Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Βλέπει «χαμηλές πτήσεις» στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου λόγω πολέμου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου μείωσε απότομα τις προοπτικές του για το παγκόσμιο εμπόριο φέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί, μάλιστα, ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για τις συνέπειες.

«Πλέον αναμένουμε αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών κατά 3,0% το 2022 -μειωμένο συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη για 4,7%- και 3,4% το 2023, αλλά αυτές οι εκτιμήσεις είναι λιγότερο βέβαιες από το συνηθισμένο λόγω της ρευστής φύσης της σύγκρουσης», δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) σε δελτίο τύπου.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι, δεδομένων των τρεχουσών εκτιμήσεων για το ΑΕΠ, «η αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών το 2022 θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλή όσο 0,5% ή τόσο υψηλή έως και 5,5%.

Ο ΠΟΕ είπε ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της κρίσης ήταν η απότομη άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο χώρες που λειτουργούν ως κύριοι προμηθευτές βασικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, ενέργειας και λιπασμάτων, «οι προμήθειες των οποίων απειλούνται τώρα από τον πόλεμο».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει τεράστιο ανθρώπινο πόνο, αλλά έχει επίσης βλάψει την παγκόσμια οικονομία σε μια κρίσιμη συγκυρία. Ο αντίκτυπός του θα γίνει αισθητός σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος των δαπανών των νοικοκυριών», δήλωσε η γενική διευθύτρια του οργανισμού, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, στο δελτίο τύπου.

«Οι μικρότερες προμήθειες και οι υψηλότερες τιμές για τα τρόφιμα σημαίνουν ότι οι φτωχοί του κόσμου θα μπορούσαν να αναγκαστούν να ζήσουν χωρίς αυτές. Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί», πρόσθεσε.

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Φόβοι για πιθανή επισιτιστική κρίση
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η Οκόντζο-Ιουεάλα προειδοποίησε ότι είναι μια πιθανή επισιτιστική κρίση και ότι 35 αφρικανικές χώρες που εισάγουν τρόφιμα είτε από την Ουκρανία είτε από τη Ρωσία είτε και από τις δύο πλήττονται σοβαρά, αναφέροντας ειδικότερα την Αίγυπτο και την Τυνησία.

«Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε αποφασιστικά στο θέμα των τροφίμων, προκειμένου να αποφευχθούν οι εξεγέρσεις για το φαγητό», είπε η γενική διευθύτρια του ΠΟΕ.

Η Οκόντζο-Ιουεάλα εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της για την περίοδο συγκομιδής και φύτευσης στην Ουκρανία για φέτος και την επόμενη χρονιά. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κάποιου είδους ανθρωπιστική κάλυψη ώστε οι αγρότες να μπορούν να φυτέψουν», είπε.

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Βλέπει «χαμηλές πτήσεις» στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου λόγω πολέμου

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδρύθηκε η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Λακωνίας με έδρα τη Νεάπολη.

Δημοσιεύθηκε χθες 2/2/2023 το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση, οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Λακωνίας και της Σχολής Πλοιάρχων αυτής. Η σχολή Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (πλοιάρχων) έχει πλέον ιδρυθεί στη Νεάπολη του Δήμου ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ. “Μια μεγάλη ημέρα χαράς

Ν. Ανδρουλάκης: Η παράσταση μίμησης του Ανδρέα τελείωσε κ. Τσίπρα

Σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Με ανάρτησή του κατηγορεί τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «παράσταση» μιμητισμού του Ανδρέα Παπανδρέου σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν αποδέχεται μαθήματα ιδεολογικής συνέπειας. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει στην

Συμμετοχή της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων

Μετά την απόφαση που έλαβε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. συμμετείχε στην ανωτέρω Επιτροπή, κατά την ακρόαση φορέων και προσώπων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από την πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων της Βουλής των

Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας: Προμήθεια ενός σκάφους στη Λιμενική Αρχή Στυλίδας

Το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας, προχωρά στην προμήθεια ενός σκάφους με ενισχυμένο πλαστικό, τύπου IOLAOS 410 JHONPOL, ολικού μήκους 4,10 μέτρων, το οποίο διαθέτει ενσωματωμένη κονσόλα. Το σκάφος θα παραχωρηθεί άμεσα στη Λιμενική Αρχή Στυλίδας, για την υποστήριξη του έργου του