Νέα πρόκληση στο Αιγαίο με παράνομη Navtex της Τουρκίας – Δεσμεύει μεγάλες εκτάσεις στο κεντρικό Αιγαίο (video)

Η Τουρκία με νέα παράνομη Navtex δεσμεύει για «επιστημονικές», όπως αναφέρει, έρευνες, μεγάλες εκτάσεις στο κέντρο του Αιγαίου, όπου βρίσκονται 150 ελληνικά νησιά.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται εναντίον της χώρας μας και είπε πως η Ελλάδα θα επιλέξει το πώς και πότε θα απαντήσει.

«Αντιδρούμε με σύνεση και ψυχραιμία. Δεν παρασυρόμαστε από την πέραν του Αιγαίου ακραία ρητορική. Επιλέγουμε εμείς τον τρόπο και τον χρόνο που θα απαντήσουμε. Είναι προφανές ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται μόνον εναντίον της χώρας μας» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με δήλωσή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

«Όταν υπάρχει δεδομένη τουρκική απειλή και εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ το casus belli, δεν μπορεί η Άγκυρα να θέτει ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης των Ελληνικών νησιών» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η νέα navtex καλύπτει δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου, δυτικά του 25ου μεσημβρινού, μεταξύ Σκύρου- Άη Στράτη και Λέσβου. Και με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα καταπατά το δικαίωμα της Ελλάδας να εκδίδει άδειες για κάθε είδους δραστηριότητα σ’ αυτή την θαλάσσια περιοχή.

Στο ερώτημα πως θα μπορούσε ν’ αντιδράσει η Ελληνική διπλωματία στην τουρκική προκλητική στάση, η Αξιωματική αντιπολίτευση απαντά, δια στόματος του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου, ως εξής:

«Με πολυδιάστατη, ενεργητική και διεκδικητική εξωτερική πολιτική, δηλαδή με σαφείς κόκκινες γραμμές αλλά και με την επιδίωξη λύσης μέσω του διαλόγου».

Την ίδια στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν την διακλαδική τουρκική άσκηση ΕΦΕΣ που ξεκινά το Σάββατο και θα διαρκέσει περίπου δυο εβδομάδες.

Στην Κύπρο, αρχίζει η μεγάλης κλίμακας άσκηση «Αγαπήνωρ» στην οποία μετέχουν Ισραηλινές δυνάμεις.

Η συγκεκριμένη άσκηση που εντάσσεται στο πρόγραμμα αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Λευκωσία και Τελ Αβίβ, ήταν αυτή που έκανε τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διαμαρτυρηθεί, καθώς η Τουρκία δεν «προτιμά» τον άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο οποίος αφορά και στην ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο.

Νέα πρόκληση στο Αιγαίο με παράνομη Navtex της Τουρκίας – Δεσμεύει μεγάλες εκτάσεις στο κεντρικό Αιγαίο (video)

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βουλή: Παύονται οι υποδιοικητές της ΕΥΠ

Την αυτοδίκαιη παύση των υποδιοικητών της ΕΥΠ προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Μέχρι τον διορισμό νέων υποδιοικητών την αρμοδιότητα τους θα ασκεί ο Διοικητής

Η προσβολή του λόγου

Στη δημόσια αντιπαράθεση, όπως εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, μια ιεράρχηση των ζητημάτων της εποχής έχει ήδη εγκατασταθεί Στην πολιτική σύγκρουση, ο λόγος είναι το πυρομαχικό. Και η εξουσία δεν «βρίσκεται στην άκρη της κάννης» αλλά στην άκρη της γλώσσας.

Αστυνομία όλων μας

Τα Σώματα Ασφαλείας πρέπει να λειτουργούν με επιχειρησιακά πρωτόκολλα και επαγγελματισμό. Τα λάθη τους –που δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθούν– πρέπει να κρίνονται με αυτά τα κριτήρια, χωρίς να γίνονται καύσιμη ύλη για δήθεν αντισυστημικές κραυγές. Η Αστυνομία δεν είναι

ΑΕΝ Μηχανικών Χίου: Θερμή υποδοχή της νέας γενιάς των ναυτικών

Θερμή υποδοχή της νέας γενιάς των ναυτικών από τις ναυτιλιακές εταιρείες της χώρας μας στο πλαίσιο της ημερίδας «Επιλέγω Ναυτιλία». Έναν ξεχωριστό, πέρα από τον καθιερωμένο τρόπο για να υποδεχτεί τους πρωτοετείς σπουδαστές της, βρήκε η ΑΕΝ Μηχανικών Χίου με