Παραλειπόμενα των κρίσεων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ

Στις 28   Μαΐου 2020 και μετά από ένα σίριαλ φημών, που σερνόταν επί  ένα μήνα, έγιναν επιτέλους οι Κρίσεις έτους 2020 για το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ .

Μόνο που αυτή την φορά η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θύμιζε λίγο τηλεπαιχνίδι,  που ο παρουσιαστής αργεί να ανακοινώσει το αποτέλεσμα παρατείνοντας την αγωνία.

Μόνο εννέα (09) μέρες πήρε η δημοσίευση των πινάκων.Στο παρελθόν δεν είχε παρατηρηθεί ανάλογη καθυστέρηση. Άντε το πολύ να ανακοινώνονταν οι πίνακες την επομένη της διεξαγωγής των κρίσεων.

Και μιλάμε για τους  πίνακες τους οποίους είχε προσυπογράψει ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να τους αναπέμψει στα Συμβούλια για επανεξέταση.

Η κ. Πρόεδρος την νομιμότητα της διαδικασίας και την συμφωνία με τους νόμους και το Σύνταγμα εξετάζει. Τυπική διαδικασία.

Διαδικασία, που έχει εξετασθεί επανειλημμένα στο παρελθόν, αφού δεν υπήρξε  καμία  τροποποίηση των διατάξεων που ισχύουν.

Κάποιοι ισχυρίζονται, ότι όλες οι καθυστερήσεις  οφείλονται στις διαδικασίες που έχει θεσπίσει η Κεντρική Κυβέρνηση και η οποία προωθεί και τα σχετικά διατάγματα.

Δεν έχουμε λόγο να  αμφισβητήσουμε τον ισχυρισμό.

Αν όμως είναι έτσι τα πράγματα,  διερωτόμαστε αν θα υπάρξει ανάλογος  χρόνος καθυστέρησης και για την ανακοίνωση των κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν θα υπάρχουν δηλαδή κρίσιμες μονάδες της πρώτης γραμμής με κρινόμενους  διοικητές και έρμαιους των φημών των διαδρόμων ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εκτός εάν κάποιοι νομίζουν, ότι η σημερινή διαχείριση του μεταναστευτικού και η καθημερινή Τουρκική προκλητικότητα που  έχουν σχέση με το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ,  δεν σχετίζονται  ευθέως τα θέματα Εθνικής Ασφάλειας.

Τους διαβεβαιώνουμε, ότι κάνουν λάθος. Είναι αναγκαίο, ακόμη και αν απαιτηθεί ανάλογη νομοθετική ρύθμιση, αυτό να αλλάξει άμεσα.

Ας είναι.

Έγιναν λοιπόν για τους ανώτατους  αυτές οι κρίσεις, που -λόγω της πανδημίας- είχαν αναβληθεί και που όλοι περίμεναν, ότι θα έλυναν όλα τα προβλήματα του Σώματος.

Έτσι συμβαίνει πάντα.

Αλλά πάντα όλα αλλάζουν  και πάντα τα ίδια μένουν.

Το μόνο καλό  συμπέρασμα είναι ότι ήταν ήπιες κρίσεις. Χωρίς πολλές αποστρατείες.

Τα βασικότερα στελέχη ανωτάτων  που είχε ως κύριους συνεργάτες του ο προηγούμενος Αρχηγός Λ.Σ.  και σήμερα θα εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν όλο και σπουδαιότερο ρόλο στις αποφάσεις για τις τύχες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Πρόοδος θα έλεγε κανείς. Έτσι πρέπει να γίνεται.

Θα συμφωνήσουμε απολύτως, με μία προϋπόθεση.

Αρκεί τα στελέχη αυτά, να εφαρμόσουν τις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης με τον ίδιο ζήλο που έδειξαν και για την εφαρμογή της πολιτικής της  προηγούμενης κυβέρνησης και  ιδιαίτερα στα θέματα του μεταναστευτικού και της φύλαξης (;) των θαλάσσιων συνόρων.

