Οι Κυκλάδες κινδυνεύουν – Ένταξη στους επτά απειλούμενους ευρωπαϊκούς τόπους

Στα επτά πλέον απειλούμενα μνημεία και τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης βρίσκονται για το 2024 και οι Κυκλάδες και συγκεκριμένα η Σίφνος, η Σέριφος και η Φολέγανδρος. Η λίστα ανακοινώθηκε σήμερα από την Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) και η ένταξη των νησιών σε αυτήν έχει γίνει, σύμφωνα με το σκεπτικό γιατί «τα νησιά κινδυνεύουν να χάσουν τον αυθεντικό τους χαρακτήρα, καθώς η ταχεία τουριστική οικοδόμηση απειλεί να επισκιάσει την εγγενή ομορφιά τους».

Όπως αναφέρεται, οι  Κυκλάδες, φημισμένες για τη μοναδική γοητεία και τον πλούσιο πολιτισμό τους βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πληθώρα προκλήσεων, που προέρχεται από την έξαρση της τουριστικής ανάπτυξης και η ανεξέλεγκτη δόμηση. Έτσι, παρά την οικονομική ανάπτυξη που επιτυγχάνεται, δημιουργείται και πλήθος περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και κοινωνικών ζητημάτων, όπως η υποβάθμιση των φυσικών πόρων, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, η λειψυδρία, τα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων και οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.

Ιδιαίτερη ανησυχία μάλιστα  –πάντα κατά Europa Nostra – ότι  προκαλούν οι μικρότεροι νησιωτικοί προορισμοί εντός των Κυκλάδων, οι οποίοι υφίστανται το κύριο βάρος του υπερτουρισμού. Στην περίπτωσή τους σημειώνεται, ότι η ζήτηση για καταλύματα έχει οδηγήσει σε νέες κατασκευές, που κτίζονται  πέραν των ορίων των οικισμών με αποτέλεσμα την καταστροφή του ευαίσθητου περιβάλλοντος. Ειδικότερα, τα δομημένα τετραγωνικά μέτρα σ’ αυτά τα νησιά έχουν διπλασιαστεί σχεδόν σε μία τετραετία (2018-2022).

Νέος οικισμός στην Σέριφο

Μνημεία στην Τουρκία

Ο φετινός κατάλογος περιλαμβάνει και δύο μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου 2023, ο οποίος προκάλεσε σοβαρές ανθρώπινες απώλειες, όπως και απώλειες πολιτιστικής κληρονομιάς στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και την Σιδηρά Πύλη της Αντιόχειας.

Οι άλλοι τόποι-μνημεία είναι η Συναγωγή της Σιένα στην Ιταλία, που υπέστη δομικές ζημιές από σεισμό, που είχε σημειωθεί επίσης τον Φεβρουάριο του 2023, καθώς και η Εκκλησία του Σαν Πιέτρο στο Μιλάνο. Επίσης οι Εργατικές Κατοικίες Roubaix-Tourcoing  στην Γαλλία και η Οικία του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στη Σερβία.

Η επιλογή των επτά μνημείων προήλθε από τα έντεκα, που αρχικά είχαν προταθεί από την Συμβουλευτική Επιτροπή του προγράμματος ενώ γενικότερα οι υποψηφιότητες γι’ αυτήν την αρνητική λίστα κατατίθενται από οργανώσεις μέλη, συνεργαζόμενες οργανώσεις και μεμονωμένα μέλη της Europa Nostra. Κατά την διαδικασία εξάλλου, η τελική επιλογή γίνεται με βάση την πολιτιστική σημασία και αξία του καθενός, καθώς και τον σοβαρό κίνδυνο, που αντιμετωπίζουν σήμερα.

Η επιχορήγηση

Επιπλέον ρόλο διαδραματίζουν αφ’ ενός  η πρόθεση των τοπικών κοινωνιών και η δέσμευση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων  για τη διάσωση αυτών των τόπων και αφ’ ετέρου και η δυνατότητα των μνημείων-τόπων να λειτουργήσουν ως καταλύτης για μια βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.

Ως συνέχεια, τα επτά  επιλεγμένα μνημεία και τόποι πρόκειται  να λάβουν επιχορήγηση από το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους 10.000 ευρώ ανά τοποθεσία, με σκοπό την υλοποίηση μιας συμφωνημένης και έγκαιρης δραστηριότητας,  που θα συμβάλει στη διάσωσή τους.

Να σημειωθεί πάντως, ότι η συγκεκριμένη λίστα της Europa Nostra, που δημοσιεύεται ετησίως, παρά το σημαντικό ρόλο της στην υπόδειξη απειλούμενων μνημείων και τόπων της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να είναι ενδεικτική. Πολύ απλά υπάρχουν πολύ περισσότεροι ή άλλοι χώροι και μνημεία, που μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο αλλά δεν έχει ενδιαφερθεί κάποιος φορέας για να τα αναδείξει.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο