Νέα τεχνική πρόγνωσης του καιρού για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις

Ερευνητές του στρατού των ΗΠΑ δημιούργησαν ένα μοντέλο υπολογιστή το οποίο υπολογίζει πιο αποτελεσματικά τις αναταράξεις της ατμόσφαιρας σε πολύπλοκα περιβάλλοντα, όπως πόλεις, δάση, έρημοι και ορεινές περιοχές.

Η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να δώσει στους στρατιώτες τη δυνατότητα να προβλέπουν τις εξελίξεις του καιρού ταχύτερα, χρησιμοποιώντας τους υπολογιστές που έχουν στη διάθεσή τους, και να αξιολογούν πιο αποτελεσματικά τις συνθήκες πτήσης για αεροσκάφη που επιχειρούν στο πεδίο της μάχης.

Οι αναταράξεις της ατμόσφαιρας μπορεί να είναι αόρατες με γυμνό μάτι, ωστόσο είναι πανταχού παρούσες στον αέρα γύρω μας, υπό τη μορφή χαοτικών αλλαγών σε ταχύτητα και πίεση. Οι «παραδοσιακές» μέθοδοι δυναμικής ρευστών που χρησιμοποιούνται αντιμετωπίζουν το ρευστό ως συνεχές- ωστόσο τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, λόγω της παρουσίας δένδρων, υψηλών κτιρίων κ.α.

Ερευνητές του US Army Research Laboratory υπό τον Dr. Γιάνσεν Γουάνγκ στράφηκαν στη στατιστική μηχανική για να βρουν εναλλακτικές, και διαπίστωσαν τη χρησιμότητα της μεθόδου Lattice-Boltzmann, η οποία χρησιμοποιείται από μηχανικούς και φυσικούς για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς των ρευστών σε μικροκλίμακα.

«Η μέθοδος Lattice-Boltzmann χρησιμοποιείται κανονικά για την πρόγνωση της εξέλιξης ροών αναταράξεων μικρής έκτασης, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για μια περιοχή τόσο μεγάλη όσο η ατμόσφαιρα» λέει ο Γουάνγκ.

Η διαφορά με τις συμβατικές μεθόδους είναι πως η συγκεκριμένη μέθοδος αντιμετωπίζει το ρευστό ως συλλογή σωματιδίων αντί για ένα συνεχές, και χρησιμοποιείται ευρέως σε προσομοιώσεις ρευστών. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η νέα αυτή προσέγγιση μπορεί να δημιουργήσει ακριβή μοντέλα ατμοσφαιρικών αναταράξεων, ενώ απαιτεί πολύ λιγότερους υπολογισμούς σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους.

«Στο πεδίο της μάχης, θέλεις δεδομένα για τις αναταράξεις στην ατμόσφαιρα γρήγορα, αλλά δεν έχεις πρόχειρους υπερυπολογιστές. Ωστόσο, έχεις σύγχρονη αρχιτεκτονική υπολογιστών, με χιλιάδες επεξεργαστές, που κάνουν γρήγορους υπολογισμούς εάν υπάρχει ο κατάλληλος αλγόριθμος…με αυτή τη μέθοδο μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτές τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές για να υπολογίζεις τις αναταράξεις στο πεδίο της μάχης χωρίς να χρειάζεται να συνδέεσαι με ένα κέντρο υπολογιστών υψηλών επιδόσεων» λέει ο Γουάνγκ.

ΠΗΓΗ:https://www.naftemporiki.gr

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπισμός και σύλληψη αλλοδαπών για διευκόλυνση παράνομης εισόδου, μεταφοράς και παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στη Ρόδο

τη σύλληψη έντεκα αλλοδαπών προέβησαν, την 28/09/2022, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Π.Ο.ΔΙ.Ν. του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου. Ειδικότερα, τα ως άνω στελέχη, στο πλαίσιο περιπολίας, εντόπισαν στην παραλιακή οδό Ρόδου – Καμείρου, 46χρονο αλλοδαπό ως οδηγό Ι.Χ.Ε. οχήματος, να κινείται

Πολυτεχνειούπολη: Σοκάρουν τα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες των θυμάτων – Σε διαθεσιμότητα η αστυνομικός «πληροφοριοδότης»

Τα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες για τη δράση των συμμοριών με ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης, αποκαλύπτουν τη σκληρότητα των κακοποιών. Μετά τις ένοπλες ληστείες, την διακίνηση ναρκωτικών και τις απειλές φοιτητών, οι συλληφθέντες είναι αντιμέτωποι με διώξεις για σωρεία αδικημάτων. Πειστήρια – μεταξύ άλλων –

Πυραυλάκατος «Βλαχάκος»: Οπλισμός και δυνατότητες του νέου «πειρατικού» του ΠΝ

Οπλισμένη σαν αστακός η Πυραυλάκατος «Βλαχάκος» αποτελεί το 7ο ταχύ, σύγχρονο σκάφος κατευθυνoμένων βλημάτων. Οι πυραυλάκατοι κρύβονται στις βραχονησίδες του Αιγαίου κι από εκεί τα πληρώματά τους επιτηρούν ό,τι κινείται σε μεγάλες αποστάσεις. Η πυραυλάκατος «Βλαχάκος», που φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων, ως μονάδα κρούσης του

Nord Stream: Ολική καταστροφή του αγωγού φυσικού αερίου – Εντοπίστηκε και τέταρτη διαρροή

Σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή έχει υποστεί ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream Το λιμενικό της Σουηδίας εντόπισε τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές, δήλωσε εκπρόσωπος του σώματος στην εφημερίδα Svenska Dagbladet. «Δύο από αυτές τις τέσσερις (σ.σ. διαρροές)