Ο ΟΛΗ αλλάζει προς το … οικολογικότερο!

Ημερίδα του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου για το έργο “ELECTRIPORT”, με στόχο την απανθρακοποίηση των χρήσεών του

Αλλάζει εικόνα το λιμάνι του Ηρακλείου προς το … οικολογικότερο και περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικό. Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα, ημερίδα του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου, για το έργο “ELECTRIPORT”, με στόχο την απανθρακοποίηση των χρήσεων του, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Την τεχνική ημερίδα διοργάνωσε ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, ο οποίος συμμετέχει ως λιμάνι στο συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα από την Ε.Ε. Αυτή είναι η τελική εκδήλωση διάδοσης αποτελεσμάτων που μοιράστηκε το έργο μέχρι σήμερα και τα ορόσημα της Δράσης με βασικούς ενδιαφερόμενους, ζητώντας τη συμβολή και τα σχόλιά τους για τις δραστηριότητες που έχουν ολοκληρωθεί.

ολη

 

Η κα Υβόννη-Ευφροσύνη Δαμιανίδου, LR Business & Technical Support Specialist, εξηγεί το Πλαίσιο Εκπαίδευσης και Ικανοτήτων Κατάρτισης

Σε μια ατμόσφαιρα συναίνεσης ότι το λιμάνι πρέπει να αγκαλιάσει τα εναλλακτικά καύσιμα για να παραμείνει βιώσιμο και ανταγωνιστικό, συζητήθηκαν διεξοδικά τα ζητήματα όπως το Προεδρικό Διάταγμα για τον ασφαλή ανεφοδιασμό πλοίων με LNG, η εκπαίδευση, τα εγχειρίδια λιμένων και το γενικό σχέδιο του λιμανιού για τις επιχειρήσεις ανεφοδιασμού με LNG.

Η διαδικτυακή εκδήλωση δεν επικεντρώθηκε μόνο στους τεχνικούς πυλώνες της Δράσης αλλά, επιπλέον, μοιράστηκε με όλους τους συμμετέχοντες, τα βασικά στοιχεία του LNG ως ναυτιλιακό καύσιμο καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά και την προσφορά του έργου.

Ο κ. Μηνάς Παπαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος έκανε αναφορά στις ανησυχίες που προέρχονται από την εγγύτητα των υποδομών στις κατοικημένες περιοχές γύρω από το λιμάνι. ωστόσο συνέχισε τονίζοντας τη θετική επίδραση που έχει η Δράση Poseidon Med II στην ευρύτερη εικόνα του Λιμένα Ηρακλείου. Ο κ. Παπαδάκης ολοκλήρωσε εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή του στα παραδοτέα του Poseidon Med II και καλωσόρισε την επόμενη εποχή για το LNG ως καύσιμο, το οποίο και χαρακτήρισε «κάθε άλλο παρά μεταβατικό» σε οτι αφορά την εφαρμογή του στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

Ο κ. Σταύρος Λιριντζάκης, Project Manager εκ μέρους του Λιμένα Ηρακλείου, υποστήριξε τις παραπάνω θέσεις και με υπερηφάνεια ενημέρωσε το κοινό ότι παρά τις αρχικές επιφυλάξεις η Διοίκηση του Λιμένα και οι ενδιαφερόμενοι φορείς του προσβλέπουν στο να υποδεχθούν παρόμοια έργα στο μέλλον.

ημερίδα ολη

ολη

 

Στιγμιότυπο από τη διαδικτυακή εκδήλωση

Το έργο ELECTRIPORT ενσωματώνει την Εθνική και Ευρωπαϊκή Πολιτική και Στρατηγική στον Τομέα των Μεταφορών, την ανάγκη ενίσχυσης των λιμενικών υποδομών με περιβαλλοντικά έργα, την προσαρμογή των λιμενικών εγκαταστάσεων στις απαιτήσεις μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα και φυσικά φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος

Η Δράση καλύπτει την εκπόνηση πλήρους συνόλου μελετών (οικονομικών, μηχανολογικών μελετών) για την ανάπτυξη τεχνολογίας τροφοδοσίας στην ξηρά (OPS) για κάθε τύπο πλοίων.

ολη

ολη

Χαιρετισμό στην ημερίδα για την παρουσίαση του έργου «Electriport και τις προεκτάσεις του σε λιμενικές εγκαταστάσεις και παραλιμένιες πόλεις» που οργάνωσε σήμερα ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης που συνεχάρη την διοίκηση του ΟΛΗ, τον Πρόεδρο Γιάννη Βαρδαβά, τον διευθύνοντα σύμβουλο Μηνά Παπαδάκη, τους εταίρους του προγράμματος και τους εισηγητές, ανέφερε ότι, πρόκειται για ένα έργο που μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλοίων με υψηλές ενεργειακές ανάγκες όπως είναι τα κρουαζιερόπλοια, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει τις λιμενικές εγκαταστάσεις, μέσα από τον ενεργειακό μετασχηματισμό και τη στροφή στις «πράσινες» μορφές ενέργειας.

«Οι στρατηγικές για το «έξυπνο» λιμάνι του μέλλοντος παίρνουν μορφή και στο Λιμάνι του Ηρακλείου με την εφαρμογή ενός προγράμματος που στηρίζεται στην «πράσινη» οικονομία και τη βιώσιμη περιβαλλοντική διαχείριση. Μια πορεία που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του λιμανιού, προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια και ταυτόχρονα θα δρομολογεί τις λύσεις και τις πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτή τη διαδρομή θα είμαστε δίπλα σας» ανέφερε απευθυνόμενος στην διοίκηση του ΟΛΗ ο κ. Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε, ότι στην Περιφέρεια Κρήτης, έχοντας πλέον ολοκληρώσει τη  «Μελέτη του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή», σε συνεργασία με τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού υλοποιείται σχεδιασμός που στοχεύει:

-στον προσδιορισμό και την ιεράρχηση των απαραίτητων μέτρων και δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή,

-στην ενδυνάμωση των δομών της Περιφέρειας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, όπως είναι και ο Οργανισμός Λιμένος,

-η ανάπτυξη ενός τοπικού συστήματος παρακολούθησης του προγράμματος προσαρμογής.

Καταλήγοντας ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε ότι, ο λιμένας Ηρακλείου συνεισφέρει θετικά στο οικονομικό ισοζύγιο της Κρήτης, καθώς η εμπορική αλλά και η τουριστική του κίνηση, συμβάλλει στην βελτίωση των δεικτών, αναφορικά με το εσωτερικό και εξωτερικό εμπόριο ενώ ταυτόχρονα μέσα από τον τουρισμό κρουαζιέρας λειτουργεί προσθετικά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λήμνος: Απουσία ναυαγοσώστη στην αστική παραλία, Λιμενικος βούτηξε και ανέσυρε αγνοούμενο κολυμβητή

Νεαρή Λιμενικος σε υπηρεσία συνοδού στο Ναυαγοσωστικο σκάφος, σε αναζητήσεις τους νεαρού κολυμβητή, μολις τον εντόπισαν βούτηξε στα σκοτεινά νερά για να τον ανασύρει με ασφάλεια Ο 21χρονος κολυμπούσε το βραδυ της Δευτέρας (08/08) στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Ρωμεϊκός

VIKING Norsafe MUNIN S1200 Καμπίνα HCG του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής

Γράφτηκε από τον D-Mitch   VIKING Norsafe MUNIN S1200 Καμπίνα HCG Αυτό το άρθρο αφορά ένα νέο σκάφος που κατασκευάστηκε από τη VIKING Norsafe Hellas, το MUNIN S1200 Cabin HCG, το οποίο θα υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα Ελληνικής Ακτοφυλακής. Μέχρι τώρα, μεταξύ

Γιάννης Πλακιωτάκης : 175 εκατ. για λιμάνια και 80 εκατ. για άγονες

Nέα 255 εκατ. για την ακτοπλοΐαH χρηματοδότηση έργων, οι επιδοτήσεις γραμμών, τα οφέλη για τους νησιώτες και τον τουρισμό Ένας από τους κεντρικούς στρατηγικούς στόχους της ηγεσίας του YNANΠ και του Γιάννη Πλακιωτάκη είναι η διαρκής στήριξη της ελληνικής ακτοπλοΐας,