Να μην περιμένουμε άλλο σεισμό για μια νέα προσέγγιση

Παρά την οργή που κυριαρχεί στην τουρκική κοινωνία, η άμεση και ουσιαστική επέμβαση των Ελλήνων διασωστών, όπως και οι αντιδράσεις του ελληνικού κράτους και των πολιτών του στο σημερινό τουρκικό δράμα άφησαν θετικά ίχνη στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Από τα πιο θετικά σημεία στις αντιδράσεις αυτές ήταν όχι μόνο η αποφασιστική συμμετοχή της Αθήνας στην ανθρωπιστική προσπάθεια για τη διάσωση ψυχών και την απάλυνση του πόνου των τούρκων πολιτών αλλά και οι επικοινωνίες της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο, όπως και εκείνες των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας με τους τούρκους ομολόγους τους.

Με τον πρώτο, μάλιστα, να επισκέπτεται, από κοινού με τον κ. Τσαβούσογλου, τις πληγείσες περιοχές και την ανάρτηση του εκ δεξιών του κ. Ερντογάν, κ. Καλίν, να έχει ιδιαίτερο σημειολογικό βάρος.

Η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο τούρκος πρόεδρος λήγει ελάχιστα πριν από τη διεξαγωγή των τουρκικών προεδρικών εκλογών. Και αν δεν μεσολαβήσει λόγος αναβολής, υπάρχει πιθανότητα στο σκηνικό της γειτονικής χώρας σύντομα να σημειωθούν αλλαγές. Είτε δούμε τον κ. Ερντογάν να επανεκλέγεται είτε εκπλαγούμε από την επιτυχία τής μέχρι στιγμής αναποφάσιστης αντιπολίτευσης που ακόμα δεν έχει ορίσει δικό της υποψήφιο.

Αμυδρή αισιοδοξία

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το κλίμα στην τουρκική κοινωνία όπως και στα τουρκικά ΜΜΕ αφήνει μια αμυδρή αισιοδοξία για κάποια θετικά βήματα στο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Ιδίως όταν η σκόνη της καταστροφής κατακαθίσει επιτρέποντας τη μέριμνα για την επούλωση των σεισμικών τραυμάτων.

Χωρίς ανεδαφική αισιοδοξία και με επίγνωση της σταθερότητας των στρατηγικών επιλογών της Άγκυρας στο εξωτερικό πεδίο, η Αθήνα δείχνει να έχει ενεργοποιημένα αντανακλαστικά και για την περίπτωση που διακρίνει κάποια διέξοδο στο σημερινό τεχνητό πολιτικό διέξοδο στις σχέσεις των δύο κρατών.

Εξάλλου, μόλις η οργή κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετατραπεί σε τιμωρητική επιλογή κατά των εργολάβων που απλώς ακουμπούσαν στο έδαφος τα χωρίς θεμέλια σαθρά οικοδομήματά τους αλλά και κατά των επιδιδομένων σε λεηλασίες που βρήκαν την ευκαιρία να ρημάξουν τις περιουσίες των θυμάτων του σεισμού, κάποια εκτόνωση της λαϊκής οργής θα επέλθει, με την κόπωση της κοινωνίας να μην αφήνει περιθώρια για εκστρατείες κατά εξωτερικών εχθρών.

Σημεία προσέγγισης

Εδώ είναι που η Αθήνα, με το κύρος που της δίνουν η αυτοσυγκράτηση και η σοβαρότητα με την οποία έχει μέχρι τώρα σταθεί έναντι των ποικίλων προκλήσεων, μπορεί να περάσει με σαφήνεια και ταχύτητα στην άλλη πλευρά μια ψύχραιμα επεξεργασμένη πρόταση προσέγγισης που θα πείσει την Άγκυρα ότι η συνεννόηση, με γνώμονα πάντα το διεθνές δίκαιο, πλεονεκτεί σε σχέση με την ένταση και την αντιπαράθεση που μπορεί να καταλήξουν σε μια τραυματική σύγκρουση.

Και όλα αυτά τώρα που και οι δύο πλευρές, μέσα από τη σεισμική τραγωδία, μπορούν να διακρίνουν τα σημεία προσέγγισης και συνεννόησης που πράγματι υπάρχουν.

Και ας μην παραβλεφθεί ο αντίκτυπος, στον λαό και στους διαμορφωτές της τουρκικής κοινής γνώμης, του τουρκικού τραγουδιού με το οποίο η δημόσια ελληνική τηλεόραση κάλυψε ηχητικά τις εικόνες των ερειπίων όπως και των δυνατών μηνυμάτων που εξέπεμψαν, είτε με κείμενα είτε με σκίτσα, τα ελληνικά ΜΜΕ.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Διχάζει η παρένθετη μητέρα

Από την μία, η κυβέρνηση Μελόνι ανακοινώνει ότι πρόκειται να προωθήσει την έγκριση νόμου που θα τιμωρεί αυστηρά την πρακτική αυτή τόσο όταν γίνετα εντός εθνικών συνόρων όσο και στο εξωτερικό, από Ιταλούς πολίτες. Από την άλλη, η αντιπολίτευση των Πέντε

Λιτανείες και προσευχές στη Νότια Γαλλία για να βρέξει

Οι αγρότες της νότιας Γαλλίας είναι απελπισμένοι με την ξηρασία. Στο Περπινιάν το Σάββατο οργανώθηκε λιτανεία λαϊκών και κληρικών με δεήσεις για να βρέξει επί τέλους. Η λιτανεία στο Περπινιάν είχε ελάχιστη σχέση με τη παράδοση και την καλλιέργεια θρησκευτικών

Η Ελλάδα δαπάνησε πάνω από τον μέσο όρο του ΝΑΤΟ

«Η Γερμανία απέτυχε ξεκάθαρα τον στόχο του 2% του ΝΑΤΟ και αυτό τη χρονιά του Zeitenwende», δηλαδή του σημείου καμπής στη γερμανική αμυντική πολιτική, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στη σημερινή της έκδοση. Σύμφωνα με δήλωση του ΝΑΤΟ που παρουσιάστηκε την Τρίτη, οι

Με εντυπωσιακή ανάπτυξη όλων των οικονομικών μεγεθών τα αποτελέσματα 2022 για Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου

ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΕΩΣ 2022 ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  Το 2022 υπήρξε για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου χρονιά έντονης δραστηριότητας, με εντυπωσιακή ανάπτυξη όλων των οικονομικών μεγεθών. Με βάση τις  οικονομικές καταστάσεις, τα αποτελέσματα της χρήσεως αξιολογούνται

Μετάβαση στο περιεχόμενο