Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: O Σκαραμαγκάς ετοιμάζεται για εξελιγμένα ναυπηγικά έργα

Αφιέρωμα στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, ενόψει της Έκθεσης “Ποσειδώνια 2024”, κάνει η Ναυτεμπορική, τονίζοντας ότι η αναγεννημένη ναυπηγική βιομηχανία της Ελλάδας στέλνει μήνυμα ισχυρής ανάκαμψης έπειτα από δεκαετίες παρακμής και εγκατάλειψης. Η αναγέννηση του κλάδου παίρνει σάρκα και οστά μετά την ολοκλήρωση της ενοποίησης των ναυπηγικών μονάδων της χώρας στη Σύρο και την Ελευσίνα, αλλά και μέσα από την επανεκκίνηση του ναυπηγείου Σκαραμαγκά και την αύξηση της δραστηριότητας στην Χαλκίδα.

Στο άρθρο του Αντώνη Τσιμπλάκη αναφέρεται ότι η ανάκαμψη του κλάδου θα ενισχύσει τόσο την οικονομία όσο και την ασφάλεια της Ελλάδας. Επίσης η αυξημένη δραστηριότητα στα ναυπηγεία θα ενδυναμώσει τους Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού, αυξάνοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά κατασκευής και προμήθειας ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Ειδικά για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είναι σημαντικό γεγονός η επιστροφή στην Έκθεση Ποσειδώνια. Ο νέος Πρόεδρος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που άφησε πίσω του την πολιτική καριέρα για να αναλάβει το μεγάλο στοίχημα της ολικής επαναφοράς του Σκαραμαγκά, έχει δηλώσει τη φιλοδοξία του να μετατρέψει την εγκατάσταση σε μια επιχείρηση που θα εξασφαλίζει συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων, κατακτώντας σημαντικό μερίδιο του κλάδου.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: O Σκαραμαγκάς ετοιμάζεται για εξελιγμένα ναυπηγικά έργα 3

Ο ίδιος δήλωσε: «Από το 2010 το Ναυπηγείο ασχολήθηκε αποκλειστικά με την επισκευή, συντήρηση και αναβάθμιση του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού. Τώρα, με τη νέα ιδιοκτησία και διαχείριση, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε την παγκόσμιας κλάσης υποδομή μας και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό για βαριές και εξειδικευμένες επισκευές. Θα προωθήσουμε τα σχέδιά μας και θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες ανάληψης σημαντικών και εξελιγμένων ναυπηγικών έργων».

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, η εταιρεία σκοπεύει να αξιοποιήσει πλήρως την υπάρχουσα υποδομή της, που περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες δεξαμενές επισκευής στη Μεσόγειο, ικανές για τον δεξαμενισμό πλοίων VLCC, LNG και αεροπλανοφόρων. Ο Σκαραμαγκάς έχει επενδύσει στη σταδιακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, στην ενίσχυση των συστημάτων πυρασφάλειας και πυρόσβεσης και στην επαναλειτουργία της μεγάλης δεξαμενής που ήταν ανενεργή για περίπου 20 χρόνια.

Πλέον, ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές βλέπουν ότι παρουσιάζεται μία σημαντική ευκαιρία για να χρηματοδοτήσουν τον κλάδο, σαν αποτέλεσμα του συνδυασμού της γεωγραφικής θέσης και της ναυτιλιακής κληρονομιάς της Ελλάδας, της δέσμευσης της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας και της πολιτικής βούλησης. Η πρόσφατη εξαγορά του Σκαραμαγκά από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου και το δάνειο 125 εκατ. δολαρίων της US International Development Finance Corporation προς το Ναυπηγείο Ελευσίνας (ONEX) καταδεικνύουν το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό ναυπηγικό κλάδο.

Καθώς η πρόοδος στις ναυτιλιακές τεχνολογίες επιταχύνεται, τα ελληνικά ναυπηγεία έχουν την ευκαιρία να υιοθετήσουν και να ενσωματώσουν νέες καινοτομίες Τεχνητής Νοημοσύνης, Πράσινης Ενέργειας και Αυτοματισμού σε όλες τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες για να διαμορφώσουν αποτελεσματικές λύσεις, να βελτιώσουν περαιτέρω την παραγωγικότητά τους, να αυξήσουν την ελκυστικότητα και να ενισχύσουν τα βιβλία παραγγελιών τους.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, από την πλευρά τους, ασχολούνται με τις τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών και την εγκατάσταση scrubber, ενώ διερευνούν πιθανές συνέργειες για την ανάπτυξη νέων σχεδίων πλοίων που θα ενσωματώνουν τη νέα γενιά πράσινων καυσίμων.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Ρωσικό το 86% του πετρελαίου μέσω Σουέζ, με ροή προς νότο

Τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο με κατεύθυνση την Ασία κυριαρχούν στις διελεύσεις της εμπορικής ναυτιλίας από την Ερυθρά Θάλασσα. Την ίδια ώρα, ελαφρά άνοδο σημείωσαν τις τελευταίες ημέρες οι διελεύσεις συνολικά των crude tankers, αλλά και των LPG carriers από τη Διώρυγα του

Γάζα: Έφθασαν πάνω από 569 τόνοι βοήθειας μέσω της τεχνητής προβλήτας των ΗΠΑ

Πάνω από 569 μετρικοί τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν παραδοθεί μέσω της τεχνητής προβλήτας που έστησαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε χθες μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»),

Σοκ σε παραλία της Λάρισας: Φίδι έκανε βόλτες – Τρομάξαν οι λουόμενοι [εικόνες]

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι κάποιοι φοβήθηκαν αρκετά καθώς θυμήθηκαν ότι προ ημερών στην παραλία Σουτραλί της Αγριάς Βόλου, μια 40χρονη δέχθηκε δάγκωμα από φίδι την ώρα που κολυμπούσε, με αποτέλεσμα να μελανιάσει το πόδι της.

Συνελήφθη ανήλικος με γεμάτο περίστροφο στον Κολωνό

Συνεχείς περιπολίες πραγματοποιούνται από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών που επηρεάζουν άμεσα τα αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, από αστυνομικούς της

Μετάβαση στο περιεχόμενο