Σημαντικές αλλαγές στις απολαβές εργαζομένων και στα επιδόματα που λαμβάνουν ομάδες πολιτών φέρνει η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο νέος κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 780 ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 9,4%.
Η αύξηση, σημειωτέον, έχει σημαντικό αντίκτυπο σε μια σειρά επιδομάτων, όπως το τακτικό επίδομα ανεργίας που πλέον φτάνει τα 479 ευρώ. Η σωρευτική αύξηση του επιδόματος ανεργίας από το 2019 είναι στα 80 ευρώ τον μήνα.
Κατώτατος μισθός: Τι αλλάζει στα επιδόματα
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο.
Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.ά.
Η λίστα
Συγκεκριμένα, τα λοιπά επιδόματα διαμορφώνονται ως εξής:
1. Ειδική παροχή μητρότητας : Κατώτατος μισθός
2. Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός
3. Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα
4. Βοήθημα τρίμηνης παραμονή στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
5. Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα
6. Επίσχεσης Εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα
7. Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί
8. Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. ημερομ/θια
9. Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. ημερομ/θια
10. Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. ημερομ/θια
11. Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομ/θια
12. Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας
13. Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας
14. Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. ημερομησθίου
15. Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού
16. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός
17. Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο
18. Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού
19. Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς
Αλλάζει κάτι στις τριετίες;
Ένα σημαντικό ερώτημα που εκφράζουν πολλοί είναι το τι ισχύει τελικά με τις τριετίες. Οι τριετίες, όπως έχει γράψει στον οδηγό του το iefimerida.gr, είναι ουσιαστικά ένα «επίδομα προϋπηρεσίας».
«Πρόκειται για ένα επίδομα που δίνεται με τη μορφή αύξησης σε όποιον συμπληρώνει τρία χρόνια προϋπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη και ειδικότητα» είχε αναφέρει στο iefimerida.gr ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος. Οι τριετίες, εν ολίγοις, αναγνωρίζονται από κάθε επιχείρηση και το «κοντέρ» δε μηδενίζεται στην περίπτωση αλλαγής εργοδότη.
«Η αύξηση υπολογίζεται στο 10% του κατώτατου μισθού και μπορεί να γίνει έως τρεις φορές. Δηλαδή μια αύξηση στην πρώτη τριετία, δεύτερη αύξηση στα έξι χρόνια και μια τρίτη αύξηση στην τρίτη τριετία» σύμφωνα με τον κ. Καρούζο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το καθεστώς που διέπει τις τριετίες δεν αλλάζει. «Εδώ και έντεκα χρόνια με τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις εφαρμόζεται η ίδια νομοθεσία. Το καθεστώς αυτό βάσει της νομοθεσίας, θα αλλάξει όταν η ανεργία περιοριστεί σε ποσοστό κάτω του 10 %. Συνεπώς από την αύξηση που ανακοινώθηκε για τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο ωφελούνται ακόμη περισσότερο οι εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία στην εργασία τους στις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα έχουν επιπλέον αποδοχές οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 30 % ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι ο μικτός κατώτατος μισθός για τους εν λόγω εργαζόμενους μπορεί να φθάσει έως και τα 1183 ευρώ σε δωδεκάμηνη βάση, το δε ετήσιο όφελος σε σχέση με το 2019 κυμαίνεται από 2.002 ευρώ έως 2.366 ευρώ» επισημαίνει το υπουργείο στον οδηγό του.
Τα καθαρά ποσά μετά την αύξηση
Το καθαρό ποσό, μετά την αύξηση, αφού αφαιρεθούν από τα 780 ευρώ οι ασφαλιστικές εισφορές και ο φόρος εισοδήματος διαμορφώνεται στα 667 ευρώ (από 548 ευρώ το 2019).
Το ποσό αυτό όμως πολλαπλασιάζεται επί 14, καθώς κάθε χρόνο καταβάλλονται δώρα και επίδομα άδειας. Έτσι, με αναγωγή σε 12μηνη βάση ο καθαρός κατώτατος μισθός φθάνει στα 778 ευρώ το μήνα (από 639 ευρώ το 2019). Το ετήσιο καθαρό εισόδημα των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό διαμορφώνεται στα 9.336 ευρώ (από 7.667 ευρώ το 2019). Συνεπώς η αύξηση από το 2019 είναι 1.669 ευρώ το χρόνο ή, εναλλακτικά, τρεις επιπλέον καθαροί μισθοί το χρόνο.
Το «αγκάθι» της φορολογίας
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού οι εργαζόμενοι που αμείβονται με αυτόν βγαίνουν από τη ζώνη του αφορολόγητου.
Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι ακόμη και αν λογαριάσει κανείς την επίδραση της φορολογίας οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι σημαντικά κερδισμένοι. Συγκεκριμένα, ενώ το ετήσιο καθαρό εισόδημα του 2022 ήταν 8.597 ευρώ, τώρα πλέον διαμορφώνεται στα 9.336 ευρώ. Με άλλα λόγια το καθαρό τους εισόδημα αφού πληρωθούν οι όποιοι φόροι θα είναι κατά 739 ευρώ μεγαλύτερο. Κάθε αντίθετη άποψη είναι απολύτως αβάσιμη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αμειβομένων με τον κατώτατο μισθό το 2022 μειώθηκε κατά 60.000 άτομα (από 646.000 σε 585.000). Αυτό συνέβη επειδή η ανάπτυξη της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας οδήγησαν συνολικά σε αύξηση των μισθών, πάνω από τον κατώτατο, κάτι που πιστοποιείται τόσο από τις έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ όσο και από τα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ (τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν ότι οι μέσες μηνιαίες αποδοχές το 2022 αυξήθηκαν κατά 12,4 % σε σχέση με το 2019, ποσοστό που υπερβαίνει την άνοδο του πληθωρισμού που μεσολάβησε). Το ίδιο αναμένεται να συμβεί με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω στη χώρα μας οι μισθοί.
Οδηγός: Τι αλλάζει σε απολαβές και επιδόματα με την αύξηση του κατώτατου μισθού -Τα καθαρά ποσά