Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος: Τιμά την προβολή της ναυτικής μας παράδοσης

Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, τιμήθηκαν τα μέλη που συνέβαλαν σημαντικά με την εθελοντική προσφορά τους υπέρ των σκοπών του Μουσείου και κατά συνέπεια στην προβολή της ναυτικής μας παράδοσης.

%CE%9D%CE%9C%CE%951

Η Πρόεδρος του Μουσείου κα. Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη στην ομιλία της ανέφερε:

%CE%92%CE%9F%CE%A5%CE%92%CE%91%CE%9B%CE%97

Η κα. Ευδοκία Βουβάλη παραλαμβάνει τον θυρεό του Μουσείου από την Πρόεδρο κα. Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη και τον Αντιπρόεδρο Ναύαρχο ε.α. Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.

«…Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε με την Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος”.  Πρωταγωνιστές σε αυτή τη συνεργασία ήταν η κα. Ευδοκία Βουβάλη και ο κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, μέλη του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος και ταυτόχρονα ιδρυτικά μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας.  Η κα. Βουβάλη και ο κ. Παπαδόπουλος όλη τη σχολική χρονιά του 2018-2019 σχεδίασαν και παρουσίασαν στο μουσείο απολύτως δωρεάν την εκπαιδευτική δράση με τίτλο “Οι Σφουγγαράδες της Καλύμνου”, για μαθητές Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου.  Το πρόγραμμα διαρκούσε μιάμιση ώρα και τα παιδιά μάθαιναν για την εποχή της ακμής της σπογγαλιείας, το ψάρεμα των σφουγγαριών καθώς και τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι σφουγγαράδες.  Παρουσιάζονταν επίσης στα παιδιά οι τοπικές ναυτικές παραδόσεις που νησιού, τα είδη των σφουγγαριών, τα στάδια επεξεργασίας τους και οι χρήσεις τους.  Θα τονίζω ότι η κα Βουβάλη και ο κος Παπαδόπουλος ποτέ δεν έλαβαν την παραμικρή αποζημίωση από το μουσείο για αυτές τις παρουσιάσεις, ούτε καν τα έξοδα για το υλικό που έδιναν στα παιδιά ως αναμνηστικό της επίσκεψής του.  Για αυτή την πολύ σημαντική συνδρομή τους στο εκπαιδευτικό έργο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, το οποίο διεύρυνε κατά αυτό τον τρόπο την απήχηση του στην εκπαιδευτική κοινότητα.  Οι μαθητές πλήρωναν μόνο το συμβολικό αντίτιμο των 2 ευρώ για την εισιτήριο της εισόδου τους.

%CE%A0%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%94%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%9F%CE%A3

Ο κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος παραλαμβάνει τον θυρεό του Μουσείου από την Πρόεδρο κα. Αναστασία Αναγνωστοπουλου – Παλούμπη και τα μέλη του Δ.Σ., κα. Δέσποινα Κατσαρού – Μοσχονά και κα. Έλπη Πετράκη.

Η Ευδοκία Βουβάλη γεννήθηκε στην Αθήνα και η καταγωγή της είναι από την Kάλυμνο.  Σπούδασε Ψυχολογία, έχει μεταπτυχιακά στην “Αποτελεσματική Επικοινωνία” και στην Ιστορία της Τέχνης.  Έχει λάβει έπαινο της UNESCO για τη συμμετοχή της σε σεμινάρια για τον Κινέζικο Πολιτισμό.  Πλουσιότατη είναι η εθελοντική της προσφορά στον ευαίσθητο τομέα της φροντίδας της 3ης ηλικίας και στις πολιτιστικές δράσεις για την προβολή της Καλύμνου, των Δωδεκανήσων και της ελληνικής ναυτικής παράδοσης γενικότερα.

Ο Νικόλαος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και η καταγωγή του είναι από την Σμύρνη της Μ. Ασίας. Σπούδασε Ψυχολογία και Διοίκηση Τουριστικών επιχειρήσεων και έχει μεταπτυχιακό στην “Αποτελεσματική Επικοινωνία”.  Παρακολούθησε και πήρε έπαινο της UNESCO για την συμμετοχή του στα σεμινάρια για τον Κινέζικο Πολιτισμό.  Είναι μέλος του National Geographic Society και της Εστίας Νέας Σμύρνης και μαζί με τη σύζυγο του έχει αναπτύξει παράλληλα πλουσιότατο έργο στον τομέα του εθελοντισμού για την προώθηση της ναυτικής πολιτιστικής παράδοσης της Καλύμνου και των Δωδεκανήσων.

Κομβικός σκοπός του έργου του μουσείου είναι η προστασία και ανάδειξης των παραδοσιακών σκαφών και της ξυλοναυπηγικής τέχνης.  Σήμερα πολύ λίγα σκαριά έχουν επιβιώσει. «Τα αγαπώ αυτά τα καράβια εκεί πέρα βλέπεις τη ρωμιοσύνη τη βασανισμένη, μα που δεν χάνει το κέφι της και το μεράκι της…», έγραφε ο Φώτης Κόντογλου.

Εμείς έχουμε την πεποίθηση ότι πρέπει να δοθεί ειδικό βάρος όχι μόνο στη διατήρηση των ίδιων των πλοίων αλλά και στο επάγγελμα του ξυλοναυπηγού.  Να μην χαθεί η πολύτιμη αυτή γνώση και δεξιότητα που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και να καλλιεργηθεί η αγάπη για αυτή την πλευρά του ναυτικού μας πολιτισμού στις επόμενες γενιές Ελλήνων.  Σε αυτόν τον τομέα σημαντική ήταν η συμβολή δύο νησιωτών μελών μας, που έζησαν και μεγάλωσαν με τα αυθεντικά αυτά δημιουργήματα τις ξυλοναυπηγικής μας παράδοσης.

%CE%96%CE%A9%CE%A1%CE%96%CE%9F%CE%A3

Ο υιός του κ. Μανώλη Ζώρζου παραλαμβάνει τον θυρεό του Μουσείου από την Πρόεδρο κα. Αναστασία Αναγνωστοπουλου – Παλούμπη, το μέλος του Δ.Σ., Υποναύαρχο Λ.Σ. ε.α. κ. Παναγιώτη Παρασκευόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. Υποναύαρχο Λ.Σ. ε.α κ. Γεώργιο Καλαρώνη.

Ο Μανώλης Ζώρζος, είναι καπετάνιος του εμπορικού ναυτικού, αλλά και για αρκετά χρόνια πλοίαρχος τουριστικών καϊκιών.  Είναι γιος του Γιάννη Ζώρζου, φημισμένου καραβομαραγκού και ιδιοκτήτη ταρσανά της Σύρου.  Μαζί με τον αδελφό του Νικόλα συνεχίζει την ξυλοναυπηγική παράδοση και ναυπήγηση ξύλινων σκαφών.

Ο Μανώλης Ζώρζος ασχολείται επίσης με την επίπονη εργασία της μικορναυπηγικής, κατασκευάζοντας σε κλίμακα διαφόρους τύπους παραδοσιακών σκαφών του Αιγαίου.  Επίσης αποτυπώνει και καταγράφει με λεπτομέρεια κάθε στοιχείου που χρησιμοποιήθηκε, κατά τη διαδικασία της κατασκευής.  Στο μουσείο προσέφερε μία χειροποίητη πλώρη τράτας και μέρος του φωτογραφικού αρχείου από την κατασκευή σκαριών.  Το βραβείο παρέλαβε ο γιος του.

%CE%92%CE%9B%CE%91%CE%A3%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%9F%CE%A3

Ο κ. Αντώνιος Βλασσόπουλος παραλαμβάνει τον θυρεό του Μουσείου από την Πρόεδρο κα. Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη, τον Πρόεδρο της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Μουσείου, κ. Ιωάννη Πολυκανδριώτη και τον Ναύαρχο ε.α. κ. Ιωάννη Παλούμπη ΠΝ.

Ο Αντώνιος Βλασσόπουλος, από τη Μύκονο, κατασκευάζει χρόνια τώρα με μεγάλο μεράκι και εξαιρετική λεπτομέρεια μοντέλα αιγιοπελαγίτικων σκαφών.  Με τα δημιουργήματά του έχει εμπλουτίσει τη συλλογή του μουσείου ήδη με 6 μοντέλα καϊκιών.  Επίσης τον Φεβρουάριο του 2020 προσέφερε 1 λαγουδέρα από μικρή βάρκα περαματάκι και 34 εργαλεία μαραγκού που ανήκαν στον παππού του Μαθιό Βλασσόπουλο, ο οποίος έκανε επισκευές σε ξύλινες βάρκες.  Τα εργαλεία αποτελούν σημαντική συμπλήρωση της συλλογής του μουσείου για την παραδοσιακή ναυπηγική και οπωσδήποτε θα περιληφθούν στη σχεδιαζόμενη μελλοντική επανέκθεση της».

%CE%9D%CE%9C%CE%95%20logo

 

ΠΗΓΗ:        https://www.facebook.com/NautikoMouseioTisEllados

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετρέλαιο: Η Ισπανία ζητά πιο αυστηρούς κανόνες στη μεταφορά ρωσικού αργού

Σε εκκλήσεις στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) προχώρησε η Ισπανία ζητώντας να μπει ένας έλεγχος στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο για να αποφευχθεί κάποια περιβαλλοντική καταστροφή. Παράλληλα η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να αυστηροποιήσει τους κανόνες της σχετικά

Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο σε Νέα Πορεία

Η αλλαγή πλεύσης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, του αρχαιότερου ασφαλιστικού φορέα της Ελλάδας, και τα αποτελέσματα της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του, που οδήγησαν στο να γίνει ο πρώτος φορέας χωρίς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, έχοντας μηδενίσει τις χιλιάδες εκκρεμότητες στις απονομές κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ,

Αυτές είναι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίζει σήμερα η Βουλή – Δείτε τις ρυθμίσεις κατά άρθρο

Σειρά αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που εισήχθη στη Ολομέλεια. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, αναβάθμιση του τιμωρητικού πλαισίου για σιδηροδρομικά

10 νεκροί από πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο στις Φιλιππίνες

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 230 διασώθηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Μπασίλαν των Φιλιππίνων χθες το βράδυ, ανακοίνωσε αξιωματικός της ακτοφυλακής του αρχιπελάγους. Άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο