Νέα συνάντηση της Ε.Α.Α.Λ.Σ. με τον Πρόεδρο του Μ.Τ.Ν. εφ’ όλης της ύλης

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022 κλιμάκιο του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ. πραγματοποίησε νέα ενημερωτική συνάντηση με τον Πρόεδρο Δ.Σ. του Μ.Τ.Ν. Αντιναύαρχο Ι. Σαμαρά ΠΝ (ε.α.).

Η ενημέρωση του Προέδρου Δ.Σ. του Μ.Τ.Ν. αφορούσε στις παραστάσεις διαμαρτυρίας, που πρόσφατα και από κοινού πραγματοποίησαν συνδικαλιστικοί φορείς των εν ενεργεία και απόστρατων στελεχών του Λ.Σ. για το φλέγον ζήτημα της επιχειρούμενης από την Κυβέρνηση συρρίκνωσης κατά το ήμισυ (από 4% σε 2% για τα Μ.Τ. και από 2% σε 1% για τους Ε.ΛΟ.Α.) των κρατήσεων επί των δαπανών των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποδίδονται εν συνεχεία στα Μετοχικά Ταμεία τους.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μ.Τ.Ν. ενημερώθηκε διεξοδικά για το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχαμε με τους καθ’ ύλην αρμόδιους εκπροσώπους όλων των κομμάτων (μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης) του Κοινοβουλίου, ως και τις συναντήσεις μας με τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή Λασιθίου κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας, Βουλευτή Α’ Πειραιά κ. Κώστα Κατσαφάδο και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.

Επιπρόσθετα και με αφορμή αυτή τη νέα συνάντηση, από την πλευρά μας τέθηκαν σειρά ερωτημάτων εφ’ όλης της ύλης αναφορικά με ζέοντα ζητήματα που απασχολούν τους μετόχους – μερισματούχους του Ταμείου (όπως π.χ. τη θέση του Ταμείου για τη φημολογούμενη ενοποίησή τους, τη σημερινή θέση για την επιχειρούμενη περικοπή του 4% και 2% στο ήμισυ, τα χορηγούμενα δάνεια, τα αποθεματικά, τον εκσυγχρονισμό του Ταμείου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών κλπ.).

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που λάβαμε, η Διοίκηση του Ταμείου κατά τη διετία 2020-2022 για την εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων των μελών ενήργησε έγκαιρα και τα αποτελέσματα των ενεργειών της συνοψίζονται παρακάτω:

·  Αντέδρασε στην απόπειρα για διανομή του πόρου 4% από τις δαπάνες των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των τριών Μ.Τ. κατ’ αναλογία του αριθμού των μετόχων/μερισματούχων τους.

·  Πρωτοστάτησε ώστε στο επερχόμενο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η κράτηση του ν. 4093/2012 στα μερίσματα ΜΤΝ και ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ για την πλειοψηφία (περίπου 85%) των μερισματούχων του και με αναδρομική ισχύ της κατάργησης αυτής από 1/1/2021.

· Πρότεινε και πέτυχε τη συμπερίληψη στο επερχόμενο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ διάταξης ώστε σε περίπτωση έλλειψης δικαιούμενων μελών να γίνεται επέκταση της απονομής του βοηθήματος θανάτου (ύψους € 1.500) σε κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που ανέλαβε αποδεδειγμένα τα έξοδα της κηδείας θανόντος μετόχου/μερισματούχου.

Περαιτέρω:

·  Την ανάληψη συντονισμένων ενεργειών ώστε στο επερχόμενο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η απαγόρευση λήψης του ποσοστού μερίσματος του αποβιώσαντος μετόχου/μερισματούχου, από συζύγους που τυγχάνουν μερισματούχοι ενός εκ των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ, του ΜΤΠΥ ή του Ν.Α.Τ.