Το μόνο βέβαιο είναι, ότι όλοι με  τις πράξεις τους θα κριθούν εκ νέου από τα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ και την Ελληνική Κοινωνία.

Τώρα πλέον οι αποφάσεις τους  επηρεάζουν ακόμη περισσότερους. Οι προκλήσεις πολλές. Σωρεία θεμάτων αναμένουν διευθέτησης.

Τόσο από τις διατάξεις του 4676/2020, όσο και από τις επερχόμενες του  Νομοσχεδίου  για την Νησιωτική Πολιτική που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Υπουργού Ναυτιλίας.

Υπάρχουν βέβαια και οι ορφανές διατάξεις της προηγούμενης  κυβέρνησης που δεν ήταν δυνατόν να διορθωθούν με ένα νόμο.  Σωρεία διορθώσεων, σωρεία Διαταγμάτων, σωρεία Υπουργικών Αποφάσεων περιμένουν την έκδοσή τους,  για να διορθωθούν τα αδιόρθωτα.

Για την λύση του γόρδιου δεσμού ίσως κυρίαρχο ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι τότε εγκρίναντες ή συμμετέχοντες  στην σύνταξή τους.

Είναι επίσης ανάγκη να γίνει νέος σχεδιασμός ενόψη της νέας δεκαετίας και των νέων προκλήσεων για την θέση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και τον ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει.

Ένα έργο που απαιτεί, όλοι να είναι παρόντες και σε εγρήγορση. Να είναι εκεί σε κάθε γεγονός, όταν χρειάζεται και όχι  ΑΠΟΝΤΕΣ και καιροφυλακτούντες να επωφεληθούν από λάθη άλλων.

Δεν συγχωρείται ούτε υστέρηση ούτε καμία καθυστέρηση από κανέναν.

Διαφορετικά οι αποφάσεις του στρατιωτικού ηγέτη, πρέπει να είναι άμεσες και καθοριστικές.

Όλοι μπορούν να πετύχουν.

Επιμονή και προσήλωση στον στόχο απαιτείται.

Δεν υπάρχει χρόνος ούτε λεπτό.

Καλή επιτυχία σε όλους.

limenikanea.gr

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει ο Υπον/ρχος ΛΣ Νικόλαος Παπανικολόπουλος: Λιμάνι Αλεξανδρούπολης – Μας «κόστισε ακριβά»

  Σε πρόσφατη (29-9-2022) ανακοίνωση της ΟΛΠ Α.Ε, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο κύκλος εργασιών της κατά το α’ εξάμηνο του 2022, παρουσίασε αύξηση κατά 29,3% ανερχόμενος σε 93,1 εκατ. ευρώ, έναντι 72,0 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021.Υπογραμμίζεται δε,

Ακτοπλοΐα: Πόσοι «αγκάλιασαν» τη σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Άκρως ενθαρρυντικά κρίνονται τα αποτελέσματα από την αναβίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, η οποία ολοκληρώθηκε για τη φετινή περίοδο στις 16 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το επιβατικό οχηματαγωγό «Daleela» μετέφερε συνολικά 7.900 επιβάτες στις 44

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι Ημέρες Καριέρας Ναυτιλίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Πλήθος φοιτητών και αποφοίτων της Σχολής Ναυτιλίας ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών. Έχοντας σταθερά ως πρωταρχικό του μέλημα την επαγγελματική ενδυνάμωση και αποκατάσταση των φοιτητών και των αποφοίτων του, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το μεγαλύτερο Κολλέγιο Πανεπιστημιακών Σπουδών

Παρουσιάστηκε το νέο αντιρρυπαντικό σκάφος «AKTEA II OSRV»

Το νέο, πιο σύγχρονο, αντιρρυπαντικό σκάφος «AKTEA II OSRV» στην Ευρώπη, που μπορεί να ανακτά πετρέλαιο από οποιαδήποτε πιθανή ρύπανση προκληθεί σε ευρωπαϊκά ύδατα, με αντίστοιχη αποθηκευτική ικανότητα έως 4,5 τόνους, παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στο λιμάνι του Κερατσινίου η