Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Έπειτα από πέντε χρόνια πιάνουν ξανά δουλειά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αποζημίωσης των περίπου 750 εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά από την Ειδική Διαχείριση, προκειμένου να ολοκληρωθεί το τελευταίο βήμα για την παράδοση των ναυπηγείων –ελεύθερων υποχρεώσεων– στον όμιλο του Γιώργου Προκοπίου.  Η μεταβίβαση του τμήματος των ναυπηγείων που ελέγχει η Ειδική Διαχείριση θα δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του υπόλοιπου τμήματος του συγκροτήματος που κατέχει η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, για το οποίο επίσης έχει πλειοδοτήσει ο όμιλος Προκοπίου.  Εφόσον δεν υπάρξει οποιοδήποτε απρόοπτο, η διαδικασία θα τελειώσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Και υπεράκτια αιολικά

Εν τω μεταξύ, ήδη στελέχη του επενδυτή έχουν καταγράψει όλες τις ανάγκες ή μηχανολογικό κι άλλον εξοπλισμό που θα χρειαστούν τα ναυπηγεία ώστε να τεθούν άμεσα σε πλήρη λειτουργική ετοιμότητα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επενδυτής προτίθεται να επενδύσει διαδοχικά ποσό άνω των 100 εκατομμυρίων για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του συγκροτήματος.  Μεταξύ των δραστηριοτήτων που αναμένεται να αναπτυχθούν στα ναυπηγεία, πέραν της επισκευής εμπορικών και άλλων επιβατηγών πλοίων, περιλαμβάνεται και η συντήρηση, επισκευή και ναυπήγηση πολεμικών πλοίων αλλά και θαλαμηγών.  Άλλες ναυπηγήσεις που θα μπορούσε να αναλάβει το συγκρότημα είναι εξοπλισμού για υπεράκτια αιολικά πάρκα.  Το επιχειρηματικό σχέδιο του επενδυτή περιλαμβάνει ακόμα σχέδια δυνητικής ανάπτυξης μονάδας έρευνας και ανάπτυξης νέων ναυπηγικών τεχνολογιών, όπως και κέντρου logistics.  Σύμφωνα με πληροφορίες αξιολογείται ακόμα και η κατασκευή αεριοστροβιλικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου.

Οι αποζημιώσεις

Η Ειδική Διαχείριση έχει εισπράξει ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεών της από το ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες προκύπτουν από αποζημίωση που της έχει επιδικάσει διαιτητική απόφαση και που μετά φόρων υπολογίζονται στα επίπεδα των 100 εκατομμυρίων ευρώ.  Με αυτά τα κονδύλια θα χρηματοδοτήσει άμεσα τις αποζημιώσεις απολύσεων των εργαζομένων αλλά και την εξόφληση του μέρους των μισθών τους που της αναλογεί για την περίοδο που «τρέχει» αυτή τα ναυπηγεία (ειδικά πιστώματα ή 35% του μισθού τους).  Η διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο, δηλαδή η γνωστοποίηση των δρομολογούμενων ομαδικών απολύσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), έχει ήδη γίνει και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί.  Οι εργαζόμενοι θα λάβουν από αυτή τη διαδικασία περίπου 75 εκατομμύρια, ενώ επιπλέον χρήματα έναντι των απαιτήσεών τους –που σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς ανέρχονται συνολικά στα 180 εκατομμύρια– θα λάβουν και από τον πίνακα διανομής του προϊόντος της Ειδικής Διαχείρισης.

Δηλαδή των χρημάτων που έχει συγκεντρώσει από τις πωλήσεις του ενεργητικού των ναυπηγείων.  Από αυτό το προϊόν, ωστόσο, θα αποζημιωθούν, όπως προβλέπεται, και οι άλλοι πιστωτές, μεταξύ των οποίων το Δημόσιο, η Τράπεζα Πειραιώς αλλά και προμηθευτές.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος Προκοπίου επικράτησε στους δύο διαγωνισμούς που έγιναν για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά το καλοκαίρι του 2021 προσφέροντας 37,3 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το τμήμα που πουλούσε η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), υπερθεματίζοντας έπειτα από τρεις γύρους έναντι της έτερης υποψήφιας Pyletech, συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου, και άλλα 25,2 εκατ. στον παράλληλο διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή (ΕΝΑΕ) για το άλλο μισό του ναυπηγείου έναντι 22,1 εκατ. ευρώ που προσέφερε η Pyletech.  Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, συνολικού εμβαδού περίπου 700 στρεμμάτων, βγήκαν προς πώληση σε δύο διαγωνισμούς για δύο διακριτά, αλλά γειτονικά τμήματα: έναν από τον Ειδικό Διαχειριστή (350,7 στρέμματα) που φιλοξενεί και την κυρίως υποδομή και έναν από την ΕΤΑΔ (332,1 στρέμματα) που φιλοξενεί τη μεγάλη κτιστή δεξαμενή.

