Ο «Έλληνας Εσκομπάρ» «σύνδεσμος» για όλη την Ευρώπη

Διεθνείς και ελληνικές διωκτικές Αρχές εκτιμούν ότι ο 64χρονος που συνελήφθη για το φορτίο κοκαΐνης στον Πειραιά κρύβεται πίσω από τη μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών στη Γηραιά Ήπειρο

Το δίκτυο εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, που ενδεχομένως έχει στήσει για λογαριασμό παναμέζικου καρτέλ στην Ευρώπη ο «Έλληνας Εσκομπάρ», αναζητεί πλέον η αμερικανική DEA σε συνεργασία με τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής. Πρόκειται για τον 64χρονο, που είχε συλληφθεί πριν από περίπου ενάμιση μήνα έπειτα από την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε καταφέρει να εισαγάγει στο λιμάνι του Πειραιά πάνω από 300 κιλά κοκαΐνης μέσα σε κοντέινερ με κατεψυγμένα καλαμαράκια και γαρίδες.

Με το προσωνύμιο « Πάμπλο», ο 64χρονος είχε κατά το παρελθόν μακρά παρουσία στην Κολομβία αλλά και σχέσεις με τους αντάρτες του FARC. Ο ίδιος θεωρείται πλέον από τις Αρχές ως ο μεσάζοντας του Παναμέζικου καρτέλ, το οποίο τους τελευταίους μήνες πρωταγωνιστεί
στην αποστολή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης σε Ελλάδα και Ισπανία.

Όπως αποκαλύπτει η Realnews, ο άνδρας με τα αρχικά Ι.Β. και καταγωγή από την Κρήτη ήρθε σε επαφή με τα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, καθώς στο παρελθόν δραστηριοποιείτο στο εμπόριο διαμαντιών και χρυσού στην Κολομβία.

Ο «Πάμπλο» είχε μπει στα βαθιά από το 2012, όταν και έπεσε στα χέρια της CIA. Τότε είχε οργανώσει να παραδοθεί στους αντάρτες του FARC ένα φορτίο με πολυβόλα, ρουκέτες, εκτοξευτές και χειροβομβίδες. Ως αμοιβή θα λάμβανε μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια, αλλά και 50 κιλά καθαρής κοκαΐνης.

Όταν εξέτισε την ποινή του σε φυλακές των ΗΠΑ, επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ζούσε μια ήσυχη ζωή σε ένα ταπεινό διαμέρισμα στον Άλιμο μαζί με τη σύζυγό του και τα παιδιά του, μέχρι την πρόσφατη σύλληψή του.

Ο « Πάμπλο» φαίνεται πως δεν έχασε ποτέ τις επαφές του με τα καρτέλ. Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, είχε σχέση με έναν Αλβανό αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης, που φέρεται να παρήγγειλε μέσω του ίδιου πάνω από 300 κιλά καθαρής κοκαΐνης, τα οποία βρέθηκαν σε κοντέινερ στον Πειραιά.

Μόνο ο φερόμενος αρχηγός της αλβανικής σπείρας γνώριζε τον 64χρονο και συνομιλούσε μαζί του, καθώς τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας αγνοούσαν ακόμα και την ύπαρξη του «Πάμπλο».

Η κατάθεση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην προανακριτική του κατάθεση ο Ι.Β. υποστήριξε στους αστυνομικούς πως ο ίδιος δεν έχει σχέση με την
υπόθεση. Το μόνο που παραδέχθηκε είναι ότι είχε δώσει στον Αλβανό συγκατηγορούμενό του τις επαφές που είχε διατηρήσει στον Παναμά.

Ωστόσο, οι ελληνικές και οι διεθνείς διωκτικές Αρχές φαίνεται πως έχουν εντελώς αντίθετη άποψη για τον ρόλο που έχει παίξει ο «Πάμπλο» τόσο στη μεταφορά της κοκαΐνης στον Πειραιά, όσο και σε άλλες μεταφορές ναρκωτικών σε πολλά σημεία της Ευρώπης το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Οι αστυνομικοί, που συνεργάζονται με τους πράκτορες της DEA, είναι πεπεισμένοι πως ο «Πάμπλο» είναι το «αυτί» και τα «μάτι» του καρτέλ του Παναμά στην Ευρώπη, διοργανώνοντας τις μεταφορές των ναρκωτικών με την υποστήριξη ενός δικτύου δικών του ανθρώπων.

