμβάνει ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και Υφυπουργός Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Μαριλένα Σούκουλη. Επίσης, ο Τάσος Χατζηβασιλείου επιστρέφει στην κυβέρνηση και αναλαμβάνει Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Το ερώτημα των εκλογών…

 

Πλέον και αφού η ορκωμοσία των νέων προσώπων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η εκλογή του Κωνσταντίνου Κυρανάκη στη θέση του Γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ., το επόμενο ερώτημα που πλανάται, είναι το πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Οι εισηγήσεις για την ώρα στη συντριπτική τους πλειονότητα υποστηρίζουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβριο, καθώς η αντιπολίτευση βρίσκεται ακόμη σε αναδιάταξη, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει προχωρήσει σε ανακοινώσεις και το καλοκαίρι κατά το οποίο οι πολίτες «σταματούν να ακούν» είναι εδώ.

Σε κάθε περίπτωση η δεύτερη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση θα πραγματοποιηθεί με το άνοιγμα της Βουλής μετά τις θερινές διακοπές, δηλαδή στο τέλος Αυγούστου και ο ορίζοντας θα είναι καθαρός για τις όποιες αποφάσεις του Πρωθυπουργού. Σε αυτό το σενάριο η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα λάβει χώρα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Τα στοιχεία που οδήγησαν στις επιλογές

Κάθε μία επιλογές του πρωθυπουργού στο νέο κυβερνητικό σχήμα φέρει και τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία που «κουμπώνει» σε κάθε θέση.

Ο Γιώργος Κώτσηρας που αναλαμβάνει αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών στη θέση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη που έχει προταθεί για Γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ, είναι ένας άνθρωπος που προέρχεται από τη νέα γενιά στελεχών της κεντροδεξιάς παράταξης και ο οποίος έχει δοκιμαστεί με επιτυχία ως Υφυπουργός σε τρία υπουργεία (Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών). Εργατικός και αθόρυβος, εκλέγεται βουλευτής στη Δυτική Αττική από το 2019. Διδάκτωρ της Νομικής με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ο 42χρονος νομικός είναι ένας καταρτισμένος επιστήμονας, στοιχεία τα οποία είναι σημαντικά για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος που αναλαμβάνει στη θέση του Γιώργου Κώτσηρα στο Εθνικής Οικονομίας γνωρίζει το αντικείμενο, έχοντας ασχοληθεί χρόνια επαγγελματικά με το οικονομικό ρεπορτάζ, ενώ είναι και έμπειρος κοινοβουλευτικός, με πολύ καλή παρουσία στη Βουλή εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία. Ο 51χρονος δημοσιογράφος στο επάγγελμα, έχει διπλή αποστολή στο Υπουργείο, καθώς από τη μία έχει τη δυνατότητα να εξηγεί με απλή γλώσσα τα πολύπλοκα οικονομικά ζητήματα, αλλά από την άλλη να εκπροσωπεί στη Βουλή τον Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη όταν έχει αυξημένες υποχρεώσεις.

Η Μαριλένα Σούκουλη, που αναλαμβάνει Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη θέση του εκλιπόντος Νίκου Ταγαρά, ξεκίνησε να εργάζεται ως Μηχανικός στον ιδιωτικό τομέα από το 1996. Νέα γυναίκα, αλλά με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο, βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ επίσης από το 2019, μπορεί να προσφέρει στο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Χωροταξίας και του Αστικού Περιβάλλοντος, της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, καθώς και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Γεωχωρικών Πληροφοριών.

Ο 44χρονος βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου αναλαμβάνει Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, ένα αντικείμενο το οποίο γνωρίζει άριστα και σε βάθος. Άλλωστε ο ίδιος, ο οποίος επίσης προέρχεται από τη νέα γενιά στελεχών της ΝΔ, τα τελευταία χρόνια, ως Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ασχολείται με την ευρωπαϊκή πολιτική και διατηρεί ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, ταξιδεύει στο εξωτερικό συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό κρίνεται ως ο πλέον κατάλληλος για να ασχοληθεί με τις ευρωπαϊκές προκλήσεις και να προετοιμάσει μεταξύ άλλων την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηράκλειο – Μεταναστευτικό: Άλυτος γρίφος η χωροθέτηση της δομής, “μπλόκο” από τους Αθανάτους

Όσο η δημιουργία δομής μεταναστών στο Ηράκλειο (θα) παραμένει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, μονοπωλώντας την επικαιρότητα, τόσο τα σενάρια για τη χωροθέτησής της θα συνεχίσουν να “δίνουν και παίρνουν”. Το μόνο δεδομένο είναι ότι ο χρόνος λειτουργεί ασφυκτικά: το Υπουργείο περιμένει προτάσεις/απαντήσεις από τις τοπικές

Η στιγμή που ιδιωτικό αεροσκάφος συντρίβεται στον Άγιο Δομίνικο λίγο πριν παραλάβει αστέρα του μπέιζμπολ και την οικογένειά του, βίντεο

Σκληρές εικόνες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από τραγικό δυστύχημα με δύο νεκρούς που συνέβη την Κυριακή στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λα Ρομάνα στον Άγιο Δομίνικο, όταν ένα ιδιωτικό τζετ τύπου Γκόλφστριμ συνετρίβη στην προσπάθειά του πληρώματός του να προσγειωθεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν

Το φυτοπλαγκτόν πολιορκεί την παραλία Θεσσαλονίκης – Δείτε αεροφωτογραφίες

Επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας, δηλαδή η δυσοσμία που φέρνει το φυτοπλαγκτόν που κατακλύζει το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Voria.gr, το αποκρουστικό αλλά γνώριμο θέαμα στους Θεσσαλονίκης, που προκαλείται από το φαινόμενο του ευτροφισμού, αποτυπώθηκε από

Κύκλωμα πολεοδομίας: 0 59χρονος «εγκέφαλος» και η ταρίφα των 30.000 ευρώ

«Εγκέφαλοι» της παράνομης δραστηριότητας ήταν ένας 59χρονος τεχνικός σύμβουλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και η 50χρονη σύζυγός του, Γ.Γ., σε δήμο της Αττικής ή αλλιώς «ο άνθρωπος που βρίσκει λύση», όπως την αποκαλούσαν τα άλλα μέλη του κυκλώματος.  Αντίστοιχη δύναμη είχε