Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση θανατηφόρων λοιμώξεων από τη θάλασσα λόγω υπερθέρμανσης

Η συνεχής θέρμανση του κλίματος θα μπορούσε να αυξήσει τις θανατηφόρες λοιμώξεις από τη θάλασσα!

Τα βακτήρια Vibrio vulnificus αναπτύσσονται σε ζεστά ρηχά παράκτια νερά στη θάλασσα και μπορούν να μολύνουν έναν άνθρωπο μετά από ένα κόψιμο ή ένα τσίμπημα εντόμου κατά την επαφή με τη θάλασσα.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιεύει το eurekalert.org δείχνει ότι ο αριθμός των μολύνσεων από V. vulnificus κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, ένα παγκόσμιο hotspot για τέτοιες λοιμώξεις, έχει αυξηθεί από 10 περιστατικά σε 80 κάθε χρόνο.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports , είναι σημαντικά γιατί, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ δεν είναι μεγάλος, κάποιος που έχει μολυνθεί με V. vulnificus έχει μια στις πέντε πιθανότητες να πεθάνει. Είναι επίσης το πιο ακριβό θαλάσσιο παθογόνο στις ΗΠΑ για θεραπεία.

Η ασθένεια κορυφώνεται το καλοκαίρι με τα μπάνια στη θάλασσα

Η ασθένεια κορυφώνεται το καλοκαίρι με τα βακτήρια να εξαπλώνονται γρήγορα και να βλάπτουν σοβαρά τη σάρκα του ατόμου. Ονομάζεται συνήθως ασθένεια από «σαρκοφάγα» και πολλοί άνθρωποι που επιζούν έχουν ακρωτηριαστεί στα άκρα.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Elizabeth Archer, μεταπτυχιακή ερευνήτρια στη Σχολή Περιβαλλοντικών Επιστημών της UEA, δήλωσε: «Η προβλεπόμενη αύξηση των λοιμώξεων υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση των πολιτών και της δημόσιας υγείας στις περιοχές που επηρεάζονται. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας καθώς απαιτείται άμεση δράση όταν εμφανιστούν συμπτώματα.

«Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα αλλάζουν το κλίμα μας και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονες στις ακτές του κόσμου, οι οποίες αποτελούν σημαντικό όριο μεταξύ των φυσικών οικοσυστημάτων και των ανθρώπινων πληθυσμών και αποτελούν σημαντική πηγή ανθρώπινων ασθενειών.

«Με τη μελέτη μας εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, οι λοιμώξεις από το V. vulnificus θα επεκταθούν και προβλέπουμε ότι μπορεί να αναφέρονται κάθε χρόνο περίπου 140-200 μολύνσεις από V. vulnificus ».

Τα ενεργά μέτρα ελέγχου θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν προγράμματα μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης για ομάδες κινδύνου, για παράδειγμα ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενες παθήσεις υγείας, και σήμανση ακτών σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Iain Lake είπε: «Η παρατήρηση ότι τα κρούσματα του V. vulnificus έχουν επεκταθεί προς τα βόρεια κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ είναι μια ένδειξη της επίδρασης που έχει ήδη η κλιματική αλλαγή στην ανθρώπινη υγεία και στην ακτογραμμή».

Healthstories Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση θανατηφόρων λοιμώξεων από τη θάλασσα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Οι αρχικές τοποθεσίες των 709 επιβεβαιωμένων μη τροφικών λοιμώξεων V. vulnificus που αναφέρθηκαν στη βάση δεδομένων Cholera and Other Vibrio Illness Surveillance (COVIS) μεταξύ 2007 και 2018 εντός 200 χλμ. στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ (μπλε σκίαση). (φωτό: nature.com)

Η μελέτη είναι η πρώτη που χαρτογραφεί πώς έχουν αλλάξει οι θέσεις των κρουσμάτων V. vulnificus κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Επίσης, είναι η πρώτη που διερευνά πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την εξάπλωση των κρουσμάτων στο μέλλον.

Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Τζέιμς Όλιβερ από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Σάρλοτ, στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Πρόκειται για μία μελέτη ορόσημο που όχι μόνο συνδέει την παγκόσμια κλιματική αλλαγή με τις ασθένειες, αλλά παρέχει ισχυρά στοιχεία για την περιβαλλοντική εξάπλωση αυτού του εξαιρετικά θανατηφόρου βακτηριακού παθογόνου».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2023: Αναρτήθηκε το μηνιαίο ενημερωτικό

Πληροφορούνται τα μέλη ΕΑΑΛΣ και οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας ότι πριν λίγο αναρτήθηκαν τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα πληρωμής σύνταξης για τον Ιούνιο 2023. Εξατομικευμένη πρόσβαση στο ενημερωτικό σημείωμα κάθε δικαιούχου, μπορεί να αποκτηθεί με είσοδο (με χρήση των προσωπικών κωδικών

Πρόεδρος Ναυαγοσωστών: “Είμαστε εκτός στόχων, άρα, δυστυχώς, περισσότεροι θάνατοι…”

Πολλά ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν με τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, παρά την κίνηση του ΥΠΕΣ να επιχορηγήσει τους Δήμους, τον προηγούμενο μήνα με €10 εκ. για προσλήψεις. Και αυτό διότι ανακύπτουν πρακτικά ζητήματα, που η Πολιτεία δεν σκέφτηκε και πλέον οι στόχοι για

«Για να δούμε την προίκα μας»

Για διακίνηση μεταναστών μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο διώκονται πέντε αστυνομικοί από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου. Πρόκειται για τέσσερις αστυφύλακες και έναν ανθυπαστυνόμο, που συνελήφθησαν χθες από στελέχη της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Κατηγορούνται ότι σε συνεννόηση με διακινητές

Ω καιροί, ω ήθη…

Κύριε Αρχισυντάκτα, Η πρόσβαση στον αύλειο χώρο του κτιρίου ΥΝΑΝΠ/Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στη Δραπετσώνα θεωρώ αδιανόητο να επετράπη από όσους είχαν την ευθύνη για την τάξη και την ασφάλεια πέριξ και εντός του κτιρίου ΥΝΑΝΠ/Αρχηγείου.  Σίγουρα, έλαβαν κάποια εντολή… Όμως, από

Μετάβαση στο περιεχόμενο