Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος: Τιμά την προβολή της ναυτικής μας παράδοσης

Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, τιμήθηκαν τα μέλη που συνέβαλαν σημαντικά με την εθελοντική προσφορά τους υπέρ των σκοπών του Μουσείου και κατά συνέπεια στην προβολή της ναυτικής μας παράδοσης.

%CE%9D%CE%9C%CE%951

Η Πρόεδρος του Μουσείου κα. Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη στην ομιλία της ανέφερε:

%CE%92%CE%9F%CE%A5%CE%92%CE%91%CE%9B%CE%97

Η κα. Ευδοκία Βουβάλη παραλαμβάνει τον θυρεό του Μουσείου από την Πρόεδρο κα. Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη και τον Αντιπρόεδρο Ναύαρχο ε.α. Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.

«…Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε με την Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος”.  Πρωταγωνιστές σε αυτή τη συνεργασία ήταν η κα. Ευδοκία Βουβάλη και ο κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, μέλη του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος και ταυτόχρονα ιδρυτικά μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας.  Η κα. Βουβάλη και ο κ. Παπαδόπουλος όλη τη σχολική χρονιά του 2018-2019 σχεδίασαν και παρουσίασαν στο μουσείο απολύτως δωρεάν την εκπαιδευτική δράση με τίτλο “Οι Σφουγγαράδες της Καλύμνου”, για μαθητές Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου.  Το πρόγραμμα διαρκούσε μιάμιση ώρα και τα παιδιά μάθαιναν για την εποχή της ακμής της σπογγαλιείας, το ψάρεμα των σφουγγαριών καθώς και τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι σφουγγαράδες.  Παρουσιάζονταν επίσης στα παιδιά οι τοπικές ναυτικές παραδόσεις που νησιού, τα είδη των σφουγγαριών, τα στάδια επεξεργασίας τους και οι χρήσεις τους.  Θα τονίζω ότι η κα Βουβάλη και ο κος Παπαδόπουλος ποτέ δεν έλαβαν την παραμικρή αποζημίωση από το μουσείο για αυτές τις παρουσιάσεις, ούτε καν τα έξοδα για το υλικό που έδιναν στα παιδιά ως αναμνηστικό της επίσκεψής του.  Για αυτή την πολύ σημαντική συνδρομή τους στο εκπαιδευτικό έργο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, το οποίο διεύρυνε κατά αυτό τον τρόπο την απήχηση του στην εκπαιδευτική κοινότητα.  Οι μαθητές πλήρωναν μόνο το συμβολικό αντίτιμο των 2 ευρώ για την εισιτήριο της εισόδου τους.

%CE%A0%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%94%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%9F%CE%A3

Ο κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος παραλαμβάνει τον θυρεό του Μουσείου από την Πρόεδρο κα. Αναστασία Αναγνωστοπουλου – Παλούμπη και τα μέλη του Δ.Σ., κα. Δέσποινα Κατσαρού – Μοσχονά και κα. Έλπη Πετράκη.

Η Ευδοκία Βουβάλη γεννήθηκε στην Αθήνα και η καταγωγή της είναι από την Kάλυμνο.  Σπούδασε Ψυχολογία, έχει μεταπτυχιακά στην “Αποτελεσματική Επικοινωνία” και στην Ιστορία της Τέχνης.  Έχει λάβει έπαινο της UNESCO για τη συμμετοχή της σε σεμινάρια για τον Κινέζικο Πολιτισμό.  Πλουσιότατη είναι η εθελοντική της προσφορά στον ευαίσθητο τομέα της φροντίδας της 3ης ηλικίας και στις πολιτιστικές δράσεις για την προβολή της Καλύμνου, των Δωδεκανήσων και της ελληνικής ναυτικής παράδοσης γενικότερα.

Ο Νικόλαος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και η καταγωγή του είναι από την Σμύρνη της Μ. Ασίας. Σπούδασε Ψυχολογία και Διοίκηση Τουριστικών επιχειρήσεων και έχει μεταπτυχιακό στην “Αποτελεσματική Επικοινωνία”.  Παρακολούθησε και πήρε έπαινο της UNESCO για την συμμετοχή του στα σεμινάρια για τον Κινέζικο Πολιτισμό.  Είναι μέλος του National Geographic Society και της Εστίας Νέας Σμύρνης και μαζί με τη σύζυγο του έχει αναπτύξει παράλληλα πλουσιότατο έργο στον τομέα του εθελοντισμού για την προώθηση της ναυτικής πολιτιστικής παράδοσης της Καλύμνου και των Δωδεκανήσων.

Κομβικός σκοπός του έργου του μουσείου είναι η προστασία και ανάδειξης των παραδοσιακών σκαφών και της ξυλοναυπηγικής τέχνης.  Σήμερα πολύ λίγα σκαριά έχουν επιβιώσει. «Τα αγαπώ αυτά τα καράβια εκεί πέρα βλέπεις τη ρωμιοσύνη τη βασανισμένη, μα που δεν χάνει το κέφι της και το μεράκι της…», έγραφε ο Φώτης Κόντογλου.

Εμείς έχουμε την πεποίθηση ότι πρέπει να δοθεί ειδικό βάρος όχι μόνο στη διατήρηση των ίδιων των πλοίων αλλά και στο επάγγελμα του ξυλοναυπηγού.  Να μην χαθεί η πολύτιμη αυτή γνώση και δεξιότητα που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και να καλλιεργηθεί η αγάπη για αυτή την πλευρά του ναυτικού μας πολιτισμού στις επόμενες γενιές Ελλήνων.  Σε αυτόν τον τομέα σημαντική ήταν η συμβολή δύο νησιωτών μελών μας, που έζησαν και μεγάλωσαν με τα αυθεντικά αυτά δημιουργήματα τις ξυλοναυπηγικής μας παράδοσης.

%CE%96%CE%A9%CE%A1%CE%96%CE%9F%CE%A3

Ο υιός του κ. Μανώλη Ζώρζου παραλαμβάνει τον θυρεό του Μουσείου από την Πρόεδρο κα. Αναστασία Αναγνωστοπουλου – Παλούμπη, το μέλος του Δ.Σ., Υποναύαρχο Λ.Σ. ε.α. κ. Παναγιώτη Παρασκευόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. Υποναύαρχο Λ.Σ. ε.α κ. Γεώργιο Καλαρώνη.

Ο Μανώλης Ζώρζος, είναι καπετάνιος του εμπορικού ναυτικού, αλλά και για αρκετά χρόνια πλοίαρχος τουριστικών καϊκιών.  Είναι γιος του Γιάννη Ζώρζου, φημισμένου καραβομαραγκού και ιδιοκτήτη ταρσανά της Σύρου.  Μαζί με τον αδελφό του Νικόλα συνεχίζει την ξυλοναυπηγική παράδοση και ναυπήγηση ξύλινων σκαφών.

Ο Μανώλης Ζώρζος ασχολείται επίσης με την επίπονη εργασία της μικορναυπηγικής, κατασκευάζοντας σε κλίμακα διαφόρους τύπους παραδοσιακών σκαφών του Αιγαίου.  Επίσης αποτυπώνει και καταγράφει με λεπτομέρεια κάθε στοιχείου που χρησιμοποιήθηκε, κατά τη διαδικασία της κατασκευής.  Στο μουσείο προσέφερε μία χειροποίητη πλώρη τράτας και μέρος του φωτογραφικού αρχείου από την κατασκευή σκαριών.  Το βραβείο παρέλαβε ο γιος του.

%CE%92%CE%9B%CE%91%CE%A3%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%9F%CE%A3

Ο κ. Αντώνιος Βλασσόπουλος παραλαμβάνει τον θυρεό του Μουσείου από την Πρόεδρο κα. Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη, τον Πρόεδρο της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Μουσείου, κ. Ιωάννη Πολυκανδριώτη και τον Ναύαρχο ε.α. κ. Ιωάννη Παλούμπη ΠΝ.

Ο Αντώνιος Βλασσόπουλος, από τη Μύκονο, κατασκευάζει χρόνια τώρα με μεγάλο μεράκι και εξαιρετική λεπτομέρεια μοντέλα αιγιοπελαγίτικων σκαφών.  Με τα δημιουργήματά του έχει εμπλουτίσει τη συλλογή του μουσείου ήδη με 6 μοντέλα καϊκιών.  Επίσης τον Φεβρουάριο του 2020 προσέφερε 1 λαγουδέρα από μικρή βάρκα περαματάκι και 34 εργαλεία μαραγκού που ανήκαν στον παππού του Μαθιό Βλασσόπουλο, ο οποίος έκανε επισκευές σε ξύλινες βάρκες.  Τα εργαλεία αποτελούν σημαντική συμπλήρωση της συλλογής του μουσείου για την παραδοσιακή ναυπηγική και οπωσδήποτε θα περιληφθούν στη σχεδιαζόμενη μελλοντική επανέκθεση της».

%CE%9D%CE%9C%CE%95%20logo

 

ΠΗΓΗ:        https://www.facebook.com/NautikoMouseioTisEllados

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

72,5 ετών στη σύνταξη οι σημερινοί έφηβοι

Ένας νέος που γεννήθηκε στην Ελλάδα μέσα στην κρίση και θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας κάπου κοντά στο 2030 θα πρέπει να εργαστεί τουλάχιστον 38,5 χρόνια για να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί περίπου το 2070. Αν και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής θεωρείται «βιολογικό προνόμιο» και

Άγιοι Ανάργυροι: Ολοκληρώνεται η ΕΔΕ για τους αστυνομικούς – Ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη, κανείς δεν… είδε

Σε ένα τραγικό πινγκ- πονγκ ευθυνών φέρεται να εξελίσσεται η υπόθεση της Κυριακής, που έχασε τη ζωή της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, με τους αρμόδιους αξιωματούχους των Αρχών λίγο πριν την ολοκλήρωση της ΕΔΕ να δηλώνουν άγνοια για

Σκύρος: Έτοιμη για την “πράσινη” ακτοπλοΐα – Πρόταση για ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

Έτοιμο να πρωτοστατήσει στην πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένη πρόταση μελέτη μέσω του Πολυτεχνείου, για τη ναυπήγηση ενός νεότευκτου πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα, δηλώνει το νησί της Σκύρου. Ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα έως το 2030 με βάση

Αιφνίδιος θάνατος βαθμοφόρου: Διευκρινίσεις ΥΥ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Προς διευκρίνιση των αναγκαίων λεπτομερειών για την ορθή ενημέρωση όλων και κατά το μέρος που αφορά την εμπλοκή της Υπηρεσίας Υγειονομικού (Υ.Υ.) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ στην υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του συναδέλφου μας που υπηρετούσε στο Π.Α.Θ. 80, εκτός υπηρεσίας, σας γνωρίζουμε

Μετάβαση στο περιεχόμενο