Μεσσαρά, Άγιος Νικόλαος, Αρχάνες: Τα νέα μουσεία της Κρήτης

Με εμβαδόν 2.900 τ.μ. το Aρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς παρέχει πλήρεις μουσειακές υποδομές διαθέτοντας, πέραν των εκθεσιακών χώρων, αίθουσα προβολών και συνεδρίων, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, εσωτερικό αύλειο χώρο κατάλληλο για εκδηλώσεις και εκθεσιακές δράσεις, αναψυκτήριο και πωλητήριο καθώς και άνετους χώρους πρόσβασης των επισκεπτών.

Η μόνιμη έκθεση έχει γενικό τίτλο «Εν μέσω Ορέων. Η ανθρώπινη παρουσία στη Μεσσαρά από τους προϊστορικούς ως τους χριστιανικούς χρόνους». Στόχος της είναι να καταδείξει την καταλυτική επίδραση της ιδιαίτερης μορφολογίας της περιοχής, όπως αποτυπώνεται, γλαφυρά, στο τοπωνύμιο Μεσσαρά, για την ανάπτυξη του υλικού και άυλου πολιτισμού, στο πέρασμα του χρόνου.

Η μουσειογραφική προσέγγιση παρουσιάζει τα εκθέματα με τοπογραφική λογική, παρακολουθώντας την ιστορική εξέλιξη και εντάσσοντας το αρχαιοτοπίο της Μεσσαράς, στην εκθεσιακή αφήγηση, με τη βοήθεια ψηφιακών μέσων. Η εκθεσιακή εμπειρία εμπλουτίζεται με διαδραστικές εφαρμογές πληροφόρησης, δυνατότητα ψηφιακής ξενάγησης και εφαρμογές εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Άποψη της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς

Η Μεσσαρά

«Σήμερα, με το Μουσείο Μεσσαράς ως κέντρο -έργο προϋπολογισμού περίπου 8.000.000 ευρώ- », όπως  δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «δημιουργούμε Πολιτιστικές Διαδρομές, σε ολόκληρη την ευρύτερη περιφέρεια, η οποία περιλαμβάνει μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Γόρτυνας και της Φαιστού».

Άποψη της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς

Προσθέτοντας, ότι στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας του υπουργείου πολιτισμού με την Περιφέρεια Κρήτης, εκπονούνται μελέτες ωρίμανσης, προκειμένου να προχωρήσει η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Γόρτυνας, να καταργηθεί ο δρόμος που διχοτομεί την περίφημη παλαιοχριστιανική βασιλική, την ανάδειξη του ανακτόρου της Φαιστού και την προστασία της από τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης.

«Το Μουσείο αποδίδεται στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες της περιοχής, δύο μήνες νωρίτερα από τον προγραμματισμό του, καθώς ζήτησα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου -την οποία ευχαριστώ για την ανταπόκριση- η φετινή τουριστική περίοδος να βρει το Μουσείο ανοικτό, ώστε να επιμηκυνθεί ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών, στη συγκεκριμένη περιοχή», ανέφερε η υπουργός.

Να σημειωθεί ότι ως τις 31 Μαΐου το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς θα υποδέχεται τους επισκέπτες του χωρίς εισιτήριο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς

Ο Άγιος Νικόλαος

Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου στο Λασίθι εξάλλου, συγκεντρώνει αρχαιότητες από την Ανατολική Κρήτη, οι οποίες χρονολογούνται από τη Νεολιθική έως και τη Ρωμαϊκή περίοδο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα κτερίσματα από το πρωτομινωικό νεκροταφείο της Αγίας Φωτιάς (3000-2300 π.Χ.) και τα ευρήματα από το μινωικό ανάκτορο των Μαλίων.

Το μουσείο, η έκθεση του οποίου είναι σχεδόν έτοιμη, καθώς υπολείπονται μόνον η τοποθέτηση του εποπτικού υλικού και οι ψηφιακές εφαρμογές, παρέμενε επί δώδεκα χρόνια με κλειστές πόρτες, αλλά σε μερικούς μήνες αποδίδεται στην πόλη με διπλάσιο εκθεσιακό χώρο.

Όπως είπε η κυρία Μενδώνη που το επισκέφθηκε, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του, καθώς και η εκπόνηση της μελέτης της μόνιμης έκθεσής του, με συνολικό προϋπολογισμό 6.500.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα 2007-2013 και το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020.

Οι Αρχάνες

Μνημόνιο Συνεργασίας για την ίδρυση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχανών υπέγραψαν τέλος, η Λίνα Μενδώνη, ο Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης.

Ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων παραχωρεί προς χρήση στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το παλαιό εμφιαλωτήριο του π. Αγροτικού Συνεταιρισμού ΑρχανώνΣΥΝΠΕ, με στόχο την δημιουργία Μουσείου για την προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής.

Οι αρχαιολογικοί θησαυροί των Αρχανών εκτίθενται σήμερα στο μικρό κτίριο της Αρχαιολογικής Συλλογής. Η αναγκαιότητα της ίδρυσης νέου μουσείου επιβάλλεται από το υλικό των ανασκαφών που διενεργούνται στην περιοχή. Η συντήρηση τεκμηρίωση των ευρημάτων των ανασκαφών και η έκθεση επιλεγμένων συνόλων, θα δώσει την δυνατότητα παρουσίασης στο κοινό της διαχρονικής ιστορίας της περιοχής.

Επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου

Με το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπεται η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ (μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, αρχιτεκτονικές, στατικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες) για την αποκατάσταση του κτηρίου του παλαιού εμφιαλωτηρίου οίνου στις Άνω Αρχάνες και την λειτουργία του ως του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχανών, καθώς και η προετοιμασία των διαδικασιών δημοπράτησης των αντίστοιχων έργων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των μελετών είναι της τάξεως του 1.500.000 ευρώ, ενώ η αρχική διάρκεια του μνημονίου είναι τριετής.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμεναρχείο Χίου – 23,68% αύξηση της επιβατικής κίνησης για τον Μάιο

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και  οχημάτων από και προς τους λιμένες Χίου και Μεστών, κατά τον μήνα Μάιο του έτους 2023. Συνολικά στο νησί της Χίου αποβιβάστηκαν με πλοία της γραμμής 10.481 επιβάτες (αύξηση 

Σάμος: Δράση του Λιμεναρχείου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του πολίτη σε θέματα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος και εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος την 5η Ιουνίου, στελέχη του Λιμεναρχείου Σάμου την Πέμπτη 01-06-2023 μίλησαν σε μαθητές του 2ου Πειραματικού Σχολείου Σάμου για θέματα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος με

Η Σουηδία εισάγει την «αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική» της ΕΕ

Ανήμερα της εθνικής εορτής της 6ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson ανακοίνωσε την μεγάλη αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας.  «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: η μαζική μετανάστευση και η κακή ένταξη απλώς δεν λειτουργούν.  Αυτός είναι ο

Οι άγνωστοι ήρωες της Μυτιλήνης

Μεγάλη Πέμπτη του 2021 ήταν που μπήκε και έδεσε στο λιμάνι της Μυτιλήνης το δεύτερο νεότευκτο Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος ΛΣ 910 «Γεώργιος Κωτούλας». Λίγοι ήξεραν πως εκείνη την ώρα ξανασυναντιόταν δυο άγνωστοι ήρωες της Εθνικής Αντίστασης κατά των ναζί Γερμανών

Μετάβαση στο περιεχόμενο