Νέα μέτρα στήριξης με το… μήνα: Κλειδώνουν αυτή την εβδομάδα οι αποφάσεις

Ένα νέο πακέτο με μέτρα στήριξης ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με τις τελικές αποφάσεις να κλειδώνουν μέσα στην εβδομάδα και να ανακοινώνονται το Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να ξεδιπλώσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στην ομιλία που θα κάνει στη συζήτηση του προϋπολογισμού στις 17 του μήνα και ήδη σε εξέλιξη είναι ένα μπαράζ συσκέψεων.

Άλλωστε το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας αλλά και το νέο ράλι ανατιμήσεων στην ενέργεια συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ δεν φαίνεται φως στο τούνελ το επόμενο διάστημα. Οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι και κρίνεται αναγκαίο να διευρυνθεί το πακέτο στήριξης με πρόσθετα μέτρα τα οποία θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως η μητέρα των μαχών θα δοθεί για την συγκράτηση των τιμών, καθώς η ακρίβεια είναι σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις το κεντρικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Μάλιστα στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως η πορεία των τιμών έχει και πολιτικό αντίκτυπο και αναζητούν ένα κατάλληλο μείγμα μέτρων στήριξης που δεν θα διαταράσσει την δημοσιονομική ισορροπία.

Από την μία πλευρά στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί και δεν θα «εγκαταλειφθούν» αυτό τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα οι πολίτες. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση πορεύεται προς για κάλπες με ένα αφήγημα σταθερότητας και επομένως το ζητούμενο είναι να μην… υποκύψει σε μια ακατάσχετη παροχολογία που θα ανασύρει αναμνήσεις από το παρελθόν.

Με αυτά τα δεδομένα τα περιθώρια για οριζόντια μέτρα στήριξης είναι στενά και το πιθανότερο είναι να επιλεγούν στοχευμένες ανακοινώσεις που θα απευθύνονται σε μεγάλες ομάδες. Το νέο αυτό πακέτο δεν θα αφορά μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά στόχος είναι να καλυφθεί και ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης, καθώς είναι ένα κοινό που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ένας σαφής οδικός χάρτης είναι δύσκολο να υπάρξει, καθώς πολλά θα κριθούν από τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εναγωνίως αναμένεται η επόμενη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας στις 13 του μήνα (καθώς ακόμα δεν υπάρχει τελική συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο). Από εκεί και πέρα ακολουθείται μια στρατηγική βήμα – βήμα, με τα μέτρα στήριξης να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την πορεία των τιμών ακόμα και κάθε μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένα ποσό άνω των 500 εκατομμυρίων που θα μπορούσε να διοχετευθεί για νέα μέτρα άμεσης στήριξης. Από εκεί και παρά πολλά θα κριθούν από τις διεθνείς τιμές της ενέργειας, καθώς όσο περισσότερα χρήματα πηγαίνουν για την απορρόφηση των ενεργειακών κραδασμών τόσο λιγότερα κονδύλια μένουν για άλλες δράσεις. Παράλληλα αυτή την εβδομάδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το νέο τετ α τετ του υπουργού Οικονομικών με τους τραπεζίτες σε μια προσπάθεια να βγει λευκός καπνός σε μια σειρά θεμάτων (πλέγμα στήριξης για ευάλωτους δανειολήπτες, επιτόκια καταθέσεων, τραπεζικές προμήθειες).

Απέναντι στα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης που μιλά για «ακρίβεια Μητσοτάκη» από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για εξωγενή κρίση και επιμένουν σε ένα θετικό αφήγημα για την οικονομία. Το φρένο στην ανάπτυξη προκαλεί προβληματισμό, ωστόσο στο Μαξίμου παραμένει ο στόχος για την επενδυτική βαθμίδα το 2023 ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην προσέλκυση επενδύσεων.

Το βασικό πακέτο μέτρων και οι… εφεδρείες
Κλιμακωτά μέτρα στήριξης που θα αναπροσαρμόζονται κάθε μήνα ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, με το βάρος να πέφτει στο ενεργειακό και στις τιμές στα ράφια. Η αρχή αναμένεται να γίνει στις 20 του μήνα με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 2.3 εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ θα δοθεί στους ενστόλους της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού.

Από εκεί και πέρα έρχεται η κατάργηση από τον Ιανουάριο της εισφοράς αλληλεγγύης, το ξεπάγωμα των συντάξεων, το «μπόνους παραγωγικότητας» στο δημόσιο, η αύξηση του κατώτατου μισθού από την Άνοιξη κ.α. Παράλληλα το δρόμο για την Βουλή πήρε το νομοσχέδιο για την υλοποίηση ενός νέου στεγαστικού προγράμματος, που θα είναι εστιασμένο στους νέους.

Τώρα στο τραπέζι είναι μια νέα επιταγή ακρίβειας που θα δίνεται – με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια – ακόμα και κάθε μήνα, με την κυβέρνηση να εστιάζει και στα αποτελέσματα του «καλαθιού του νοικοκυριού» το οποίο επεκτείνεται (με το καλάθι του Αι Βασίλη θα καλύπτονται και παιχνίδια). Στην κυβέρνηση αναζητούν και κάποιο μέτρο – έκπληξη (για παράδειγμα έχουν υπάρξει σκέψεις ακόμα και για τα αναδρομικά των συνταξιούχων), ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια οριστική απόφαση.

Δεδομένο είναι πως το μεγάλο βάρος δίνεται στο ενεργειακό πεδίο και εξετάζονται πρόσθετα μέτρα, ανάλογα βέβαια και με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Για παράδειγμα θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα με το ύψος της κρατικής ενίσχυσης να εξαρτάται από την πορεία των τιμών τους επόμενους μήνες.

Νέα μέτρα στήριξης με το… μήνα: Κλειδώνουν αυτή την εβδομάδα οι αποφάσεις

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμμετοχή της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων

Μετά την απόφαση που έλαβε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. συμμετείχε στην ανωτέρω Επιτροπή, κατά την ακρόαση φορέων και προσώπων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από την πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων της Βουλής των

Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας: Προμήθεια ενός σκάφους στη Λιμενική Αρχή Στυλίδας

Το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας, προχωρά στην προμήθεια ενός σκάφους με ενισχυμένο πλαστικό, τύπου IOLAOS 410 JHONPOL, ολικού μήκους 4,10 μέτρων, το οποίο διαθέτει ενσωματωμένη κονσόλα. Το σκάφος θα παραχωρηθεί άμεσα στη Λιμενική Αρχή Στυλίδας, για την υποστήριξη του έργου του

Ζεστή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα στην πίτα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά

Σε ιδιαίτερο κλίμα λόγω της θυσίας των δύο ηρωικών πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας στον βωμό του καθήκοντος και της πατρίδας, έγινε χθες η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Ήταν μια πραγματικά πολύ ζέστη,

Μπορεί να είμαστε αλλεργικοί… στον Ήλιο – Ένας γιατρός εξηγεί τους κινδύνους

Χωρίς τον Ήλιο, η ζωή στη Γη δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Ένα αστέρι που ζέσταινε τον μικρό βραχώδη πλανήτη μας, βοήθησε στη δημιουργία συνθηκών που σήμαιναν ότι η ζωή θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε αυτή τη μικρή γωνιά του σύμπαντος.