Του Δημήτρη Γκάτσιου
Τη στιγμή που οι…σκληροί δείκτες του πανδημικού ιού στη χώρα συνεχίζουν να καταγράφουν…μαύρα ρεκόρ, με τις διασωληνώσεις και τους θανάτους να κινούνται στο υψηλότερο επίπεδο του 2021, κυβέρνηση και ειδικοί στρέφουν το βλέμμα τους στο “αποτύπωμα” που θα αφήσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα η εφαρμογή του νέου κύματος των παρεμβάσεων. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, όπως αυτός ήρθε στην πρώτη γραμμή από τον πρωθυπουργό στη διάρκεια του τελευταίου τηλεοπτικού του μηνύματος, παραμένει σταθερός, όσο στελέχη εξακολουθούν να δηλώνουν, με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι η χώρα δεν πρόκειται να τεθεί σε κατάσταση lockdown. Τα μέτρα που εφαρμόζονται από χθες και σχετίζονται με τη διεύρυνση των απαγορεύσεων για τους ανεμβολίαστους έχουν χρονικό ορίζοντα πέραν της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η αξιολόγησή τους θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα από το Μέγαρο Μαξίμου και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και, μέχρι τότε, τα σενάρια που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και σχετίζονται με το ενδεχόμενο περαιτέρω αυστηροποίησης είναι πολλά.
Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ενδεχόμενο…plan B, το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση που η πορεία της Covid-19 στην κοινότητα συνεχίσει να εξαπλώνεται; Ένα σενάριο θέλει την περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου της κίνησης για εκείνη την κατηγορία των πολιτών που έχει επιλέξει να μην εμβολιαστεί. Με λίγα λόγια, οι ανεμβολίαστοι να μην έχουν πρόσβαση ούτε στις δραστηριότητες που έχουν μέχρι σήμερα με rapid test. Ένα ακόμα σενάριο θέλει την επαναφορά της επιτακτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο δεν έχει φύγει ποτέ από το προσκήνιο, ωστόσο η εφαρμογή του έχει ατονήσει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις συγχρωτισμού, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, οι πολίτες δεν το εφαρμόζουν. Ένα ακόμα ερώτημα που μένει να απαντηθεί, πάντως, είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα θελήσει να ανοίξει έναν ακόμα κύκλο υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς, μετά από αυτόν για τους υγειονομικούς και τους εργαζομένους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Προς το παρόν, η συζήτηση αυτή μοιάζει…παγωμένη, αν και υπάρχουν φωνές ανάμεσα στους επιστήμονες, οι οποίες τάσσονται υπέρ για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και κατηγορίες εργαζομένων.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στην άνοδο των ρυθμών της επιχείρησης “Ελευθερία”, είτε μέσα από τις πρώτες δόσεις, είτε μέσα από τις αναμνηστικές. Στελέχη δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες τα ραντεβού που προγραμματίζονται για την πρώτη δόση είναι γύρω στις 20.000 ανά ημέρα, ενώ πριν τα νέα μέτρα κυμαίνονταν μεταξύ 5.000 και 7.000. Σε ό,τι αφορά στην αναμνηστική δόση, αυτή τη στιγμή οι δικαιούχοι είναι λίγο πάνω από 2.827.000, δηλαδή το 43% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 922.000 εμβολιασμοί (32,6% των δικαιούχων) και περίπου 700.000 άλλοι δικαιούχοι έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (24,4%). “Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης περίπου στο 57% των πολιτών που μπορούν να την λάβουν. Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον έχουν υποβληθεί 20.154 αιτήσεις και ήδη έχουν εμβολιαστεί 17.609 συμπολίτες μας και από τις κινητές ομάδες των κέντρων υγείας καθώς και από ιδιώτες γιατρούς”, σημειώνουν, με τα αριθμητικά δεδομένα της “Ελευθερίας” να αφήνουν παράθυρο αισιοδοξίας για περαιτέρω αύξηση των…τσιμπημάτων όσο πλησιάζουμε προς την εορταστική περίοδο.