Ο Τσέχος Π/Θ επιβεβαιώνει ότι 19 χώρες-μέλη τάσσονται υπέρ της διαχείρισης μεταναστών εκτός ΕΕ

Ο Τσέχος Πρωθυπουργός κ. Petr Fiala και η Ιταλίδα ομόλογός και εταίρος του στη συντηρητική πολιτική Ομάδα ECR του Ε. Κοινοβουλίου κα. Giorgia Meloni, έδειξαν ότι ομονοούν σε συνομιλίες την περασμένη Δευτέρα (13/5) για τη μετανάστευση και “παραπέρα από το Ενωσιακό Σύμφωνο”

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Μετά τις διμερείς συνομιλίες, οι δύο συντηρητικοί ηγέτες παρέθεσαν συνέντευξη τύπου.  

Ο κ. Fiala είπε: “Η Ιταλία έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Ιταλία και Τσεχία είναι από τις χώρες που θέλουν να πάνε πιο πέρα από εκεί που μας έφτασε το ενωσιακό Σύμφωνο και επιθυμούν να βρεθεί μια πραγματική λύση στην παράνομη μετανάστευση, που, ακόμα, δεν έχουμε βρει στην Ευρώπη”. 

Τσεχία και Ιταλία είναι μέλη  μέλη άτυπης ομάδα κρατών-μελών της ΕΕ που βρίσκονται σε διαδικασία συγγραφής κοινής επιστολής ζητώντας από την Ε. Επιτροπή τη μετάθεση των διαδικασιών μετανάστευσης εκτός ενωσιακής επικράτειας. 

Ο κ. Fiala επιβεβαίωσε ότι η ομάδα αποτελείται, προς το παρόν, από 19 χώρες. 

Από πλευράς της, η κα Meloni δήλωσε: “Συμφωνούμε ότι, για τη διαχείριση της μετανάστευσης, είναι προτεραιότητα να εργαστούμε για την εξωτερίκευσή της. Συνεπώς, να εργαστούμε με τρίτες χώρες, να αποτρέψουμε τις ροές παρά να τις διαχειριστούμε.” 

Επίσης, η κα Meloni πρόσθεσε: “Η Ιταλία δίνει το καλό παράδειγμα με το Σχέδιο Mattei για την Αφρική, που σε σχέση με το παρελθόν σκοπεύει να οικοδομήσει ένα νέο μοντέλο για την ανάπτυξη και τη συνεργασία”, αναφερόμενη στο σχέδιο της κυβέρνησής της ύψους €5,5 δισεκατομμυρίων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην Αφρική, την τόνωση της οικονομικής μεγέθυνσης για να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη, και την ανάδειξη της Ιταλίας ως ενεργειακού κόμβου για μεταφορά φορτίων φυσικού αερίου από την Αφρική στην Ευρώπη. 

Η Ιταλία ήταν, επίσης, το πρώτο κράτος-μέλος ΕΕ που υπέγραψε διμερή συμφωνία εξωτερίκευσης (bilateral externalisation agreement) με την Αλβανία.

Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση της κας Meloni αναμόρφωσε όχι μόνον τη μεταναστευτική στρατηγική της Ιταλίας αλλά οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να την ακολουθήσει “κατά πόδας”, με την υπογραφή συμφωνιών με την Τυνησία και την Αίγυπτο. 

Ο κ. Fiala δήλωσε ότι “η συνεργασία της Ιταλίας με την Αλβανία είναι παράδειγμα ενός μοντέλου που μπορούμε να το δοκιμάσουμε και, μετά, να το επεκτείνουμε. Είναι ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση.”

Η εκπρόσωπος τύπου της Ε. Επιτροπής για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων κα Anitta Hipper δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Euractiv ότι, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δύνανται να συνεργάζονται με τρίτες χώρες εκτός της ΕΕ για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Επίσης, πρόσθεσε ότι, “είναι σημαντικό αυτό να γίνεται με πλήρη σεβασμό του ενωσιακού και του διεθνούς δικαίου”.

Πάντως, ενωσιακός αξιωματούχος γνώστης του θέματος δήλωσε στο Euractiv ότι, πρώτα, πρέπει να εφαρμοστεί το ισχύον σύμφωνο μετανάστευσης.

“Επιμένουμε στην εφαρμογή όσων έχουμε συμφωνήσει […] αυτή είναι η πυξίδα μας”, είπε ο ενωσιακός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση υπογράφηκε από όλα τα κράτη μέλη “ακριβώς, επειδή διαμορφώνει μια κατάσταση που όλοι ωφελούνται”.

Η ιδέα της μεταφοράς των διαδικασιών μετανάστευσης στο εξωτερικό – περιλαμβανόμενης της Ιταλο-Αλβανικής συμφωνίας – επικρίθηκε δριμύτατα από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως εκ τούτου, η ΕΕ βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί αναφορικά με την ιδέα της μεταφοράς των διαδικασιών μετανάστευσης στο εξωτερικό και μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με κατηγορίες παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών συνθηκών. 

Επιπρόσθετα της μετανάστευσης, οι ηγέτες της Ιταλίας και της Τσεχίας ομονοούν και σε άλλα θέματα – περιλαμβανόμενης της μελλοντικής ατζέντας της ΕΕ. 

“Εργαζόμαστε μαζί σε Ευρωπαϊκά ζητήματα και έχουμε παρόμοιες απόψεις για τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρώπης,” είπε ο κ. Fiala, επισημαίνοντας την ανταγωνιστικότητα και την οικονομία της ΕΕ ανάμεσα στα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η κα Meloni τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να γίνει ένας “γεωπολιτικός γίγαντας”, που ταυτίζεται με “μια Ευρωπαϊκή βιομηχανία που πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός περίπλοκου διεθνούς συστήματος”. 

Επίσης, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βαθιά ικανοποίηση για τη “σταθερή φιλία” και τις “εξαιρετικές σχέσεις” ανάμεσα σε Ιταλία και Τσεχία.

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο