Ο ταραγμένος Μάρτης του 1958: πώς η Δεξιά, προσπαθώντας να συρρικνώσει την Αριστερά την έφερε στο προσκήνιο

Τον Μάρτιο του 1958, με αφορμή το νομοσχέδιο που άλλαζε τον εκλογικό νόμο, ξέσπασε σοβαρή κυβερνητική κρίση. Το νομοσχέδιο που προέβλεπε σύστημα ενισχυμένης αναλογικής και μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 250, προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος της ΕΡΕ, με αποτέλεσμα μια μέρα σαν σήμερα, 2 Μαρτίου του 1958, να παραιτηθούν οι υπουργοί Γεώργιος Ράλλης και Παναγής Παπαληγούρας και 13 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος!

 

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε έρθει σε συνεννόηση με το Κόμμα Φιλελευθέρων για την αλλαγή του εκλογικού νόμου· Ο νόμος εκείνος προέβλεπε ότι το πρώτο κόμμα θα έπαιρνε πριμ το οποίο θα αύξανε την κοινοβουλευτική του δύναμη έναντι του 3ου κόμματος, το οποίο ουσιαστικά και τυπικά θα αποδυναμωνόταν.

Το σκεπτικό του νόμου ήταν να εμποδίσει τη δημιουργία συνασπισμού όπως είχε συμβεί το 1956 και- κυρίως- να μειώσει την κοινοβουλευτική δύναμη της ΕΔΑ, που είχε εκτιμηθεί (εσφαλμένα) ότι θα καταλάμβανε την τρίτη θέση. Ο εκλογικός νόμος προκάλεσε εντάσεις. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είδε να αμφισβητείται ο νόμος και εκ των έσω. Και έπειτα από τις παραιτήσεις των «δικών» του, ο Καραμανλής αιφνιδίασε: στις 5 Μαρτίου ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και προκήρυξε εκλογές.

Τι συνέβη στις εκλογές του Μαΐου; Η ΕΔΑ αναδείχτηκε σε Αξιωματική Αντιπολίτευση! Το φάντασμα της Αριστεράς επέστρεφε εννέα χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου, με έναν εκλογικό νόμο που είχε φτιαχτεί για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: για να το εξαφανίσει!

Για την Ιστορία: η ΕΡΕ έλαβε 41,16% και 171 έδρες, ΕΔΑ 24,42% και 79 έδρες το Κόμμα Φιλελευθέρων 20,67% και 36 έδρες το κόμμα του Σπύρου Μαρκεζίνη Προοδευτική Αγροτική Δημοκρατική Ένωση 10,62% και 10 έσδρες και η Ένωσις Λαϊκών Κομμάτων 2,95% και 4 έδρες.
Ο Μαρκεζίνης, κόμπαζε αργότερα ότι κατά την προεκλογική ομιλία του στην πλατεία Συντάγματος, είχε προκαλέσει τον Κραμανλή: «Τον καλώ να έρθει στον εξώστη με τους επιτελείς του κι εγώ μόνος να συζητήσουμε· εκείνος με την ομορφιά του, εγώ με την ασχήμια μου»… Αυτό, θεώρησε ο Μαρκεζίνης, πως ήταν το κλειδί που του άνοιξε την πόρτα της Βουλής.

Επίσης σαν σήμερα…

 

1822: Οι Έλληνες Επαναστάτες υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη νικούν τους Τούρκους στη μάχη του Γηροκομείου.
1913Απελευθέρωση της Σάμου από τον Ελληνικό Στόλο.
1958: Πεθαίνει ο Νικόλαος Τσελεμεντές, διάσημος αρχιμάγειρας με το όνομά του να είναι συνώνυμο με τους οδηγούς μαγειρικής.
1973: Παλαιστίνιοι αντάρτες της οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης εκτελούν τρεις ομήρους διπλωμάτες (δύο Αμερικανούς και έναν Βέλγο), στην Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ταραγμένος Μάρτης του 1958: πώς η Δεξιά, προσπαθώντας να συρρικνώσει την Αριστερά την έφερε στο προσκήνιο

Τον Μάρτιο του 1958, με αφορμή το νομοσχέδιο που άλλαζε τον εκλογικό νόμο, ξέσπασε σοβαρή κυβερνητική κρίση. Το νομοσχέδιο που προέβλεπε σύστημα ενισχυμένης αναλογικής και μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 250, προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος της ΕΡΕ,

Η βαρόνη των οίκων ανοχής

Ποια είναι η 73χρονη «Μαρίνα» που κινούσε τα νήματα στα μεγαλύτερα κυκλώματα μαστροπείας της χώρας. Του ΘΕΟΔΟΣΗ ΠΑΝΟΥ – ΠΗΓΗ: RealnewsΤη σύνδεση που πιθανόν έχουν τα στελέχη της Greek Mafia με τις μεγάλες υποθέσεις μαστροπείας που έχουν αποκαλυφθεί στη χώρα

ΕΝΦΙΑ: Ερχονται τα νέα εκκαθαριστικά – Τι αλλάζει με τις δόσεις

Όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ δεν θα λάβουν καμία έκπτωση, σε αντίθεση με εκείνους που θα πληρώσουν σε μία δόση το φόρο εισοδήματος Ηώρα της αλήθειας για τον φετινό ΕΝΦΙΑ για 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με συνολική αξίας περιουσίας πάνω από 800 δισ.

Συντάξεις: Αναδρομικά ως 10.716 ευρώ τον χρόνο με παράλληλη ασφάλιση

Ο λόγος που δεν επανυπολογίστηκαν είναι επειδή υπήρχαν ελλιπή στοιχεία στις αποφάσεις συνταξιοδότησής τους, ή δεν μεταφέρθηκαν όλα τα ασφαλιστικά δεδομένα από τα ταμεία τους στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει επανυπολογισμός λόγω ελλιπών στοιχείων αναφορικά με τις

Μετάβαση στο περιεχόμενο