Επισημαίνουν μάλιστα πως εδώ και λιγότερο από έναν χρόνο, μεταξύ Παναμά και Ευρώπης, γίνονται μεταφορές τεράστιων όγκων ναρκωτικών. Εκτός από το φορτίο του Πειραιά, τον περασμένο Φεβρουάριο είχε εντοπιστεί και ένα φορτίο-μαμούθ συνολικά οκτώ τόνων κοκαΐνης, το οποίο ξεκίνησε από τον Παναμά και έφτασε στο Κάντιθ της νότιας Ισπανίας.

«Πρόκειται για μια παράνομη δραστηριότητα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Για τον λόγο αυτόν ο κατηγορούμενος διατηρούσε χαμηλό προφίλ προκειμένου να μην κινεί υποψίες. Άλλωστε, ο Αλβανός κακοποιός που θα παραλάμβανε το φορτίο μιλούσε μόνο με αυτόν, ενώ κανείς από τους ανθρώπους της αλβανικής μαφίας δεν τον γνώριζε», λέει στην «R» αστυνομικός που έχει άριστη γνώση των ερευνών.

Επέκταση

Η… καριέρα του Ι.Β. ξεκίνησε στην Ελλάδα πριν από αρκετά χρόνια, όταν άρχισε να εμπλέκεται ενεργά στο νόμιμο εμπόριο χρυσού και διαμαντιών.

Πολύ γρήγορα άνοιξε τα επιχειρηματικά φτερά του και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου έγινε σύντομα γνωστός στους νεόπλουτους του πρώην ανατολικού μπλοκ ως ο άνθρωπος που βρίσκει χρυσό και πολύτιμους λίθους σε καλές τιμές.

Η επέκταση στα Βαλκάνια όμως δεν ήταν αυτή που προσδοκούσε ο «Πάμπλο». Επόμενος επιχειρηματικός σταθμός του ήταν η Λατινική Αμερική.

Με βάση την Κολομβία, αρχίζει να απλώνει τις δραστηριότητές του σε Κόστα Ρίκα, Βενεζουέλα και Παναμά. Οι οικονομικά επιφανείς
σε αυτές τις χώρες, κυρίως όσοι ήθελαν να ξεπλύνουν μεγάλα χρηματικά ποσά, απευθύνονταν στον «Πάμπλο», αγοράζοντας νόμιμο χρυσό και διαμάντια.

Μέσα από αυτές τις γνωριμίες άρχισε να αναπτύσσει στενές σχέσεις ακόμα και με «βαρόνους» της κοκαΐνης στην Κολομβία. Όμως όλα άλλαξαν το 2012, όταν, ενώ βρισκόταν στην Κόστα Ρίκα, προσπάθησε να παραδώσει ένα μεγάλο φορτίο όπλων σε αντάρτη του FARC, με αντάλλαγμα ποσότητα κοκαΐνης.

Πλέον, η δράση του μπαίνει στο μικροσκόπιο σε διεθνές επίπεδο, καθώς θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από τη μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ημέρα Ναυτικού με ελάχιστους Έλληνες ναυτικούς

ΧΘΕΣ ΗΤΑΝ η Παγκόσμια Ημέρα του Ναυτικού. Και ο υπουργός Ναυτιλίας απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα: «Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικού, αφιερωμένη στους ήρωες των θαλασσών μας. Οι ναυτικοί μας αποτελούν τον πυρήνα της παγκόσμιας ναυτιλίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομία,

200 άτομα ημερησίως φτάνουν στα ελληνικά νησιά

Συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, με τις… καραβιές να βγάζουν κάποιες μέρες του μήνα στις ακτές των ελληνικών νησιών ακόμη και 200 άτομα ημερησίως. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 συνολικά οι άνθρωποι που πέρασαν παράτυπα τα

Σφοδρές αντιδράσεις για παιδί σε αμαξίδιο που ταξίδεψε στο γκαράζ πλοίου- Τι απαντά το Λιμενικό

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η εικόνα παιδιού σε αμαξίδιο να ταξιδεύει μαζί με τη μητέρα του στο γκαράζ πλοίου προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις αλλά και ερωτήματα. Το περιστατικό που απαθανατίζει η φωτογραφία που δημοσίευσε το kavalapost.gr, σημειώθηκε στο πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και

Μετάβαση στο περιεχόμενο