Ολυμπιακοί Αγώνες – Αγγελοπούλου: Το κόστος, τα ακίνητα και η «χρεοκοπία»

«Δεν νομίζω ότι χρεοκόπησαν οι Ολυμπιακοί την ελληνική οικονομία» επέμεινε η κα. Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Αθήνα 2004 – Τα ποσά που ανέφερε, η αξιοποίηση των ακινήτων και τα συνολικά οφέλη.

Ως τους δεύτερους φθηνότερους στην ιστορία των θερινών Ολυμπιακών μετά τους αντίστοιχους στο Λος Άντζελες το 1932 χαρακτήρισε η κα. Γιάννα Αγγελοπούλου τους Αγώνες της Αθήνας το 2004, επικαλούμενη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 2016 στην ομιλία της από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών για την επέτειο των 20 χρόνων από την τέλεσή τους.

Κατά την πρόεδρο τη Οργανωτικής Επιτροπής, οι Ολυμπιακοί της Αθήνας ήταν τέλειοι και πέτυχαν εξ ολοκλήρου διότι «έγιναν εθνική υπόθεση, κοινό στοίχημα για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα». Άφησαν άλλωστε κι ένα «πλεόνασμα που επιστρέψαμε» στα ταμεία του κράτους.

Η κα. Γιάννα Αγγελοπούλου ρωτήθηκε για το ακριβές κόστος και αποκρίθηκε ότι «ο προϋπολογισμός της οργανωτικής επιτροπής ήταν 2 δισ., 98 εκατομμύρια και 400.000». Ακολούθως ανέλυσε πως «οι Αγώνες έκλεισαν με πλεόνασμα 130,6 εκατ. ευρώ, το οποίο αποδώσαμε στο ελληνικό δημόσιο», προσθέτοντας ότι «η πραγματική συμμετοχή του δημοσίου, μετά τα χρήματα που επιστρέψαμε, ήταν 151,9 εκατομμύρια». Ή αλλιώς «το 7% του κόστους των Αγώνων». Τα υπόλοιπα, κατά την πρόεδρο της ΟΕ «ήταν χρήματα που συγκεντρώσαμε από χορηγίες, εισιτήρια και τηλεοπτικά δικαιώματα».

Η κα. Γιάννα Αγγελοπούλου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

«6,5 δισ. μέσα σε μια δεκαετία»

Επειδή η κα. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στα ποσά που αφορούσαν αποκλειστικά την οργανωτική επιτροπή, της ζητήθηκε να εμβαθύνει περισσότερο επί των έργων – ολυμπιακών ακινήτων και εγκαταστάσεων που πραγματοποιήθηκαν ως μέρος του φακέλου διεκδίκησης. Αν και, όπως επεσήμανε, «θα μπορούσα να πω ότι δεν ήταν δική μου ευθύνη» υπογράμμισε επαναφέροντας «μια ολοκληρωμένη μελέτη που έκανε το ΙΟΒΕ το 2015» πως «η συνολική δημόσια δαπάνη για ό,τι ήταν ή χαρακτηρίστηκε ολυμπιακό έργο (και ένα μεγάλο μέρος δεν ήταν ολυμπιακά έργα, απλώς έγιναν επ’ ευκαιρία των αγώνων) ήταν 6,5 δισ. μέσα σε μια δεκαετία 2000-2010».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, πρόκειται μόλις για «το 1% των συνολικών δαπανών του δημοσίου την ίδια περίοδο», την ίδια ώρα που «οι Αγώνες προσέθεσαν 2,5% στο ΑΕΠ και έφεραν 2,9 δισ. δημόσια έσοδα – ΦΠΑ, εργοδοτικές εισφορές κλπ. – συν τα επιπρόσθετα έσοδα στον τουρισμό».

Κάνοντας χρήση μάλιστα του πορίσματος της ίδιας μελέτης σημείωσε ότι «αν η επένδυση των Αγώνων, υλική και άυλη, είχε αξιοποιηθεί καλύτερα τα επόμενα χρόνια, θα είχαμε 0,2% υψηλότερο ΑΕΠ κάθε χρόνο». Γι’ αυτό και επέμεινε ότι «δεν νομίζω ότι χρεοκόπησαν οι αγώνες την ελληνική οικονομία. Οι αριθμοί είναι εδώ».

«Φαντάζεστε τη ζωή μας χωρίς αυτά τα έργα;»

Όπως συμπλήρωσε ακόμη η κα. Αγγελοπούλου, δεύτερη σκέψη δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό της. «Η Ελλάδα ξαναμπήκε στον χάρτη. Αυτό που αποκτήσαμε τότε, το κύρος στον κόσμο, είναι ακόμα ζωντανό, υπάρχει. Έπειτα είναι οι υποδομές που επί δεκαετίες σχεδιάζονταν (κι ίσως ακόμη στο σχεδιασμό θα ήταν), αν οι Αγώνες δεν έδιναν το κίνητρο να επιταχυνθούν όλα. Αεροδρόμιο στα Σπάτα, Μετρό, Αττική οδός, Προαστιακός, έργα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, σύνδεση Κηφισού με δέλτα Φαλήρου, Ολυμπιακός δακτύλιος, κόμβος Κηφισίας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων κλπ.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διερωτήθηκε μάλιστα αν «μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή μας χωρίς αυτά τα έργα», όπως κι αν «υπολογίζετε πόσο ωφελήθηκε η εθνική οικονομία» στο σύνολό της.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι «κάναμε αυτό που δεν περίμενε κανείς ξένος, αλλά ούτε εμείς οι ίδιοι» και πως «το πιο σημαντικό είναι η εικόνα που απέκτησαν για την Ελλάδα όλοι όσοι εργάστηκαν, οι εθελοντές, οι θεατές και τα 4,5 δις τηλεθεατών του εξωτερικού, όταν τέλειωσαν οι Αγώνες. Μην υποτιμάτε αυτό το αίσθημα. Δεν εξατμίστηκε. Και νομίζω ότι τώρα, τα τελευταία χρόνια αρχίζουμε να το ξαναβρίσκουμε», θεωρώντας ότι «ποτέ δεν είναι αργά» προκειμένου ν’ αξιοποιηθεί «η ολυμπιακή κληρονομιά, η υλική και η άυλη, το κύρος που κέρδισε τότε η χώρα, οι υποδομές που δημιούργησε, οι άνθρωποι που εκπαίδευσε, η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε», διότι «όλα αυτά είναι ακόμη εδώ».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο