Πλωτό τείχος στο Αιγαίο με δώδεκα πολεμικά

Το σχέδιο του «Πενταγώνου» πίσω από τις αποφάσεις για την ανανέωση του Στόλου ▪ Πώς θα κλειδώσει ο θαλάσσιος χώρος από το Θρακικό Πέλαγος ως την Ανατολική Μεσόγειο

«Αν ξεσπάσει κρίση με τους Τούρκους στο Καστελλόριζο δεν θα είναι σημειακή. Δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα. Θα εξαπλωθεί παντού». Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με αυτή τη φράση, τον Ιούνιο του 2020, δηλαδή λίγο πριν ξεσπάσει η ελληνοτουρκική κρίση με το «Ορούτς Ρέις» φανέρωνε τον σχεδιασμό και του ελληνικού Πενταγώνου. Ισχυρή πεποίθηση των επιτελών ήταν από τότε πως ο ελληνικός Στόλος χρειάζεται ενίσχυση όχι για να επικεντρωθεί μόνο σ’ ένα σημείο, αλλά για να μπορεί να ελέγχει και να έχει αποτρεπτικές δυνατότητες σε μία τεράστια θαλάσσια περιοχή από το Θρακικό Πέλαγος και το Αιγαίο ως την Ανατολική Μεσόγειο.

Το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» – προβλέπει πως για να μπορέσει το Πολεμικό Ναυτικό να κλειδώσει όλη αυτή τη μεγάλη θαλάσσια έκταση πρέπει να έχει στη διάθεσή του 12 φρεγάτες και 6 κορβέτες, υπό την προϋπόθεση όμως να είναι τα περισσότερα απ’ αυτά ολοκαίνουρια καράβια εξελιγμένων δυνατοτήτων και τα υπόλοιπα εκσυγχρονισμένα. Εξάλλου, αυτός ο αριθμός των 12 φρεγατών και των 6 κορβετών έχει εγκριθεί και από τη Βουλή στη λεγόμενη «Δομή Δυνάμεων 2021 – 2034». 

Μάλιστα χρήσιμα συμπεράσματα και διδάγματα πήραν οι ​επιτελείς και από την ελληνοτουρκική κρίση του 2020. Πράγματι τότε η αντίδραση του Στόλου και ιδιαίτερα των πλοίων μεγάλης επιφανείας ήταν πολύ ικανοποιητική. Ομως οι επιτελείς θα ήταν περισσότερο… ήσυχοι αν είχαμε φρεγάτες με πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για κατάρριψη εναέριων στόχων (αεράμυνα περιοχής), καλύτερες επιδόσεις των ραντάρ, άριστες επιδόσεις στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Για παράδειγμα ένα από τα ζητήματα που είχαν επισημανθεί ήταν πως πρέπει να δοθεί βάρος στην απόκτηση πλοίων τέτοιων δυνατοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο και το Θρακικό Πέλαγος. Κι αυτό, διότι θεωρούνται περιοχές – κλειδιά, στρατηγική σημασίας, που θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε μία σύγκρουση με την Τουρκία για παράδειγμα στον Εβρο. Εξάλλου και στον πόλεμο της Ουκρανίας που εξελίσσεται κυρίως στην ξηρά το Ναυτικό έχει σημαντική συμβολή: η Ουκρανοί δεν έχουν πλοία και οι Ρώσοι με ναυτικό αποκλεισμό βάλλουν και από τα πλοία.

Υπό αυτά τα δεδομένα το ΥΠΕΘΑ, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ ξεκίνησαν να τρέχουν το πρόγραμμα ανανέωσης του Στόλου. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι το ΠΝ να διαθέτει 12 φρεγάτες και 6 κορβέτες. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», εκτίμηση των επιτελών είναι πως αν έχουμε σύντομα, σε 3-4 χρόνια, συνολικά 12 πλοία (φρεγάτες και κορβέτες) μαζί με νέα όπλα και δυνατότητες, τότε το ΠΝ θα έχει καταφέρει να κλειδώσει το Αιγαίο σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό. Το απόλυτο θα επιτευχθεί όταν υλοποιηθεί ο στόχος των 12 φρεγατών και 6 κορβετών.

