Πάγωμα μισθολογικών αυξήσεων στην Ευρωζώνη λόγω πληθωρισμού

Του Λεωνίδα Στεργίου

Οι λέξεις ενός κεντρικού τραπεζίτη είναι πάντα μετρημένες και καμία δεν χρησιμοποιείται τυχαία. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, στη χθεσινή της ομιλία στο 31ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο, παρουσίασε σειρά στοιχείων που δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2022, σημειώνοντας ότι μια αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι πρέπει θα ήταν καταστροφική. Μάλιστα, είπε, ότι ούτε το 2022 βλέπει αύξηση επιτοκίων. Όμως, προανήγγειλε το τέλος της εποχής των χαμηλών επιτοκίων.

Αναφέρθηκε και στις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, όπως οι αγορές οργάνων γυμναστικής για το σπίτι, αλλά και στις προθεσμιακές τιμές ενέργειας που δείχνουν πτώση, όπως, εξάλλου έχει διαφανεί από το ρεκόρ του Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την ομιλία της κυρίας Λαγκάρντ, η νέα στρατηγική της ΕΚΤ λέει όταν μια οικονομία εξέρχεται από μια περίοδο πολύ χαμηλού πληθωρισμού, όπου τα επιτόκια βρίσκονται σε χαμηλότερο σημείο, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να επιδείξει υπομονή και επιμονή. Αυτό διότι πάρει χρόνο για μερικές πληθωριστικές τάσεις να γίνουν διαχειρίσιμες, οπότε, η άμεση αντίδραση θα διαταράξει αυτή τη διαδικασία με άμεσο θύμα την ανάπτυξη.

Μεσοπρόθεσμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα πέσει το 2022 κάτω του 2% λόγω των ακόλουθων λόγων:

Τιμές ενέργειας. Τα προθεσμιακά συμβόλαια στις τιμές ενέργειες (πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια) δείχνουν πτώση τους επόμενους μήνες. Εξάλλου, οι τιμές έχουν πέσει κατά 21% από το ρεκόρ του Οκτωβρίου 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Λαγκάρντ, οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν περισσότερο από 23% φέτος, συμμετέχοντας με 2,2 μονάδες στον πληθωρισμό του Οκτωβρίου που ανήλθε σε 4,1%. Δηλαδή, πάνω από μισό του πληθωρισμού οφείλονταν στις τιμές ενέργειας που τώρα δείχνουν αποκλιμάκωση. Ωστόσο, ο κίνδυνος στις τιμές ενέργειας παραμένει, σύμφωνα με την ΕΚΤ, λόγω του φυσικού αερίου, το οποίο αποτελεί το μεταβατικό καύσιμο της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης. Εκεί η ζήτηση μπορεί να φέρει αύξηση των τιμών.

Τα προβλήματα με τις ελλείψεις και την εφοδιαστική αλυσίδα εξομαλύνονται, χωρίς να παρατηρούνται πληθωριστικές πιέσεις από μισθολογικές αυξήσεις που θα περάσουν στις τιμές παραγωγού.

Base effect. Οι επιπτώσεις από τα lockdown στην επανεκκίνηση (base effect, επαναφορά φόρων κλπ) προσέθεσαν 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης το 2021. Σε αυτές περιλαμβάνεται η επαναφορά συντελεστών ΦΠΑ, όπου στη Γερμανία αύξησαν τον πληθωρισμό κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες φέτος. Όμως, καθώς ο πληθωρισμός υπολογίζεται σε ετήσια βάση, οι επιδράσεις αυτές δεν θα υπάρχουν το 2022.

Απασχόληση. Στην αγορά εργασίας παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης σε θέσεις εργασίας που έρχονται σε επαφή με τον πελάτη, αν και παραμένει χαμηλότερα κατά περίπου μισό εκατ. εργαζόμενους, σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα. Ενθαρρυντικό, όμως, είναι ότι απογοητευμένοι άνεργοι αναζητούν σήμερα εργασία, κάτι το οποίο θα ενισχύσει τα νοικοκυριά και θα επιφέρει ομαλότερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και στους μισθούς.

Στην πλευρά της προσφοράς παρατηρείται σταδιακή εξομάλυνση των ανισορροπιών.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπουργικό Συμβούλιο: Ποιες είναι οι 7 κυβερνητικές δράσεις που αποφασίστηκαν

Εφτά κυβερνητικές δράσεις παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι δράσεις αυτές αφορούν τα υπουργεία Επικρατείας, Εσωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Μεταφορών και του αρμόδιου υπουργείου για τον Τύπο και

Μήνυμα Χαρδαλιά: «Αδιαπραγμάτευτη η αμυντική θωράκιση» – Επίσκεψη σε νησιά του Αιγαίου

Η Ελλάδα διαχρονικά και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, επιζητεί τη συνεννόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας Διήμερη επίσκεψη σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, εν

Ζωγράφου – Πανεπιστημιούπολη: Ανθυπαστυνόμος πυροβόλησε άνδρα που της επιτέθηκε

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 06:00 το πρωί στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και ειδικότερα στην Φοιτητική Εστία, παρουσία Εισαγγελέα, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή ερευνών σε σπίτια υπόπτων για εγκληματικές δραστηριότητες, όπως αναφέρει σε ανακοινωσή της η Ελληνική Αστυνομία.  Η επιχείρηση διεξάγεται

Καταγγελία για βιασμό ανήλικης: Πήρε προθεσμία ο πατριός της

Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, ζήτησε και έλαβε ο 46χρονος, που συνελήφθη μετά από καταγγελία, σύμφωνα με την οποία φερόταν να κακοποιεί σεξουαλικά την 13χρονη κόρη της συντρόφου του. Στον 46χρονο ασκήθηκε ποινική δίωξη για βιασμό και κατάχρηση