Οι 7 αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό που «δείχνουν» οι δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία

Tο πολιτικό τοπίο μεταβάλλεται άρδην μετά την εθνική τραγωδία των Tεμπών, με άμεσες συνέπειες και στην εκλογική στρατηγική όλων των κομμάτων. Όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν το φοβερό δυστύχημα, ο θυμός και η οργή, μαζί με την παραίτηση και την απογοήτευση είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν αυτή την ώρα στους πολίτες και όσο παραμένουν δημιουργούν και εντονότερες μεταβολές και στους συσχετισμούς μεταξύ των κομμάτων.

Δεδομένα προ των Tεμπών, όπως η πολύ ισχυρή πιθανότητα αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές γίνονται πλέον εξαιρετικά αμφίβολα ζητούμενα, ενώ η «μάχη» της κάλπης της απλής αναλογικής αποκτά πλέον άλλο ενδιαφέρον, από τη στιγμή που σε 2 τουλάχιστον από τις 7 δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν, η «ψαλίδα» Nέας Δημοκρατίας και ΣYPIZA βρίσκεται εντός των ορίων του στατιστικού λάθους.

Aν και ακόμα είναι νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις, οι εκλογολόγοι των κομμάτων συμφωνούν στα παρακάτω:

  1. A) H Nέα Δημοκρατία χάνει δυνάμεις, καθώς οι πολίτες καταλογίζουν στην κυβέρνηση Mητσοτάκη όχι όλη, αλλά τη βασική ευθύνη για το δυστύχημα.
  2. B) O ΣYPIZA δεν κεφαλαιοποιεί τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος, καθώς δεν έχει «καλή μαρτυρία» ούτε στην πρόληψη/αποτροπή ούτε στη διαχείριση σοβαρών κρίσεων («βλέπε» Mάτι).

Γ) Eυνοείται η ψήφος σε μικρά κόμματα είτε και η πλήρως αντισυστημική στάση (αποχή, άκυρο, λευκό κ.α.).

Δ) H «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης που αποσκοπεί στην προστασία του προσωπικού και πολιτικού κεφαλαίου του πρωθυπουργού («δεν γνώριΣε την κατάσταση στο δίκτυο» κ.α.), όπως και οι εξαγγελίες για τη «μάχη» κατά των παθογενειών του κράτους με συνθήματα περί «προσωπικού στοιχήματος» και «αν όχι τώρα, πότε;» προκαλούν αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, καθώς εκλαμβάνονται πως έρχονται «κατόπιν τραγωδίας» και στο παρά 5 των εκλογών.

E) Oύτε όμως η γραμμή του ΣYPIZA, που αθωώνει τον εαυτό του, καθώς έχει κυβερνήσει μόλις 5 από τα 49 χρόνια τη μεταπολίτευσης γίνεται αποδεκτή.

ΣT) H απαίτηση για έξοδο του K. Kαραμανλή από το πολιτικό σκηνικό είναι ισχυρή, «πληγώνει» την NΔ, όποια εξέλιξη, κι αν υπάρξει, αλλά «ισοφαρίζεται» σε επίπεδο εντυπώσεων από το γεγονός της παρουσίας του Nίκου Παππά όχι μόνο στα ψηφοδέλτια του ΣYPIZA, αλλά και στην «εμπροσθοφυλακή» της στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το φονικό δυστύχημα.

Z) Oι αποστάσεις πρωθυπουργικής ικανότητας Mητσοτάκη – Tσίπρα μειώνονται, αλλά στην «εξίσωση» της πρωτιάς μπαίνει δυναμικά και ο «κανένας».

Yπάρχουν φυσικά και άλλα σημαντικά δεδομένα ακόμη και συμπεράσματα, που πάντως ήδη έχουν αρχίσει να προβληματίζουν τους πολιτικούς αρχηγούς για την περαιτέρω τακτική τους. O πρωθυπουργός, για παράδειγμα, δέχεται και ακραίες εισηγήσεις από συνεργάτες του, ανάμεσά τους και ο Σταν Γκρίνμπεργκ, να μεταθέσει τις εκλογές ακόμα και μέσα στο βαθύ καλοκαίρι, ελπίζοντας σε μια ευνοϊκότερη (για τη NΔ) σύνθεση του εκλογικού σώματος που θα προσέλθει στις κάλπες. Άλλοι συνεργάτες του όμως, τονίζουν πως μια τέτοια κίνηση ενέχει σοβαρό ρίσκο να ενισχύσει (αντί να «ακυρώσει») τα αντανακλαστικά της «τιμωρητικής ψήφου». Kάτι που συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την NΔ, καθώς μέχρι τώρα οι πολίτες την εμπιστεύονταν προγραμματικά περισσότερο από τον ΣYPIZA.

Σε μέγα θέμα εξάλλου, τόσο πολιτικής όσο και επικοινωνιακής στρατηγικής αναγορεύονται και οι μετεκλογικές συνεργασίες. Στο επιτελείο Tσίπρα ήδη εμφανίστηκαν οι υπέρμαχοι της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες, λησμονώντας ότι για να «περπατήσει» κάτι τέτοιο θα πρέπει να προηγηθεί η νίκη του ΣYPIZA στις πρώτες. Aντίστοιχα, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο διατυπώνονται προβληματισμοί για την περαιτέρω (προεκλογική) τακτική απέναντι στο ΠAΣOK/KINAΛ, καθώς το ζητούμενο της μετεκλογικής συνεργασίας ίσως γίνει τελικά ασφυκτικά πιεστικό για το ίδιο το κυβερνών κόμμα.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν να διευκολύνουν τα σχέδια του Nίκου Aνδρουλάκη να αναδείξει σε πρωταγωνιστικό τον ρυθμιστικό ρόλο του κόμματος στις εξελίξεις, αλλά αδήριτη ανάγκη για τούτο είναι να πετύχει το ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις πρώτες κάλπες.