Οι νέες δυνατότητες

Σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 9 φρεγάτες τύπου «S» (Standard) που έχουν ηλικία 40 ετών και πάνω και 4 φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ ηλικίας περίπου 30 ετών. Σε τρία χρόνια από τώρα όμως το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει στη διάθεσή του δύο φρεγάτες [email protected] – FDI HN και ακόμη μία το 2026 με οption για αγορά ακόμη μιας.

Ο ελληνικός Στόλος έπειτυα από τις εισηγήσεις του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου και του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη, αποκτά πλοία που μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στη θάλασσα απέναντι στην Τουρκία, αφού έχουν καλύτερα και υψηλότερου επιπέδου οπλικά συστήματα σε σύγκριση με τα σημερινά πλοία. Για πρώτη φορά το ΠΝ θα έχει τόσο προηγμένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής, που ήταν πάγια απαίτηση του Ναυτικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις υπάρχουσες φρεγάτες υπάρχουν 8 θάλαμοι εκτόξευσης αντιαεροπορικών πυραύλων με βεληνεκές μόλις 15 χλμ., ενώ οι 3 φρεγάτες [email protected] θα έχουν 32 θαλάμους εκτόξευσης με βεληνεκές 120 χιλιόμετρα. Επιπλέον, το ραντάρ Seafire των καινούργιων φρεγατών θα σκανάρει στόχους σε ακτίνα 250 χλμ. Μόνο με αυτά δύο χαρακτηριστικά είναι προφανές ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι σε θέση να κλειδώσουν μεγάλο μέρος του Αιγαίου έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας συνεχίζει τις συζητήσεις για την πρόσκτηση κορβετών αλλά ταυτόχρονα και για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ. Μάλιστα παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες περί ματαίωσης του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ, επιδίωξη τη στρατιωτικής ηγεσίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», είναι το πρόγραμμα να προχωρήσει κανονικά.

Το συνολικό μπάτζετ και για τα δύο προγράμματα είναι περί τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Στην τιμή αυτή είναι προφανές ότι δύσκολα μπορούν να αποκτηθούν έξι κορβέτες και να υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός. Ετσι, το υπουργείο προσανατολίζεται σε δύο πιθανά σενάρια: Το βασικότερο, στην απόκτηση 4 κορβετών με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

Εναλλακτικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα σενάριο μιας προσφοράς για 5 κορβέτες με τα υπόλοιπα κονδύλια να χρησιμοποιούνται για τον εκσυγχρονισμό τριών ΜΕΚΟ και ένα πλοίο να μην εκσυγχρονιστεί και να κρατείται ως backup (για ανταλλακτικά). Σημειώνεται ότι και οι κορβέτες θα έχουν μεγάλες αντιαεροπορικές δυνατότητες (τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό πυραύλων μεγαλύτερης εμβέλειας) και καλύτερα ηλεκτρονικά συστήματα.

Αν συμβούν τα παραπάνω το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει σχετικά σύντομα 4 φρεγάτες [email protected] (εκτιμάται ότι με τις επιδόσεις των πλοίων θα ενεργοποιηθεί και η option), 4 κορβέτες και 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ, σύνολο 12 πλοία.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο σεισμός στην Τουρκία δείχνει την ανάγκη οι γείτονες να δίνουν ο ένας χείρα βοηθείας στον άλλον

Τα συλλυπητήρια της Ελλάδας για την απώλεια ζωών από τον σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι «επαναφέρει τελικά στο προσκήνιο την ανάγκη οι γείτονες ο ένας να

Υποψήφιοι του ΚΚΕ από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε, σε εκδήλωση του Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε χτες, τις υποψηφιότητες για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές από τον συγκεκριμένο χώρο. Οι υποψήφιοι είναι: –Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α, υποψήφιος στα Δωδεκάνησα.

«Ever Acme»: Το πέρασμα του γιγαντιαίου containership από τη Διώρυγα του Σουέζ [Video]

Το παρθενικό του ταξίδι σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς κόμβους θαλάσσιων μεταφορών πραγματοποίησε το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Acme», τραβώντας πάνω του όλα τα βλέμματα. Το «Ever Acme» παραδόθηκε τον περασμένο μήνα από την κινεζική ναυπηγική εταιρεία Hudong-Zhonghua

Οκτώ επενδυτικά σχήματα για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε.

Οκτώ επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν στις 3/2/2023 στο ΤΑΙΠΕΔ φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε., μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Τα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):