Οι περιπέτειες της κυρίας «VDL» δεν τέλειωσαν – Δύσκολο το 50% των ψήφων στο Ευρωκοινοβούλιο

Στις 18 Ιουλίου η κρίσιμη ψηφοφορία. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν χρειάζεται την ψήφο των 361 από τους 720 Ευρωβουλευτές.

Από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βγήκε λευκός καπνός για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Μετά τα παζάρια μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών επετεύχθη συμφωνία για την ανανέωση της πενταετούς θητείας της στην προεδρία της Κομισιόν. Όμως τώρα έρχεται το πιο δύσκολο μέρος στο δρόμο της «VDL» για το κορυφαίο αξίωμα της ΕΕ.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πρέπει να αντιμετωπίσει μια ψηφοφορία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο των 720 εδρών. Οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να τα βρήκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά η απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για την εκλογή της εκτιμάται από πολιτικούς αναλυτές πως είναι μεγαλύτερη πρόκληση.

Η VDL θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 361 ψήφους σε μια μυστική ψηφοφορία. Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσλιαδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, των τριών ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων, που συμμάχησαν για την προώθηση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανέρχονται σε 399. Θεωρητικά λοιπόν η πλειοψηφία υπάρχει για την επανεκλογή της.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, αναλυτές εκτιμούν πως ένα ποσοστό περίπου 10% ενδέχεται να μην την υποστηρίξει. Εάν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν τότε ο αριθμός των ευρωβουλευτών περιορίζεται κοντά στο όριο των 361. Το πόσοι ακριβώς θα είναι οι «αποστάτες» μένει να αποδειχτεί στις 18 Ιουλίου, όταν και αναμένεται να διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται πως το 2019, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε καταφέρει να εκλεγεί με μια οριακή πλειοψηφία μόλις εννέα ψήφων. Αυτή τη φορά ορισμένα από τα κόμματα που την υποστήριξαν τότε, όπως το εθνικιστικό πολωνικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη, έχουν ανακοινώσει πως δεν θα την ψηφίσουν ξανά. Ανάλογες προθέσεις έχουν εκφράσει για παράδειγμα και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα της Γαλλίας, αλλά και το Ιρλανδικό Fianna Fáil.

Δύσκολος γρίφος

Σε περίπτωση που οι υποστηρικτές της πέσουν κάτω των 361 ευρωβουλευτών, τότε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα κληθεί να λύσει έναν δύσκολο πολιτικό γρίφο:

Εάν στραφεί προς τους «Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές» (ECR), την ακροδεξιά ομάδα της Τζόρτζια Μελόνι, τότε θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελευθέρους. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός απείχε από την ψηφοφορία υπέρ της Φον Ντερ Λάιεν το βράδυ της Πέμπτης, επιφυλασσόμενη για την τελική στάση του κόμματος και της ευρωομάδας της, ανάλογα με τα ανταλλάγματα θα της προσφερθούν.

Εάν πάλι στραφεί προς τους Οικολόγους, τότε θα πρέπει να δεσμευτεί για την υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης «πράσινης» ατζέντας, με την οποία ωστόσο διαφωνούν πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μεταξύ αυτών και οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες.

Η πιο επικίνδυνη στρατηγική

Και οι δύο επιλογές φαίνονται αρκετά ριψοκίνδυνες, ωστόσο, το Politico, σταθμίζοντας τις επιλογές της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εκτιμά πως η πιο επικίνδυνη επιλογή είναι η προσέλκυση της Μελόνι και άλλων ακροδεξιών της ομάδας των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών». Σημειώνεται πως μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, η ECR έχει αναδειχθεί στην τρίτη ισχυρότερη παράταξη του ευρωκοινοβουλίου, πίσω από το ΕΛΚ και τους Σοσιαλδημοκράτες και ξεπερνώντας σε έδρες τους Φιλελευθέρους (Renew Europe).

Ενδεικτικό είναι πως οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι έθεσαν ως βέτο τη μη παρουσία της Μελόνι στις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στη συμφωνία για την «τρόικα» των Βρυξελλών, δηλαδή για την επιλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) στην προεδρία της Κομισιόν, του Αντόνιο Κόστα (S&D) στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κάγια Κάλας (Renew Europe) για επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Η μη συνεργασία με την ακροδεξιά της Τζόρτζια Μελόνι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τις δύο ευρωομάδας. Αν η VDL αποφασίσει να προσεγγίσει την πρωθυπουργό της Ιταλίας, έχουν προειδοποιήσει πως θα τραβήξουν την πρίζα.

Τι θα συμβεί εάν δεν εκλεγεί

Στις 2 Ιουλίου η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναμένεται να συναντηθεί κατ’ ιδίαν και κεκλεισμένων των θυρών με τους επικεφαλής των ευρωομάδων των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων για να μετρήσουν τα «κουκιά». Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των ευρωομάδων σχετικά με τις λεγόμενες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες διαμορφώνουν και την βάση της πολιτικής ατζέντας της Κομισιόν για την επόμενη πενταετία.

Εάν οι συζητήσεις ναυαγήσουν και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεν καταφέρει να συγκεντρώσεις την αναγκαία πλειοψηφία, τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει στη διάθεσή του έναν μήνα για να αναζητήσει έναν νέο υποψήφιο. Στον αντίποδα, εάν καταφέρει να επανεκλεγεί τότε θα ξεκινήσουν επίσημα οι συζητήσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες για τις θέσεις των επιτρόπων. Μια προεργασία έχει ήδη γίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες καθώς τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν είθισται να είναι μεταξύ των «ανταλλαγμάτων» για την υποστήριξη της υποψηφιότητας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος υπουργός Ναυτιλίας στη Βρετανία

Ο Μάικ Κέιν (φωτογραφία) διορίστηκε υπουργός Ναυτιλίας από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας μετά τη νίκη τους στις γενικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα. Ο Κέιν έχει εκπροσωπήσει την κυρίως εργατική τάξη στην εκλογική περιφέρεια των Wythenshawe και Sale

Στην πατρίδα του Οδυσσέα, δεν τον θέλουν… (*)

ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι είστε ένας άνθρωπος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που ασχολείται με την εμπορική ναυτιλία, η οποία είναι τοις πάσι γνωστό- αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών. Γνωστό είναι επίσης ότι διά της ναυτιλίας, με

Νέες προδιαγραφές ρυμούλκησης για την ασφαλή διαχείριση υπηρεσιών στα λιμάνια

Με στόχο η διαχείριση των ναυτικών συμβάντων στο Αιγαίο αλλά και η ρυμούλκηση μεγάλων πλοίων στα λιμάνια να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε νέα “πίστωση” χρόνου στα ρυμουλκά πλοία να συμμορφωθούν πλήρως με τις νέες προδιαγραφές του προεδρικού

Τα μαθήματα από τη δράση των φρεγατών κατά των UAV στην Ερυθρά

Χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών εξάγουν οι Έλληνες αξιωματικοί από τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέχρι σήμερα τα ελληνικά πλοία έχουν καταρρίψει τρία UAV των Χούθι, ένα εκ των οποίων με τη

Μετάβαση στο περιεχόμενο