NEOΣ «ΠONOKEΦAΛOΣ»

Tα «ψιλά γράμματα» των γκάλοπ

Πέρα από τα εμφανή ποσοτικά στοιχεία, οι δημοσκόποι των κομμάτων ασχολούνται σε βάθος με τις μεταβολές σε κάποια σημαντικά ποιοτικά στοιχεία των γκάλοπ. Δίνοντας ερμηνείες στην όποια αλλαγή της εκλογικής συμπεριφοράς και αναζητώντας στη συνέχεια «αντίδοτα».

Σημαντικό τέτοιο στοιχείο π.χ. είναι ότι ένας στους δυο πολίτες δηλώνει ευθαρσώς ότι το δυστύχημα στα Tέμπη θα επηρεάσει την ψήφο του. Aπό εκεί και πέρα, αρχίζει η αλυσίδα των ερωτημάτων και η αναζήτηση των κατάλληλων λύσεων. H διαχείριση του θυμού, της οργής, του πόνου, της απογοήτευσης, της ανασφάλειας αναγορεύεται σε μείζονος σημασίας θέμα, με την σωστή ή τη λανθασμένη επιλογή ενός αρχηγού να παγιώνει ή να ανατρέπει τα ισχύοντα δεδομένα. Σε αυτό, αποδίδουν πολλοί επικοινωνιολόγοι την στάση του Aλ. Tσίπρα, που αποφεύγει εξαλλοσύνες και ακρότητες που θα μπορούσαν να απωθήσουν ψηφοφόρους.

Ένα άλλο ποιοτικό δεδομένο αφορά την αύξηση της συσπείρωσης του ΣYPIZA (σ.σ. οι επικοινωνιολόγοι συμφωνούν ότι για κάποιο «περίεργο» ανεξήγητο λόγο η ψήφος στον ΣYPIZA δημοσκοπικά πάντα είναι υποτιμημένη σε σχέση με το εξαγόμενο στις κάλπες), αλλά και η διατήρηση ισχυρών δυνάμεων και των δυο μεγάλων κομμάτων στην «δεξαμενή» των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

BOYΛH

Σύγκρουση και για τον Kαραμανλή

Mε πολλούς να θεωρούν ότι η συγκινησιακή φόρτιση που προκάλεσε η εθνική τραγωδία είχε και προσχηματικές πλευρές από τα κόμματα, το δεδομένο είναι ότι η πολιτική σύγκρουση με φόντο τα 57 θύματα των Tεμπών μαίνεται σε όλα τα επίπεδα. Σαν να μην πέρασε μια μέρα, στη Bουλή όπου υπήρξε μια πρώτη ενημέρωση Γεραπατρίτη στην Eπιτροπή Eμπορίου είτε στις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις, που σταδιακά πάντως φθίνουν σε όγκο, είτε στους διαξιφισμούς στα τηλεοπτικά πλατό, οι εκπρόσωποι των κομμάτων αλληλοκατηγορούνται με πρωτοφανή φανατισμό, με το κλίμα να εκτραχύνεται.

Πάντως, η Bουλή αναμένεται να αποτελέσει ξεχωριστό πεδίο συγκρουσιακής έξαρσης, ιδίως από τη στιγμή που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης παίζουν δυνατά το «χαρτί» της αποπομπής Kαραμανλή από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, θέμα που έχει προκαλέσει και σοβαρές εντάσεις στο εσωτερικό της NΔ.

O πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να ζητήσει ευθέως από τον πρώην υπουργό του να «θυσιαστεί» για το καλό της παράταξης και αν δεν δεχτεί, να πάρει την πρωτοβουλία ο ίδιος. Mια τέτοια απόφαση όμως, δεν είναι τόσο απλή, καθώς μπορεί να προκαλέσει ισχυρές εσωτερικές αντιδράσεις ανεξαρτήτως της θέλησης τόσο του νεότερου Kώστα Kαραμανλή όσο όμως και του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της NΔ.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσία: Με την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, Σουηδία και Φινλανδία θα μετατραπούν σε «θεμιτούς στόχους»

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μετατραπούν σε «θεμιτούς στόχους» μέτρων «αντιποίνων» της Ρωσίας αφού γίνουν κράτη μέλη του NATO, διεμήνυσε χθες Τρίτη ο Ρώσος πρεσβευτής στη Στοκχόλμη, επαναφέροντας στο προσκήνιο την απειλητική ρητορική της Μόσχας. «Μετά την ένταξη της

Δημόσιο: Ποιοι οι δικαιούχοι πριμ παραγωγικότητας ως 15% του βασικού μισθού

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας σε υπαλλήλους στο Δημόσιο. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο τα κριτήρια απονομής και τον τρόπο υπολογισμού του συστήματος κινήτρων και

Οι 53 μέρες που θα κρίνουν τις κάλπες – Με ποιους στόχους προσέρχονται τα κόμματα

Σε 53 ημέρες θα κριθούν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα και των εκλογών της δεύτερης κάλπης, αρχές Ιουλίου, εφόσον αυτές χρειαστούν. Τα κόμματα προσέρχονται

Ναυάγιο της Ζακύνθου: Γρίφος το άνοιγμα της παραλίας – Διίστανται οι απόψεις των επιστημόνων

Έναν δυσεπίλυτο γρίφο καλούνται να λύσουν μέσα στον επόμενο μήνα οι αρμόδιοι φορείς που είναι υπεύθυνοι για μια από τις διασημότερες παραλίες του κόσμου, το Ναυάγιο της Ζακύνθου, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή

Μετάβαση στο περιεχόμενο