Η διαδικασία από τότε που τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τέθηκαν σε Ειδική Διαχείριση μέχρι σήμερα έχει αγγίξει τα πέντε χρόνια, ενώ κατά το διάστημα από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι πριν από μερικούς μήνες κατατέθηκαν και συζητήθηκαν πλήθος προσφυγών κατά της λειτουργίας των ναυπηγείων και της διαδικασίας, μεταξύ των οποίων και του Δήμου Χαϊδαρίου που αξίωνε τον αιγιαλό για δημόσια χρήση, αλλά προσέκρουσε τελικά σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έβαλε τέλος σε κάθε είδους αμφισβητήσεις και ενστάσεις.

Φρεγάτες και κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού

Η ανάληψη και εκτέλεση έργου για το Πολεμικό Ναυτικό από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι μεταξύ των σχεδιασμών της νέας ιδιοκτησίας τους.  Είτε αφορά τις επισκευές και αναβαθμίσεις των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, είτε τις συντηρήσεις και άλλα προγράμματα που συνδέονται με τα υποβρύχια –τα οποία όπως και οι φρεγάτες έχουν κατασκευαστεί εκεί–, είτε τέλος αφορά νέα ναυπηγικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα αυτό των κορβετών.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Γιώργος Προκοπίου έχει ξεκαθαρίσει πως τα ναυπηγεία θα είναι διαθέσιμα στο Πολεμικό Ναυτικό, εφόσον αυτό τα χρειαστεί τόσο για επιχειρηματικούς όσο και για εθνικούς λόγους, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι βασίζει το επιχειρηματικό σχέδιο στην ύπαρξη τέτοιου έργου.  Να σημειωθεί πως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι αυτά που ναυπήγησαν τα υποβρύχια 214 του Πολεμικού Ναυτικού.  Εκτός από αυτά έχουν επίσης συμμετάσχει στη ναυπήγηση των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ αλλά και των υποβρυχίων 209.

Επίσης, στις αρχές Δεκεμβρίου έγινε γνωστό ότι η Naval Group υπέβαλε προσφορά προς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στη σχετική διαδικασία για την προμήθεια τεσσάρων κορβετών, η οποία προβλέπει ότι οι τρεις από αυτές θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα από ελληνικά ναυπηγεία και συγκεκριμένα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.  Το συνολικό τίμημα της προσφοράς ανέρχεται στα επίπεδα του 1,7 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα η πρόταση των Ιταλών της Fincantieri φαίνεται να κινείται στα ίδια επίπεδα τιμής, ωστόσο συνδέεται με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Υπενθυμίζεται ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ιδρύθηκαν το 1937 και έπειτα από δύο δεκαετίες, και ειδικότερα το 1958, μεταβιβάστηκαν στον εφοπλιστή Σταύρο Νιάρχο που τα χρησιμοποίησε για την κατασκευή και συντήρηση πλοίων, αλλά και για μετασκευές μεταχειρισμένων εμπορικών πλοίων που αποκτούσε η ναυτιλιακή του.  Η θέση τους είναι η ίδια με αυτή των παλαιότερων ναυπηγείων του τότε Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, που μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν αχρηστευθεί λόγω εκτεταμένων ζημιών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει την ΕΛ.ΑΣ.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η είδηση πως ο αστυνομικός φρουρός του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, ο οποίος φέρεται να έμεινε απαθής μπροστά στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, που έλαβε χώρα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του, είχε καταδικαστεί σε οκτώ

«My coast»: Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες – Τέσσερις αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων κανόνων

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος,

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης

Χρονικά όρια εργασίας: Υπερεργασία και Υπερωρία

Ο επιτρεπόμενος χρόνος εργασίας είναι ένα θέμα που καθορίζεται από κανόνες δημοσίου δικαίου και αυτό γιατί πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, αν λάβει κανείς υπόψη και τη διαφορά δυναμικής των δύο πλευρών (εργοδότη και εργαζόμενου) σε μια σύμβαση εργασίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο