Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»
Όσες χώρες επιθυμούν να “αντιγράψουν” το μοντέλο εξωεδαφικής επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου της Ιταλοαλβανικής συμφωνίας, να πάψουν να θεωρούν την Αλβανία ως εταίρο τους, δήλωσε στο Euronews ο Αλβανός πρωθυπουργός.
“Πρόκειται για αποκλειστική συμφωνία με την Ιταλία, αφού, μπορεί να τους αγαπάμε όλους, όμως με την Ιταλία έχουμε αγάπη άνευ όρων,” ανέφερε σε ομιλία του την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Rama.
Η επανειλημμένη προειδοποίησή του γίνεται λίγες μέρες αφότου η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Giorgia Meloni είπε ότι ο Βρετανός ομόλογός της Keir Starmer είχε εκδηλώσει “έντονο ενδιαφέρον” για το μοντέλο και, ενόσω η “εξωτερίκευση” (offshoring) των διαδικασιών ασύλου ανεβαίνει σε δημοφιλία στις πρωτεύουσες των κρατών μελών της ΕΕ.
Ο Αλβανία προσφέρει μια ρεαλιστική λύση, εξηγεί ο κ. Rama, αρνούμενος ωστόσο ότι η συμφωνία αποτελεί αντάλλαγμα της Ιταλικής υποστήριξης της Αλβανικής προσπάθειας ένταξής της στην ΕΕ. Εδώ και δέκα χρόνια, η Αλβανία είναι σε καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ.
“Αποφασίσαμε να την υπογράψουμε (τη συμφωνία μετανάστευσης) βασιζόμενοι στο αίσθημα ευθύνης μας ως γείτονες, ως Ευρωπαίοι,” ανέφερε. “Αυτό είναι σίγουρα καλύτερο από το να αντιδικούμε ιδεολογικά για το ζήτημα και να μην κάνουμε τίποτε.”
Βάσει της 5ετούς συμφωνίας που σύναψαν τα Τίρανα με τη Ρώμη το Νοέμβριο 2023, μετανάστες που αναχαιτίζονται από τις Ιταλικές Αρχές στη θάλασσα, θα μεταφέρονται σε κέντρα υποδοχής πλησίον του Αλβανικού λιμένα Shengjin, όπου θα γίνεται επείγουσα επεξεργασία των αιτημάτων τους για καθεστώς διεθνούς προστασίας από Ιταλικό προσωπικό.
Εκεί θα στέλνονται μόνον μετανάστες χωρών που η Ιταλία θεωρεί ασφαλείς, ώστε σε περίπτωση απόρριψης των αιτημάτων τους να επιστρέφονται σ’ αυτές.
Άσυλο στην Ιταλία θα χορηγείται σε επιλέξιμους μετανάστες, ενώ οι μη επιλέξιμοι θα κρατούνται και θα επαναπατρίζονται. Tα κέντρα, κατασκευασμένα με δαπάνες της Ρώμης και υποκείμενα σε Ιταλική δικαιοδοσία, δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη, μολονότι η ακροδεξιά Ιταλική Κυβέρνηση προτίθετο να τα λειτουργήσει από την Άνοιξη του 2024.
Ο δηλωμένος στόχος της Ρώμης είναι η επεξεργασία 36.000 αιτημάτων το χρόνο στην Αλβανία.
Οι Βρυξέλλες δεν αντιτάχθηκαν στη συμφωνία, ισχυριζόμενες ότι αυτή “εκφεύγει” από την αρμοδιότητα του ενωσιακού δικαίου. Η Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής κα Ursula von der Leyen επαίνεσε τη συμφωνία παρά τις προειδοποιήσεις υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οι μετανάστες δύνανται να υποστούν “παρατεταμένη κράτηση και άλλες παραβιάσεις” και να παγιδευτούν σε νομικό κενό.
Σε επιστολή της προς τους ηγέτες των Κ-Μ ΕΕ, η κα von der Leyen περιέγραψε τη συμφωνία ως “παράδειγμα εξωσυμβατικής σκέψης” που μπορεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες αφίξεις παράτυπων μεταναστών. Πλέον, η Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής ανέθεσε στον προταθέντα νέο Επίτροπό της αρμόδιο για τη μετανάστευση να παρουσιάσει “κατευθυντήριες σκέψεις καινοτόμων επιχειρησιακών λύσεων” της παράτυπης μετανάστευσης, που είναι κατ’ ευφημισμό όρος συχνά σχετιζόμενος με την πρακτική της εξωεδαφικότητας (outscouring).
Κράτη μέλη της ΕΕ μελετούν την Ιταλοαλβανική συμφωνία
Η συμφωνία της κας Meloni με την Αλβανία, που είναι μέρος των προσπαθειών της ακροδεξιάς κυβέρνησής της να ελέγξουν τη μετανάστευση στην Ιταλία, προκάλεσε την περιέργεια πολλών χωρών τόσο εντός όσο εκτός της ΕΕ.
Σε κοινή επιστολή τους προς την Ε. Επιτροπή το Μάιο, 15 κράτη μέλη απηύθυναν έκκληση στην ΕΕ να “αξιοποιήσει μοντέλα όπως το Ιαλο-Αλβανικό Πρωτόκολλο” ως τμήμα κοινής προσπάθειας μερικής εξωτερίκευσης της ενωσιακής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης.
Migration has catapulted itself to the top of political priorities across EU countries in recent years, as mounting concerns over a steep uptick in irregular arrivals feeds into the political capital of previously marginal far-right parties.
Ο Γερμανός επίτροπος μετανάστευσης κ. Joachim Stamp, που προέρχεται από το φιλελεύθερο κόμμα Free Democratic Party (FDP), πρόσφατα πρότεινε οι εγκαταστάσεις που χρηματοδοτήθηκαν από την προηγούμενη Συντηρητικής Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρουάντα να χρησιμοποιηθούν ως τμήμα ενός Ευρωπαϊκού σχεδίου στέγασης παράνομων μεταναστών.
“Προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη τρίτη χώρα, εκτός της Ρουάντα, να έχει δηλώσει πρόθυμη,” είπε ο κ. Stamp στις αρχές τρέχοντος μηνός σε ένα podcast του Γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων Table Media.
Η αμφιλεγόμενη συμφωνία Ην. Βασιλείου – Ρουάντας, που διαφέρει θεμελιωδώς από εκείνη ανάμεσα σε Ιταλία-Αλβανία στο ότι η προηγούμενη Βρετανική Κυβέρνηση δεν ήταν πρόθυμη να προσφέρει στους επιλέξιμους πρόσφυγες άσυλο στο Ην. Βασίλειο, καταργήθηκε από την Κυβέρνηση του κ. Keir Starmer τον περασμένο Ιούλιο.
Ωστόσο, ο νεοεκλεγείς αριστερός πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για το Ιταλο-Αλβανικό Πρωτόκολλο. Ο κ. Starmer συνάντησε την κα Meloni στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα και δήλωσε ότι θα “μελετήσει” τη συμφωνία στο πλαίσιο της “ρεαλιστικής” προσέγγισης της Βρετανίας να περιορίσει τις παράτυπες αφίξεις μεταναστών.