·  Την έγκριση επέκτασης (α) κατά € 1.000 των χρηματικών ορίων κάθε κλίμακας δικαιούμενων δανείων ανά βαθμό και μισθολογική κατηγορία και (β) κατά € 1.500 για λόγους υγείας, καθώς και του χρονικού διαστήματος αποπληρωμής τους, ως και την αύξηση της συνολικής δαπάνης των χορηγούμενων κατ’ έτος δανείων από € 8 σε € 10 εκατομμύρια, εξαιτίας αυξημένων αναγκών των μελών του Ταμείου.

·  Την καταβολή το έτος 2021 έκτακτου επιδόματος στους μερισματούχους του Ταμείου (ισόποσου με ένα μηνιαίο μικτό μέρισμα) για πρώτη φορά από το 2008, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. ΜΤΝ.

·  Την καθιέρωση ενημερωτικών ημερίδων/διαλέξεων περί του σκοπού σύστασης-λειτουργίας του Μ.Τ.Ν. και των υπαγόμενων σε αυτό ειδικών λογαριασμών, στις παραγωγικές Σχολές του Π.Ν. και του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ αλλά και στη Ν.Σ.Π.

·  Την αύξηση του αποθεματικού του Μ.Τ.Ν. κατά € 25 εκατομμύρια στις χρήσεις των ετών 2020 και 2021.

·  Τη συνεργασία Μ.Τ.Ν. – «Κοινωνία της Πληροφορίας» Α.Ε. με αντικείμενο την εκπόνηση τεχνικών και λοιπών προδιαγραφών έργου για την εγκατάσταση ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος στο Μ.Τ.Ν., ως και την εξεύρεση χρηματοδότησης του έργου μέσω Ε.Σ.Π.Α.

·  Την καθιέρωση της καταβολής μέσω ebanking του συνόλου των πληρωμών του Ταμείου και την πλήρη κατάργηση της χρήσης επιταγών.

·  Την αναβάθμιση και επικαιροποίηση της ιστοσελίδας του Ταμείου.

· Την εξασφάλιση έγκρισης σκοπιμότητας του Υ.ΕΘ.Α. για αναζήτηση αγοράς προσοδοφόρου ακινήτου συνολικού συμβατικού τιμήματος € 2 εκατομμυρίων.

Αμφότερες οι πλευρές αναγνώρισαν τη βαρύνουσα σημασία της συντονισμένης και ενωτικής δράσης για την επίτευξη στόχων υψηλής κρισιμότητας και τόνισαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τη δράση τους ενωτικά και συντονισμένα μέχρι την οριστική αποτροπή θέσπισης μέτρων επαχθών για τη βιωσιμότητα του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού, που χρηματοδοτείται και χρηματοδοτεί εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη του Π.Ν. και του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ, χωρίς καμία απολύτως διάκριση και για πολλές δεκαετίες.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,5% στη δύναμη του εμπορικού στόλου τον Δεκέμβριο

Περαιτέρω μείωση κατά 0,5% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον περασμένο Δεκέμβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Δεκεμβρίου 2022, έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2022 προς το 2021, και πλέον αριθμεί

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της Αττικής στις 28 Φεβρουαρίου

Στις 28 Φεβρουαρίου οι ναυτεργάτες προχωρούν σε απεργία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη 28 Φλεβάρη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ και καλούν τους ναυτεργάτες στα λιμάνια του Πειραιά,

Ελληνική Navtex για έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης

Navtex για έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης εκδόθηκαν σήμερα από τον Υδρογραφικό Σταθμό Ηρακλείου. Το μεγαλύτερο ερευνητικό πλοίο του κόσμου, το RAMFON HYPERION, ξεκίνησε σήμερα την τελική φάση των ερευνών στη νοτιοδυτική Κρήτη, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 31

Κασσελάκης: Πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι – Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε

Ο πρόεδρος τουτ ΣΥΡΙΖΑ συνόψισε τους τέσσερις κεντρικούς άξονες της προοδευτικής αντεπίθεσης Το γάντι στους αμφισβητίες του πέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης λέγοντας χαρακτηριστικά «πρόεδρος υπό προθεσμία δεν γίνομαι, βρείτε μου αντίπαλο και πάμε». Ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε

Μετάβαση στο περιεχόμενο