ΟΛΘ: Ανοίγει νέο dry port στη Σερβία μετά το πρώτο στη Σόφια

Το 9μηνο του 2021 διακινήθηκαν πάνω από 5,6 χιλιάδες TEUs, χρησιμοποιώντας 166 τρένα, προς την νεοσύστατη θυγατρική «ThPA Sofia»

Δυναμικό άνοιγμα στα Βαλκάνια πραγματοποιεί η ΟΛΘ ΑΕ στο πλαίσιο της ενίσχυσης του στρατηγικού της ρόλου ως κύρια θαλάσσια πύλη για τη Νοτιοανατολική, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της σε άλλες χώρες αλλά και μέσω των αναπτυξιακών έργων υποδομής του λιμανιού.

Εδώ και έναν χρόνο η ΟΛΘ ΑΕ έχει δημιουργήσει ένα dry port κοντά στη Σόφια της Βουλγαρίας. Πρόκειται για ένα κέντρο διαμετακόμισης που ενώνει την εμπορική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης με τη Σόφια. Η λογική είναι ότι εμπορευματοκιβώτια μεταφέρονται σιδηροδρομικώς από το ένα λιμάνι στο άλλο. Πλεονεκτήματα μεταξύ άλλων είναι ότι καταρχάς πρόκειται για επιλογή οικολογική-πράσινη αφού μειώνονται οι εκπομπές αερίων σε σύγκριση με τη μεταφορά των “κουτιών” με φορτηγά οχήματα καθώς μειώνεται ο χρόνος παράδοσης αφού φτάνουν σε 10ώρες. Το 9μηνο του 2021 διακινήθηκαν πάνω από 5,6 χιλιάδες TEUs, χρησιμοποιώντας 166 τρένα, προς την νεοσύστατη θυγατρική “ThPA Sofia EAD”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «newmoney», η διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ δρομολογεί και δεύτερη επιχειρηματική κίνηση. Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργήσει και δεύτερο dry port, αυτή τη φορά στη Σερβία με την ίδια λογική που δημιουργήθηκε το πρώτο στη Σόφια.

Αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2022.

Με την κίνηση αυτή ενισχύεται σημαντικά η συνδεσιμότητα του λιμένα της Θεσσαλονίκης με τις γειτονικές χώρες δημιουργώντας καινοτόμες λύσεις συνδυασμένων μεταφορών, ειδικότερα μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας.

Αναφορικά με το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της ΟΛΘ ΑΕ η διακίνηση για το τρίτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 2,7%, από 118.000 TEUs το τρίτο τρίμηνο του 2020, σε 121.000 TEUs την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Ακολούθως, η συνολική διακίνηση για την περίοδο του 9μήνου του 2021 αυξήθηκε κατά 6,2%, από 335.000 TEUs την περίοδο 1/1- 30/9/2020, σε 356.000 TEUs την περίοδο 1/1- 30/9/2021.

Αναφορικά με το Σταθμό Συμβατικού Φορτίου, η διακίνηση για το τρίτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 5,6%, από 951 χιλ. τόνους σε 1.004 χιλ. τόνους. Κατά την περίοδο του 9μήνου οι όγκοι αυξήθηκαν κατά 10,7%, από 2.839 χιλ. τόνους το 9μηνο του 2020, σε 3.144 χιλ. τόνους το 9μηνο του 2021.

Μηνάς Τσαμόπουλος

ΟΛΘ: Ανοίγει νέο dry port στη Σερβία μετά το πρώτο στη Σόφια

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναφορά του βουλευτή Αργολίδας Α. Πουλά για την αναβάθμιση του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Πορτοχελίου

Την αναβάθμιση του Α’ Λιμενικού Τμήματος Πορτοχελίου ζητά ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς με αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς: ΑΝΑΦΟΡΑ Προς τον

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Η “προσωρινή” μεταστέγαση της ΜΥΑ/ΛΣ ενέχει πολλούς κινδύνους

Επιστολή ποεπλσ στον Αρχηγό ΛΣ Προς: Αρχηγό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο ΛΣ Γεώργιο Αλεξανδράκη Κοιν.: Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη Θέμα: “Μεταστέγαση ΜΥΑ/ΛΣ στις κτιριακές εγκαταστάσεις Παγόδας Πειραιά” κ. Αρχηγέ, Η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών Λιμενικού Σώματος αποτελεί μία υπηρεσία, η οποία

Γράφει ο Ανθυπ/στης ΛΣ Λάλας Π. : Ιταλικές εκλογές 2022 – Η αγωνία της Ευρώπης για το μέλλον της

Γράφει ο ΛΑΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ   ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ  Σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, από τις 8:00 το πρωί ώρα Ελλάδας, έχουν ανοίξει οι κάλπες για τις ίσως πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων χρόνων

Έρευνες από βατραχανθρώπους του Λιμενικού στη λίμνη Κρεμαστών για την 48χρονη αγνοούμενη

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Λιμενικό με εντολή του Αρχηγού ΛΣ Αντιναυάρχου κ. Γιώργου Αλεξανδράκη διατέθηκε κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. για παροχή συνδρομής στις έρευνες που διεξάγονται προς εντοπισμό 48χρονης αγνοούμενης στη Λίμνη Κρεμαστών Δήμου Αγράφων. Πρόκειται για τετραμελές