Πανελλήνιες 2024: Ναυτιλιακές σπουδές στα ΑΕΙ – Οι επιλογές στο μηχανογραφικό, οι εξειδικεύσεις και οι επαγγελματικές ευκαιρίες

Στα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν 3 τμήματα Ναυτιλιακών Σπουδών, στα οποία η πρόσβαση γίνεται αποκλειστικά από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο των Πανελληνίων 2024.

Οι Έλληνες αγαπούν τα ναυτικά επαγγέλματα και δεν είναι τυχαίο που η χώρα μας παραμένει κορυφαία ναυτιλιακή στον κόσμο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, οι Έλληνες πλοιοκτήτες με 5.514 πλοία ελέγχουν περίπου το 21% του παγκόσμιου στόλου, σε όρους χωρητικότητας. Με την ελληνική ναυτιλία να αποτελεί στυλοβάτη της εγχώριας οικονομίας αλλά και ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια στροφή των νέων προς τα ναυτιλιακά.

Στα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν 3 τμήματα Ναυτιλιακών Σπουδών, στα οποία η πρόσβαση γίνεται αποκλειστικά από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο των Πανελληνίων 2024. Τα τμήματα αυτά είναι το Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, το Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο και το Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στα Ψαχνά. Τα τμήματα εξοπλίζουν τους φοιτητές τόσο με τις απαραίτητες γνώσεις που θα χρειαστούν για να σταδιοδρομήσουν σε τομείς διοίκησης, μάρκετινγκ και οικονομικών σε ναυτιλιακές εταιρίες όσο και με εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα όπως η περιβαλλοντική διαχείριση, η διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, τα Ναυτιλιακά Χρηματοοικονομικά κ.ά.

Οι απόφοιτοι των τμημάτων έχουν τη δυνατότητα απασχόλησης ως εξειδικευμένοι και καταρτισμένοι ναυτιλιακοί οικονομολόγοι σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις διαχείρισης πλοίων, στα ναυτιλιακά τμήματα ελληνικών και ξένων τραπεζών, στη διοίκηση ναυπηγείων/επισκευαστηρίων, στις ελληνικές και ευρωπαϊκές κρατικές υπηρεσίες, στους Λιμενικούς Οργανισμούς, σε νηογνώμονες οργανισμούς, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, σε εταιρείες εισαγωγών και εξαγωγών και γενικά σε οποιαδήποτε επιχείρηση έχει να κάνει με ναυτιλία και εμπόριο.

Όπως υπογραμμίζει o κ. Δημήτρης Μπαρλάκας, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας: «Μια άλλη επιλογή για τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ναυτικού αλλά και να αποκτήσουν πολλαπλές επαγγελματικές διεξόδους στην ναυτιλιακή βιομηχανία αποτελούν οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ)».

Οι ΑΕΝ ανήκουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η πρόσβασή γίνεται από το 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, είναι δημόσιες Σχολές, χωρίζονται σε πλοιάρχων και σε μηχανικών και λειτουργούν συνολικά 13 σε διάφορες πόλεις τις Ελλάδας.

Η επαγγελματική σταδιοδρομία των αποφοίτων δεν περιορίζεται μόνο στα πλοία αλλά επεκτείνεται και άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την εξειδίκευσή του, ο κάθε απόφοιτος μπορεί να εργαστεί σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, σε ναυπηγικά γραφεία, σε εφοδιαστικές αλυσίδες (logistics), σε νηογνώμονες, σε πρακτορεύσεις κ.λ.π.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ναυτιλιακές σπουδές αποτελούν πόλο έλξης και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Πολλοί απόφοιτοι Οικονομικών Σχολών, Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών, επιλέγουν να κάνουν κάποια μεταπτυχιακή εξειδίκευση πάνω στα ναυτιλιακά, αναγνωρίζοντας πως ο κλάδος της ναυτιλίας μπορεί να τους προσφέρει μια καλή επαγγελματική σταδιοδρομία.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος υπουργός Ναυτιλίας στη Βρετανία

Ο Μάικ Κέιν (φωτογραφία) διορίστηκε υπουργός Ναυτιλίας από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας μετά τη νίκη τους στις γενικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα. Ο Κέιν έχει εκπροσωπήσει την κυρίως εργατική τάξη στην εκλογική περιφέρεια των Wythenshawe και Sale

Στην πατρίδα του Οδυσσέα, δεν τον θέλουν… (*)

ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι είστε ένας άνθρωπος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που ασχολείται με την εμπορική ναυτιλία, η οποία είναι τοις πάσι γνωστό- αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών. Γνωστό είναι επίσης ότι διά της ναυτιλίας, με

Νέες προδιαγραφές ρυμούλκησης για την ασφαλή διαχείριση υπηρεσιών στα λιμάνια

Με στόχο η διαχείριση των ναυτικών συμβάντων στο Αιγαίο αλλά και η ρυμούλκηση μεγάλων πλοίων στα λιμάνια να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε νέα “πίστωση” χρόνου στα ρυμουλκά πλοία να συμμορφωθούν πλήρως με τις νέες προδιαγραφές του προεδρικού

Τα μαθήματα από τη δράση των φρεγατών κατά των UAV στην Ερυθρά

Χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών εξάγουν οι Έλληνες αξιωματικοί από τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέχρι σήμερα τα ελληνικά πλοία έχουν καταρρίψει τρία UAV των Χούθι, ένα εκ των οποίων με τη

Μετάβαση στο περιεχόμενο