Ναυτιλία: Τσουχτερές οι διευλέσεις των πλοίων από τη Διώρυγα του Παναμά

Από τα χτυπήματα των Χούθι στη Διώρυγα του Σουέζ στα πανάκριβα «διόδια» του Παναμά

Ψάχνουν δρόμο για να διαβούν τα πλοία καθώς από τη μία είναι η επικίνδυνη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, από την άλλη τα υψηλά «διόδια» στη Διώρυγα του Παναμά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεγάλα πλοία μεταφοράς υγραερίου (VLGC) που απομακρύνθηκαν από τη Διώρυγα του Παναμά λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με την ξηρασία και επέλεγαν είτε τον γύρο της Αφρικής είτε τη Διώρυγα του Σουέζ για να μεταφέρουν το φορτίο τους από τις ΗΠΑ στην Απω Ανατολή τώρα, λόγω των Χούθι, επιστρέφουν στην παναμέζικη θαλάσσια οδό.

Ομως εκεί τα περιμένουν ακριβά «διόδια».

Νέα ανάλυση της Argus Media αναφέρει ότι η κορύφωση της κρίσης που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή κατά τους τελευταίους μήνες του 2023 είχε οδηγήσει ορισμένα VLGC που μετέφεραν φορτία από τις ΗΠΑ στην Ανατολική Ασία να αλλάξουν διαδρομή μέσω της Διώρυγας του Σουέζ ή του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, προσθέτοντας περίπου δύο εβδομάδες στο ταξίδι.

Καθυστερήσεις

Οι διαχειριστές πλοίων όπως τα VLGC, που είχαν προηγουμένως απομακρυνθεί από τη Διώρυγα του Παναμά προς όφελος της Διώρυγας του Σουέζ, επιστρέφουν τώρα στη Διώρυγα του Παναμά εν μέσω του αυξανόμενου κινδύνου για τα πλοία που προκαλούν οι αντάρτες των Χούθι που στοχεύουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε ο Ross Griffith, ανώτερος αναλυτής τιμών εμπορευματικών μεταφορών της Argus για την Αμερική.

Ωστόσο μόλις 24 διελεύσεις από τη Διώρυγα του Παναμά είναι διαθέσιμες καθημερινά (από 36 που ίσχυαν πριν από τα προβλήματα) αλλά ελαφρώς αυξημένες (κατά δυο) από την αρχή του έτους μετά τις βροχοπτώσεις.

Ο ανταγωνισμός για τα «slots» (χρονοθυρίδες) έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών μέσω δημοπρασιών, δήλωσε η Argus. Οι χρονοθυρίδες Neopanamax υπερδιπλασιάστηκαν κατά μέσο όρο από τις αρχές Φεβρουαρίου στα 654.444 δολάρια. Ενας διαχειριστής δεξαμενόπλοιου αργού πετρελαίου πλήρωσε 1 εκατ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο που καταβλήθηκε από τότε που έγιναν διαθέσιμες περισσότερες χρονοθυρίδες στις αρχές Ιανουαρίου. Οι τιμές εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν πάντως μια μείωση από την εφάπαξ τιμή ρεκόρ των σχεδόν 4 εκατ. δολαρίων τον Οκτώβριο του 2023 για μια χρονοθυρίδα Neopanamax.

Τα slots

Η συνεχιζόμενη χαμηλή στάθμη των υδάτων στη λίμνη Γκατούν του Παναμά, η οποία τροφοδοτεί το σύστημα των υδατοφρακτών, ανάγκασε την Αρχή Διώρυγας του Παναμά (PCA) να περιορίσει τον αριθμό των πλοίων που επιτρέπεται να περάσουν, προκαλώντας παρατεταμένες καθυστερήσεις για ορισμένες εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων και αυξημένο ανταγωνισμό για τις χρονοθυρίδες.

Οι χρονοθυρίδες είτε κλείνονται εκ των προτέρων είτε εξασφαλίζονται με δημοπρασία. Με τις διαθέσιμες για κράτηση χρονοθυρίδες να έχουν μειωθεί κατά περίπου 10 ημερησίως σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι, οι περισσότερες εταιρείες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε δημοπρασίες χρονοθυρίδων. Οι χρόνοι αναμονής για τη Διώρυγα ανέρχονται σήμερα σε δύο έως τρεις ημέρες, σύμφωνα με τον όμιλο λιμενικών υπηρεσιών WaterFront Maritime Services.

 Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποχρεωτική θητεία των γυναικών: αναγκαία και αναπόδραστη

Όταν προ ημερών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για στελεχώσεις μονάδων στο  20-30%, εμμέσως πλην σαφώς αναγνώρισε ότι ο Στρατός Ξηράς είναι τόσο υποστελεχωμένος  που θέτει σε κίνδυνο την εδαφική μας ακεραιότητα. Μια που παρά την αλλαγή του γεωπολιτικού περιβάλλοντος

Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων €870 εκατ. – Ποιοι θα δουν ελαφρύνσεις και αυξήσεις

Ο σχεδιασμός του 2025 είναι τελικά πιο φιλόδοξος από τις αρχικές παραδοχές του οικονομικού επιτελείου. Ακόμα κι έτσι, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, δεν διαταράσσονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι οποίοι, πάντως, θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Το «πακέτο» των μόνιμων εισοδηματικών

Μισθοί: Τράπεζες και υψηλή τεχνολογία προσφέρουν τις καλύτερες αμοιβές

Ποιοι κλάδοι δίνουν τις καλύτερες αμοιβές; Ποιες παροχές επιλέγουν να προσφέρουν οι εταιρείες στους εργαζόμενούς τους, με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού; Τι ζητά από τους εργοδότες η νέα γενιά; Στα παραπάνω ερωτήματα απαντά η Director Advisory της KPMG, Γεωργία Καλεμίδου επικαλούμενη την πρόσφατη

Νέες τουρκικές βολές για το ελληνικό θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Ο αναπληρωτής πρόεδρος και τομεάρχης Άμυνας του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιανκί Μπαγτζίογλου, εκτόξευσε νέες βολές σχετικά με το θέμα της δημιουργίας από την ελληνική κυβέρνηση θαλάσσιου πάρκου περιβαλλοντικής προστασίας στο Αιγαίο. Σε συνέντευξή του στην αντιπολιτευόμενη

Μετάβαση στο περιεχόμενο